HIF såg ut som vilket 4–4–2–lag som helst – men ett bra sådant

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Ett dygn.

Så länge var den allsvenska tabelltoppen ett trekejsarslag mellan de största städernas största lag.

Helsingborg må vara en mindre stad men deras fotbollslag är det inga större fel på.

Det fick vi ett nytt kvitto på mot Öster.

Robert Laul.

Efter söndagens matcher skrev jag en krönika att det vore en dröm för många fotbollsfans att få uppleva en unik och historisk guldstrid med Malmö FF, AIK och IFK Göteborg inblandade som låg etta, tvåa och trea i tabellen.

Den drömmen blir förstås inte ett dugg mindre erotisk av att Helsingborg har klivit upp på en andraplats med en match mindre spelad.

Eller för den delen om Elfsborg och Kalmar hänger med.

I senaste omgången har vi sett IFK Göteborg förlora mot nästjumbon BP, Elfsborg tappa poäng mot bottenlaget Halmstad, AIK nätt och jämnt hålla undan till en uddamålsseger mot jumbon Syrianska.

Tunga avbräck

Nästa topplag att ta sig an en motståndare från de nedre regionerna var Helsingborg vilket de gjorde hemma på Olympia utan Ardian Gashi och Mattias Lindström (båda avstängda), plus att Alejandro Bedoya har lämnat stan för gott.

Allt annat än tre poäng mot Öster hade varit ett misslyckande men i allsvenskan finns inga enkla beställningsjobb.

Den insikten i kombination med att framför allt Gashi saknades på centrala mittfältet gjorde att HIF spelade betydligt rakare än de har gjort tidigare. Tränaren Roar Hansen hyllades under våren för en passningsinfluerad fotboll men nu såg Helsingborg ut som vilket 4-4-2-lag som helst.

Walid Atta var tillbaka i startelvan och tog plats på mitten bredvid May Mahlangu medan Loret Sadiku spelade mittback, märkligt kan tyckas men ytterligare en bekräftelse på att poängförlusterna mot Kalmar och Göteborg, samt förlusten mot AIK, har fått vårens lag att snegla åt grunderna igen: Täpp till bakåt, hellre långt än kort, utnyttja kanterna, in med bollen i straffområdet, fyll på med folk.

Klanderfri matchplan

Med tanke på att yttrarna David Accam och Christoffer Andersson gjorde var sitt mål i straffområdet efter inlägg går det knappast att klaga på matchplanen.

1-0-målet föregicks visserligen av ett pojklagsmisstag av Östers vänsterback Patrik Bojent (man spelar till domaren blåser) men vaket av Emil Krafth att chansa på att nå bollen innan den gick över sidlinjen, snett-inåt-bakåt till Alvaro Santos, en elegant flipp och där kom Accam med fart och kraft.

Målvakten Alexander Nadj kunde möjligen ha tagit skottet men att kalla det tavla…nja, det spar vi till ingripandet vid 2-0 i andra halvlek.

Ingripande och ingripande, förresten…Nadj släppte Christoffer Anderssons lösa frispark under sig trots att alla målvakter tidigt får lära sig att ha kroppen bakom bollen.

HIF-ledning 2-0 en bit in i andra halvlek utan att imponera är imponerande nog, och eftersom Denis Velic hade snackat till sig två gula kort i samma diskussion med domaren Andreas Ekberg var matchen i praktiken över.

Velic hävdade efteråt att han hade ställt frågan om han måste filma för att få frispark och om den versionen är sann låter utvisningen som ett skämt (även om Velic medgav att han upprepat frågeställningen ett par gånger).

Drömmål av ”Crisse”

Omskrivna Bedoya-ersättaren Arnor Smarason ersatte den evigt unge Alvaro Santos 20 minuter från slutet och islänningen var ett täckande ben från att hamra in 3-0 med första bollkontakten i allsvenskan. I stället satte Christoffer Andersson returen med stilren bicycleta. Några minuter senare fick "Crisse" sitt andra gula kort efter att helt omotiverat ha kastat i väg bollen vid mittplan. Aktionen förklaras bäst med att chocken över konstmålet ännu inte hade släppt.

Roar Hansen pratade efteråt om att det inte går att förvänta sig champagnefotboll varje gång och beskrev vinsten som en arbetsseger. En ganska bekväm arbetsseger, skulle jag tillägga mot ett Öster som påminner allt mindre om ett allsvenskt lag för varje omgång som går. Kan två raka hemmamatcher vända nykomlingens förlusttrend?

Den omvända frågan till Helsingborg lyder: hur många poäng tar HIF de kommande sex matcherna, varav fem är på bortaplan?