Gåtan Häcken

Snarlik trupp, ny målkung, snabb anfallsfotboll – varför misslyckas de?

SPORTBLADET

Halva allsvenskan är spelad och det är lätt att konstatera att Häcken är den stora besvikelsen.

Det är betydligt svårare att svara på gåtan varför laget plötsligt presterar så mycket sämre än i fjol.

förbryllande Häcken har bara sex poäng färre än vid samma tidpunkt i fjol, men till tabelltoppen är det långt.

2012 slutade Häcken tvåa i allsvenskan, de gjorde flest mål av alla lag och tränaren Peter Gerhardsson hyllades för den offensiva spelidén. Hisingsklubbens utvecklingskurva har gått spikrakt uppåt senaste åren och vi var en del som trodde att de skulle ta nästa steg – det sista – i år.

I stället har de tagit ett par kliv bakåt.

Efter 16 omgångar ligger Häcken nia och har förlorat hälften av matcherna.

I poäng är det ingen jätteskillnad: Vid motsvarande tidpunkt i fjol hade Häcken tagit 26 poäng, i år har de tagit 20. Men avståndet till toppen är stort och det är alldeles för många lag i vägen.

Fler måste leverera

Jag är faktiskt förvånad att Häcken inte har lyckats bättre. Farhågan som fanns var hur skytteligavinnaren Waris Majeeds 23 mål skulle ersättas men det har Moestafa El Kabir lyckats med. El Kabir leder skytteligan på tio mål vilket är över hälften av lagets 19 totalt.

Häcken spelar fortfarande en snabb och högkvalitativ anfallsfotboll i perioder men det är för få spelare som levererar vid sidan av El Kabir. Truppen är nästintill den-samma som i fjol bortsett från att mittbacken Tom Söderberg har flyttat till Borås. Skador på Kari Arkivou och Mohammed Ali Kahn påverkar så klart men skador är något alla lag drabbas av.

Målvakten Christoffer Källqvist är en liten säkerhetsrisk men det är ingen nyhet, det har Häcken kunnat hantera tidigare. I år har de i stället blivit hårt straffade vid inlägg och på fasta situationer.

Kanonresultat i Prag

I går kväll skymtade klubbens fans plötsligt ljuset: I Europa League-kvalet blev det 2–2 borta mot Sparta Prag vilket är ett mycket bra resultat inför returen i Göteborg.

Ska 2013 bli året då Hisingen erövrar Europa i stället för allsvenskan?

LAUL DELAR UT VECKANS L

LLLLL

Europaspelet

Kvalen till Champions- och Europa League är i full gång och några av de svenska lagen gör bra ifrån sig. Elfsborg plattade till Daugava och Malmö FF körde över Hibernian. Jag blir inte alls förvånad om vi får en svensk representant i Europa League för tredje året i rad.

LLLL

Superspelet

Antingen är det jag som har tur eller så har allsvenskan en rejäl formtopp just nu. Varenda match jag ser håller hög kvalitet. För tillfället går det inte ens att klaga på domarna.

LLL

Lagerbäck goes murvel

Hasse Backe startar en fotbollssajt och har fått med Lasse Lagerbäck på projektet. För ett tag sedan tog den svenske ex-förbundskapten klivet in i expertsoffan, nu ska han börja skriva ner analyserna också. Snart går han väl på presskonferenser och ställer Erik Hamrén mot väggen.

LL

Bedrägeripengarna

Härvan som Ekobrottsmyndigheten håller på att nysta i kring företagen Laccord och Skyddsteknik med kopplingar till Panaxia riskerar att förfölja AIK ett tag.

L

Olsson vs AIK

Man undrar ju hur mycket Mats Olsson fakturerade Expressen för den osmakliga skrivelsen om AIK och Ivan Turina?

FAKTA

Helgens hetaste matcher

Djurgården–IFK Norrköping, Tele 2 Arena, söndag 17.30.

På lördag invigs Stockholms nya arena när Hammarby tar emot Öis. På söndag är det dags för den första allsvenska matchen.

Tips: 2–0.

Häcken–AIK, Rambergsvallen, måndag 19.00.

När lagen möttes på Friends vann AIK med 2–0 trots att Häcken var det bättre laget i perioder.

Tips: 1–1.

Halmstad–Helsingborg, Örjans Vall, onsdag 18.30.

Hängmatch från omgång tolv och Helsingborg kan gå

upp i serieledning.

Tips: 1–2.