Laul: Undrar om Alm verkligen har tagit ut den bästa truppen...

SPORTBLADET

Alexander Milosevic är avstängd och AIK-fans jublar över att tränaren Andreas Alm nobbar Daniel Majstorovic.

Själv undrar jag om Alm har tagit ut den bästa truppen för att AIK ska vinna mot Häcken i kväll?

Andreas Alm har satt ner foten och fortsätter att nobba Daniel Majstorovic.

Den här situationen kan betraktas ur ganska många perspektiv.

Bakgrunden är, som alla säkert vet, att Daniel Majstorovic bröt mot lagidrottens tydligaste oskrivna regler när han inte respekterade en plats på bänken och samtidigt beskrev en lagkamrat som sämre lämpad att starta.

Efter det har Majstorovic varit petad från trupp­en i två matcher, och han har bett om ursäkt inför lagkamrater och via medier.

Att Andreas Alm ställde över honom först mot Häcken, sedan mot Syrianska, var självklart. Det kan låta löjligt men i ett sådant läge måste en fotbollstränare visa vem som bestämmer och vilka uppträdanden som kan accepteras.

Det handlar om att hålla ihop gruppen, att skicka rätt signaler till de yngre samt de som sitter på bänk­en match efter match utan att gnälla alltför mycket om det. Så långt inga konstigheter, alltså.

Inga helt naturliga alternativ

Men i och med Alexander Milosevics utvisning på Södertälje Fotbollsarena hamnade frågan i ett nytt läge.

Matcher har gått och Majstorovic har bett om ursäkt, Alm har markerat och signaler har skickats.

Ändå ingen Majstorovic på bänken trots att mittbacksersättare saknas vid skada på Niklas Backman eller Per Karlsson. Visst, Nisse Johansson kan ta steget in, Robert Åhman Pehrsson kan rycka ut – men det är inga helt naturliga alternativ.

Om Daniel Majstorovic plötsligt inte ens platsar på AIK:s bänk, då undrar jag varför Alm satsade så hårt på honom tidigare? Vi snackar elva allsvenska matcher från start samt ett antal i Europa League.

Antingen gjorde Alm fel då men gör rätt nu vilket har kostat AIK poäng. Eller också gör han fel nu vilket kan komma att kosta AIK poäng.

Sett ur ett rent fotbollsperspektiv går ekvationen inte ihop.

Kanske handlar det i stället om ekonomi, en uttänkt plan att ha Majstorovic utanför truppen ända till han vill flytta någon annanstans och river kontraktet i frustration (som annars kostar AIK ett par hundratusen kronor varje månad i över ett år till).

Fönstret öppet ett tag till

Transferfönstret är öppet ytterligare ett tag även om ”Maestro” förmodligen är i det närmaste köldskadad på marknaden.

Kanske handlar det om att hålla fansen nöjda som är förbannade över att en spelare inte har respekterat klubbmärket.

Eller om att AIK-ledningen inte vill hamna på kollisionskurs med de mörka krafter som nyligen gjorde ett tydligt statement att Daniel Majstorovic är ”icke spelbar”.