LAUL: Fortsätter AIK så här vinner de guld

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Efter 3-2 mot Häcken berättade AIK:s tränare Andreas Alm att taktikgenomgången inför matchen hade varit ovanligt kort:

– Jag pratade nog bara i fem minuter, sa Alm.

Vad snacket handlade om?

Jag skulle tro att det lät ungefär så här:

"Okej grabbar, nu ger ni Kennedy bollen utanför straffområdet, sedan drar han upp den i krysset".

Robert Laul.

Efter en förlorad vår kom en hysterisk sommar och nu toppar AIK en haltande allsvensk tabell tillsammans med Malmö FF. Utanför spelarbussen vid Rambergsvallen stod Nebojsa Novakovic i badtofflor och funderade på hur det hände och när det vände.

– Vi mår bäst när vi vinner matcher och det skrivs om vilket bra fotbollslag vi är. Men vi är bra på att hantera de svåra situationerna också, vi hämtar kraft ur dem och vill visa hur starka vi är. Jag tror att vändningen kom mot Helsingborg, alla snackade bara om Helsingborg: "Fy fan vilket bra lag de är på hemmaplan". När vi vann där kände vi att vi kan vinna mot vilket lag som helst i allsvenskan, sa "Nesh" och hoppade in i spelarbussen.

Några timmar tidigare hade jag själv nått framsidan, och när jag parkerade på Hisingen klev en ung kille i AIK-tröja ur bilen bredvid:

– Har ni också kört från Solna? undrade jag.

– Nä, Alingsås.

– Alingsås?

– Ja, vi är överallt.

En av de bättre halvtimmarna

Första 30 minuterna mot Häcken är det bara att skriva under på det. Halvtimmen är en av de bättre perioder jag har sett AIK göra i årets allsvenska. Kompakta utan att vara tillbakadragna. Fokus på defensiven utan att förlora offensiven. Bästa exemplet var hur yttrarna Martin Mutumba och Nabil Bahoui hjälpte till hemåt, Häcken fick noll spelutrymme mellan AIK:s lagdelar, ändå var både Mutumba och Bahoui på plats när tillfället gavs att gå till attack.

Redan i fjärde minuten bjöd hemmalagets mittbackar Kennedy Igboananike på chansen att göra 1-0 – och det utnyttjade allsvenskans hetaste anfallare med ett välplacerat avslut.

AIK:s totalfotboll tog på krafterna och eftersom solen alltid går ner sent över Rambergsvallen var det stekhett trots att klockan närmade sig åtta på kvällen. Häcken gick högre i pressen, kunde hålla i bollen längre och fyllde på med mer folk. Efter att konsekvent ha överbelastat AIK:s högerkant kom plötsligt en spelvändning mot den vänstra, Nisse Johansson såg lika förvånad ut som när Erik Hamrén ringde om landslaget och Mika Ojala tvingade fram en hörna. I den tilltrasslade situation som uppstod skickade Moestafa El Kabir in kvitteringen lagom till pausvilan.

Långt senare den här kvällen, framför lägereldarna, berättades om att Kennedy Igboananike hade sagt i omklädningsrummet att "Det här är inga problem, jag kan göra ett mål till, jag kan göra två mål till" och Nebojsa Novakovic hade svarat "Ja men gör det då för fan".

Mutumba orkade inte vänta

Resten av sagan är helt bekräftad: Andra halvlek öppnade trögt, lagen joggade runt och väntade på en öppning att ta initiativet. Martin Mutumba orkade inte vänta särskilt länge, plötsligt drev han upp tempot, skickade in ett överraskande inlägg, Fredrik Björck blev bolltittare (igen), Kennedy tog emot bollen i luften med högern, lät den landa, och drog upp den i närmsta med vänstern.

Ett mål som tog AIK mot tre poäng, ett mål som tar Kennedy ut i Europa, förr snarare än senare. Magnus Pehrsson kanske kan tipsa Bayern München?

Det slutade 3-2 efter att Martin Lorentzson styrt in en Pirlo-frispark…f'låt Mutumba-frispark, och AIK:s mittbackar släppt till två rena frilägen varav inbytte Carlos Strandberg (världens störste 17-åring?) utnyttjade sitt elegant.

Andreas Alm, som valde att titta åt ett annat håll vid Häckens hörna i sista tilläggsminuten, knöt segernäven mot AIK-klacken som fortfarande står kvar och sjunger om ingen har kastat ut dem – Peter Gerhardsson knöt näven mot fotbollsvärlden för att den inte har infört effektiv speltid.

AIK är allsvenskans formstarkaste lag, de har tagit 16 poäng av 18 möjliga efter uppehållet, och håller de i den poängtakten blir det förstås SM-guld. Nu väntar ett två veckor långt speluppehåll, sedan är Helgi Danielsson borta, Celso Borges tillbaka, Daniel Tjernström ska avtackas och AIK:s sommar har så smått börjat övergå i höst.

AIK:s höst?