Den nya trenden

De utländska spelarna ansöker om svenskt medborgarskap

Bra med alternativ. AIK:s Kennedy Igboananike ...
SPORTBLADET

De utländska fotbollsspelarna gör som friidrottsstjärnan ­Abeba Aregawi: Ansöker om svenskt medborgarskap.

Nyligen fick förre Kalmar FF-spelaren Abiola Dauda ja från Migrationsverket.

Allsvenskans hetaste anfallare, AIK:s Kennedy Igboananike, går i väntans tider.

En man för Erik Hamrén vad det lider?

Abeba Aregawi är medeldistanslöparen från Etiopien som fick svenskt medborgarskap i fjol. Nu är hon vårt stora guldhopp i friidrotts-VM i Moskva i augusti. Efter påtryckningar från Svenska Olympiska Kommittén (SOK) snabbehandlades Aregawis ansökan vilket bara hänt runt tio gånger senaste åren. Varje gång har det handlat om medaljkandidater i VM eller OS, enligt Mikael Karlsson på Migrationsverket.

Förre Kalmar-anfallaren Abiola Dauda gavs inte någon förtur men kunde efter en lång process hämta ut ett svenskt pass i somras. Sedan någon vecka har även AIK:s Kennedy Igboananike fått iväg alla handlingar till myndigheterna.

– Nu kan det gå fort, eller det kan ta månader, säger hans agent Innocent Okeke som är optimistisk om en snabb lösning då Kennedy uppfyller alla krav och dessutom har svensk sambo sedan tre år tillbaka.

Nobbades av Wesström

För drygt tio år sedan gjorde Svenska Fotbollförbundet vissa resultatlösa ansträngningar kring Peter Ijeh. Enligt förbundets tekniske direktör Lars Richt finns inget ”Aregawi”-exempel i svensk landslagshistoria.

– Det är inte någon fråga vi driver. Men ju fler bra spelare med svenskt pass, desto gladare är vi, säger Richt.

Kennedy Igboananike föddes i Lagos, Nigeria, för 24 år sedan och kom till Sverige 2007 där han – vilket är en rolig kuriosa med tanke på den uppmärksammade flytten från Djurgården till AIK – nobbades av just AIK:s nuvarande sportchef Björn Wesström, då assisterande till Mikael Stahre i Gnagets samarbetsklubb Väsby.

– Det stämmer. Vi ville satsa på Saihou Jagne som hade liknande egenskaper men var en mer färdig spelare. Vi gick upp i ­Superettan, Jagne vann skytteligan och Kennedy har fått en bra utveckling, konstaterar Björn Wesström sex år senare.

Telefonen går varm

Igboananike sökte­ lyckan i Djurgården som satsade på honom en tid innan han lämnade för Vasalund för att återvända till Djurgården – för att sluta Stockholmscirkeln (?) i Wesströms och Andreas Alms AIK.

Med nio mål i årets allsvenska har större utländska klubbar börjat få upp ögonen.

– Det ringer en klubb varje kvart, säger Innocent Okeke på agenters karaktäristiska vis.

Underlättar

Någon brådska att flytta har Kennedy dock inte, enligt Okeke, bland annat då det kan påverka hans medborgarskapsansökan. Den huvudsakliga anledningen till att den överhuvudtaget görs är för att öppna dörren till ­ligor som Premier League, Eredivisie, Serie A och Süper Lig där det underlättar avsevärt att vara EU-medborgare.

LAUL DELAR UT VECKANS L

LLL – Klenskydden

LLLLLHett om öronen

Tele2 Arena är invigd och supportrarna levererade två grymma läktarfester. Själv fick jag det hett om öronen när de utsåg Djurgårdsklacken till vinnare i decibellduellen mot Hammarbys dito. Rubriken ”Djurgården lät högst” diskuterades flitigt men med tanke på att Dif förlorade mot IFK Norrköping borde rubben kanske varit ”Djurgården GRÄT högst”?

LLLL Bisarra utspelet

Häckens Peter Gerhardsson har gjort det till sitt signum att aldrig klaga på domslut. Därför kom det bisarra utspelet om att fotbollsvärlden bör ställa om till effektiv speltid som en stor överraskning efter 3–2-förlusten mot AIK. Debatten föll till marken lika snabbt som den hade uppstått men en rasande Gerhardsson gjorde sig bra i tv.

LLL Klenskydden

HBK:s Shkodran Maholli spelar med de minsta benskydd jag har sett. Någon centimeter långa på sin höjd. Men domarna godkänner de avklippta tygskydden (till vänster på bilden). Vad blir nästa steg – att riva loss en flik från pizzakartongen och stoppa innanför strumporna?

LL Aj, aj, aj, Mahlangu

Visst, Helsingborg besegrade Halmstad borta med 1–0 utan den hälseneskadade mittfältaren. Ersättaren Walid Atta var helt okej och ­Ardian Gashi tog ä n n u större ansvar än normalt. MEN jag är rädd att förlusten av Mahlangu – hur Roar Hansen än väljer att ersätta honom i höst – kommer att kosta ganska många poäng på sista raden.

L Gunnar till Gulag

Gunnar Heidar Thorvaldsson sänkte Djurgården, hyschade klacken och nobbar IFK Norr­köpings förslag om kontraktsförlängning. Ett rykte placerar honom nu i Ryssland och inte mig emot: Spelare som håller på med uppviglande gester mot publiken kan gott få göra ett par år i Gulag.

Helgens Hetaste matcher

1 IFK Göteborg – Helsingborg

Gamla ullevi, söndag 19.00

Lagen har redan mötts två gånger i år inklusive svenska cupen och det har varit täta tillställningar. Inget talar för att det ska bli någon skillnad nu.

TIPS: 1–1.

2 Åtvidaberg – Elfsborg

Kopparvallen, lördag 16.00

Överraskningslaget ”Åtvid” vann nyligen med 1–0 på Borås Arena och de regerande mästarna måste vara taggade till bristningsgränsen av revanschlusta.

TIPS: 0–2.

3 Gefle – Malmö FF

Strömvallen, söndag 19.00

Senast Gefle vann i allsvenskan var det fortfarande tjäle i marken men stärkta av islossningen i Europa League-kvalet får MFF se upp.

TIPS: 2–2.