Laul: Olsson har onekligen fått det till en stor styrka

SPORTBLADET

Funderingen inför matchen: Hur kommer Pelle Olssons Djurgården, som inte dominerat särskilt många matcher, hantera ett Brommapojkarna vars filosofi är att föra spelet?

Skulle Djurgården avvakta även mot nästjumbon – på hemmaplan?

Svaret?

Ett svängigt drama på Tele 2 Arena

Robert Laul.

Det syntes tidigt att det kunde bli Erton Fejzullahus eftermiddag. Anfallaren som på grund av skador bara startat en match och hoppat in i två men ändå gjort tre mål kom "rätt in i det". Bollmottagningarna satt, han fördelade lugnt vidare och skruvade en frispark i stolpen efter en dryg halvtimme.

Det var bara början.

Men lått oss inte gå händelserna i förväg. Hur blev matchbilden som jag var nyfiken på? Skulle Djurgården mer aktivt ta tag i spelet från start?

Svar ja.

Klassmål av Erton

BP hade flyttat ut Dardan Rexhepi till vänster medan Pontus Åsbrink och Gustav Sandberg Magnusson försökte hota centralt. Men dit kom sällan bollen på det sätt BP ville få dit den.

Djurgården klev någon meter högre i pressen än de normalt gjort hittills, och BP tvingades skicka långt vilket är ett spel de varken trivs med eller behärskar. Det dröjde nästan hela första halvlek innan bortalagets första avslut på mål.

Under samma period gjorde Erton Fejzullahu två klassmål – hjärnan, utförandet, avsluten, wow – och hade ytterligare två lägen som Ivo Vazgec räddade.

Djurgårdens väg framåt – utöver tidiga bollvinster – var att krypa in med yttermittfältarna Haris Radetinac och Simon Tibbling, skicka fram ytterbackarna för att sedan hitta farliga ytor högt upp på offensiv planhalva. Framför allt BP-vänsterbacken Kristinn Jónsson hade stora bekymmer i positionsspelet. Var islänningen inte redan flintskallig tappade han de sista hårstråena av vinddraget när Radetinac & Co. susade förbi.

2-0 i paus med känslan att matchen var stängd, över, avgjord.

Kvar i omklädningsrummet

Men BP vore inte BP om de inte skulle göra ett gott försök att komma tillbaka. De var nära att hämta igen ett underläge mot Kalmar i premiären, de lyckades mot både IFK Göteborg och Örebro. Nästan som att det blivit en del av deras taktik att öka tempot när motståndaren vaggats in i en falsk säkerhet.

Gabriel Petrovics vrist i bortre krysset fem minuter in på andra halvlek var därför en reducering som egentligen inte kom särskilt överraskande. Den spontana tanken var att Djurgården fortfarande satt kvar i omklädningsrummet men det höll tränaren Pelle Olsson inte med om:

– Nja, vi startade bra där också men de fick syre av 2-1-målet och vi tappade fokus både i det individuella försvarsspelet och ute i banan, sa Pelle på presskonferensen.

Djurgården hade tvingats byta ut duktige mittbacken Daniel Amartey redan efter en halvtimme (misstänkt revbensspricka) men även om det bidrog till viss oreda i mittförsvaret förlorades matchinitiativet även högre upp i planen.

– De fick energi, vi blev lite nervösa, analyserade Erton Fejzullahu efteråt.

Plötsligt var det BP som flyttade boll på offensiv planhalva. Plötsligt var det Djurgården som straffades av tidiga bolltapp mot en aggressiv motståndare. Plötsligt var det BP som, likt Djurgården i första halvlek, radade upp hörnor. En av dem landade ute hos Niklas Bärkroth som med en fenomenal yttersida hittade mittbacken Jaco Une Larsson som dröjt sig kvar i andra änden av straffområdet – 2-2 satt i nättaket.

BP kvar i botten?

Men matchen skulle svänga igen. Pelle Olsson plockade ut Amadou Jawo som inte lyckats med mycket, satte in tunge Alexander Prijovic och Djurgården klev framåt för seger. Bytet blev synnerligen lyckat då Andreas Johansson nådde Prijovic med en Laudrup-lyftning, och anfallaren stötte sin egen målvaktsretur i mål. 3-2 framför en jublande hemmaklack.

Anfallssituationen i Djurgården med tre jämna startalternativ har ibland ifrågasatts men Pelle Olsson har onekligen fått det till en stor styrka. Tillsammans har Jawo, Fejzullahu och Prijovic nu gjort tio mål där Fejzullahus målsnitt per minut är snudd på sensationellt. Djurgården hakar på i toppen av allsvenskan medan BP fortfarande saknar seger efter sex spelade omgångar.

Lämnar de överhuvudtaget botten i år?