AIK:s sista hopp? Magiska under

Laul: Blixtar och dunder över Friends

SPORTBLADET

Blixtar och dunder över Friends.

När det slutade regna stängdes taket och andra halvlek försenades med 20 minuter.

Sedan stängde Halmstad årets guldstrid.

AIK:s sista hopp?

Magiska under.

Robert Laul.

I den långa intervjun med Andreas Alm som publicerades i dagens Sportbladet pratade AIK:s tränare om hur laget har förändrats under hans tid vid makten: Från defensivt och kompakt, till offensivt balanserat och målglatt.

I båda riktningar.

– Per Karlsson är en av de som varit med på hela resan och jag ser ju hur förtvivlad han är emellanåt, sa Alm ärligt.

Mot Halmstad var Karlsson knappast den enda AIK:are att bli förtvivlad.

Graverande svagt försvarsspel

Bortalaget kom med en splitter ny 5-4-1-plan och en dröm om att göra första målet. I så fall skulle de få matchbilden exakt dit tränaren Jens Gustafsson önskade.

Eftersom det inte är särskilt svårt att gör mål på dagens AIK hände det redan i åttonde minuten. Johan Blombergs distansskott höll hög klass men försvarsspelet som tillät honom att promenera med bollen från egen planhalva till offensivt straffområde var graverande svagt.

Varför stötte inte Alexander Milosevic? Det var ju inte direkt David Accam som kom farande.

– Vi jobbade hem dåligt och var passiva när han sköt. När man transporterar boll så långt går det att upptäcka saker längs med vägen. Det är tre-fyra spelare och tre-fyra saker vi kan göra bättre vid det målet, sa Andreas Alm på presskonferensen.

I samma stund började ett kraftigt regn att falla över Friends öppna tak, det blixtrade och dundrade från himlen men någon fart på AIK:s spel blev det aldrig. På kanterna stoppades Ebenezer Ofori och Sam Lundholm tidigt, i mitten höll King Gyan och Antonio Rojas jämna steg med Ibrahim Moro och Celso Borges och på topp fanns inget utrymme för Henok Goitom och Kennedy Igboananike att hitta kombinationer.

Det enda AIK skapade på var den långa djupledsbollen bakom HBK:s tre mittbackar när den nya formationen halkade i beslutsfattandet.

Parodiskt på nationalarenan

Under halvtidsvilan skrevs så nästa kapitel gällande parodiska situationer kopplade till Sveriges nationalarena. Tio minuter in på pausen meddelades plötsligt att taket skulle stängas. Det tar exakt 22 minuter, enligt AIK:s ordförande Johan Segui var båda lagen överens om att det var det bästa med tanke på åskovädret och blixtarna över Solna.

Efter 35 minuter kunde det spelas fotboll igen, då hade det slutat regna.

Under rekordpausen gjorde Andreas Alm en taktisk korrigering: Lundholm och Ofori flyttades in mer centralt, Borges sköts fram och Moro balanserade mittfältsdiamanten tydligare. Ytterbackarna skickades upp på ytorna som uppstod längs kanterna, bollen flyttades snabbare framåt. Inom loppet av fem minuter hade AIK en boll i stolpen (Igboananike) och en boll i ribban (Borges). Publiken vaknade, HBK trycktes allt längre tillbaka, inläggen regnade mot Stojan Lukics straffområde men HBK försvarade sig med hjärta, skicklighet och bevarat lugn. AIK-stormen bedarrade allt mer. I slutet var det närmare 0-2 än 1-1.

Mycket väl godkänt, Halmstad

HBK har efter dagens seger 30 poäng, det är vad som brukar krävas för allsvenskt kontrakt och det tycks bli en mycket väl godkänd säsong med tanke på spelarmaterialet Jens Gustafsson har att jobba med.

Tränaren vill dock inte ta ut något i förskott:

– Nä du (skratt). Verkligen inte. Den här allsvenskan är inte lik någon annan. Väldigt jämn i det haranget vi ligger. Vi tänker inte andas ut än på länge. Vi gick in med inställningen att vi skulle göra Malmö glada i dag och vi ska göra AIK glada på onsdags, sa Gustafsson apropå att Halmstad och MFF då möts.

Den stora frågan är förstås hur resultatet påverkar guldstriden och egentligen borde jag väl vänta in Skånederbyt men oavsett hur det går där skulle det förvåna mig alldeles oerhört om ett annat lag än Malmö FF vinner allsvenskan 2014.

AIK och Andreas Alm har offrat försvarsspelet för en mer offensiv fotboll. Det har gett många mål men inte de nödvändiga segrar som krävs i toppen av allsvenskan under en lång säsong.