Laul: Vakna, AIK – Blåvitt är förbi

SPORTBLADET

ÖREBRO. Efter att ha sett allsvenskans två formstarkaste lag drabba samman i en målorgie på Behrn Arena är det hög tid att skriva med versaler:

VAKNA, FOTBOLLSSVERIGE – ÖSK ÄR TILLBAKA.

VAKNA AIK – BLÅVITT ÄR FÖRBI.

Hösten har kommit till Örebro, det drog snålt om tårna på Behrn Arena i kväll.

Det var förstås inget skäl att inte vara där.

Tvärtom finns det väldigt många anledningar att titta på Örebro SK just nu.

Det mest uppenbara är placeringen, ÖSK ligger sjua: I tabellen, i publikligan, och de gör det som nykomling.

"Allsvenska måste bantas", hävdar vissa proffstyckare vilket är en logik som påminner om Sverigedemokraternas tro på enkla enkla lösningar.

Men varför minska antalet lag i en serie där föreningar som Häcken, Mjällby, IFK Norrköping, Åtvidaberg och nu också Örebro tycks ha etablerat sig senaste fem åren?

En annan sak om alla nykomlingar alltid rasade ur, om lagen som gick upp slutade hjälplöst sist år efter år men den klyftan finns inte i svensk fotboll. Så varför vill Markus Johannesson & Co. på SVT skapa den?

Det är, enligt mitt sätt att se på fotboll, obegripligt.

Onödigt, Örebro

Ingen av Fotbollskvälls experter var på plats på Behrn Arena, om de varit det hade fått se en av allsvenskans mest intressanta forwards, Crespo Kamara, 21, i aktion. Efter vårens skadeproblem har han vräkt in nio mål på 15 matcher, och mot Blåvitt var han precis lika nyttig i targetspelet. Trots hård uppvaktning av rutinerade mittbacksparet Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler tog Kamara in i princip samtliga längre uppspel i första halvlek.

Något ÖSK utnyttjade alldeles för dåligt till att börja med. I stället fastnade det eleganta kortpassningsspelet alltför ofta på Göteborgs mittfält eller backlinje.

Efter 20 minuter ställde Örebro till det på egen planhalva, Jakob Johansson trampade iväg längs vänsterkanten, spelade snett bakåt där skyttekungen Lasse Vibe rört sig ifrån all markering och kunde ta emot, titta upp och placera in 1-0 till bortalaget.

Det var rättvist men ur ett Örebro-perspektiv: Onödigt.

Vid ett skadeavbrott kort därpå fick tränaren Alexander Axén chansen att samla laget och jag förmodar att han beordrade just längre bollar för att komma ur situationerna, få upp laget, undvika omställningarna.

Axéns order gick uppenbarligen hem för ÖSK vände matchen med två mål: 1-1 efter passivt Blåvitt-agerande vid hörna där Erik Moberg både fick ta emot bollen och avsluta i straffområdet. 2-1 var en kombination där Crespo låste fast bollen och la upp för ett högklassigt Marcus Pode-avslut.

Men så var det där med bolltapp och omställningar…

På tilläggstid i första halvlek, från offensiv hörna, lyckades IFK kvittera på tjugo sekunder efter en Lasse Vibe-regiserad kontring där vänsterbacken Ludwig Augustinsson plötsligt var högst upp på en retur.

"Luddes" första mål i Blåvitt, en vaken distanslöpning, mindre begåvat av ÖSK och jag  tror inte att Alexander Axén bjöd sina spelare på räkbaguetter under pausvilan.

Det fick däremot presskåren som plåster på höstkylan och betyget landar på orubbliga ++++.

Inga pausbaguetter till ÖSK, alltså, men väl en och annan verbal Axén-lavett för när andra halvlek var igång trycktes IFK Göteborg direkt ner i eget straffområde.

Örebros lagbygge är intressant då det till stor del består av spelare som varit på gränsen i topplag eller aldrig riktigt fått chansen: Utöver Kamara (AIK) och Pode (Malmö FF) såg har vi i dagens startelva Robert Åhman Persson och Daniel Gustavsson (AIK), Nordin Gerzic (IFK Göteborg) samt Daniel Sobranlense, också IFK, som skulle startat men skadade sig på uppvärmningen och fick lämna sent återbud.

Taktisk korrigering

Runt de här spelarna – plus duktige irakiske landslagsyttern Ahmed Yasin – har sommarfärske tränaren Axén lyft nykomlingen från bottenstrid till ett stabilt och målglatt mittenlag, inför avspark allsvenskan formstarkaste.

Just den här kvällen mötte de dock allsvenskans näst formstarkaste lag – och den överlägset formastarkaste forwarden.

Lasse Vibes första mål var en klassavslutning, vid omställningen som gav tvåan utmanade han en hel backlinje, vid Blåvitts tredje mål gled Vibe med internationell elegans förbi mittbackarna och kunde tåa in bollen, vid avgörande 4-3 stod han "på rätt ställe" och skickade in en retur. Dansken har nu gjort 19 mål och tack vare segern passerar IFK Göteborg AIK i toppstriden och ligger på Europakvalplats tillsammans med Elfsborg bakom suveräna Malmö FF.

Bakom segern låg också tränaren Mikael Stahres taktiska korrigering i 76:e minuten där IFK gick från 4-4-2 till 4-2-3-1 och fick bättre grepp om Gerzics bollfördelande centralt.

– Att kunna byta in en spelare som Gustav Svensson, en av allsvenskans bästa mittfältare taktiskt och defensivt, är en lyx som blir en växel till för oss, menade Stahre. 

Örebros långa formtopp tog möjligen slut i kväll, men jag är övertygad om att de snart studsar rätt igen och fortsätter att visa att de är tillbaka där de hör hemma:

Högt upp i den allsvenska tabellen men inte riktigt lika högt upp som IFK Göteborg.