Vilken serie vi kan få – alla jagar Malmö

Foto: Bildbyrån
Laul: Vilken allsvenska vi kan få 2015 – alla kommer jaga Malmö FF
SPORTBLADET

Nästa år, då jävlar.

2015.

Superallsvenskan.

Efter att Malmö FF kört över Mjällby med 4–1 och skaffat sig ett elva poäng stort tabellförsprång tyckte jag att historieskrivningen om den första frågan till Åge Hareide på presskonferensen skulle handla om hur han ser på att eventuellt fira SM-guld på Friends arena i Stockholm om en vecka.

Så jag ställde den.

– Jag tänker inte på att ­fira SM-guld där uppe. Jag vill helst fira det här hemma, ­inför våra fans. Vi hoppas att en hel del supportrar kommer dit men det här är vår hemmaplan, det är hemma vi vill visa upp oss. Men vi åker till Stockholm för att försöka vinna matchen, det är viktigt, påpekade Åge Hareide.

”Bokat plan hem”

Vd:n Niclas Carlnén berättade senare att det inte har gjorts någon planering vad som händer om guldet säkras nästa söndag men att frågan ska diskuteras vid ett möte i morgon.

– Vi har ett bokat flyg hem. Vi har ingen annan plan än att vi ska ta oss hem på kvällen oavsett vad, säger Niclas Carlnén.

Den allsvenska guldstriden är i praktiken över, den har redan analyserats till leda och förbannelse och den går egentligen att samman­fatta med fem ord och ett kommatecken: Malmö är bäst, ingen protest.

”Alla kommer vilja slå oss”

Själv befinner jag mig mentalt redan i 2015.

Vilken allsvenska det ska bli.

Lek bara med tanken att Hammarby tar steget upp i stället för Brommapojkarna och vi lär få ett publiksnitt som ökar från dagens 7 182 till över 10 000. Sex djävulska Stockholmsderbyn på stora arenor.

För att inte tala om jakten på Malmö FF. Champions League-laget. Dominanterna. Giganterna.

Som högerbacken Anton Tinnerholm uttryckte det:

– Nästa år är Malmö FF laget alla vill slå.

Så kommer snacket att gå.

AIK, IFK Göteborg och Elfsborg med flera kan förstås inte stillatigande se på hur MFF seglar i väg. Här vill jag se sansade och smarta jättesatsningar. Här finns förutsättningar för de mest begåvade reklamfirmorna att kliva fram och hitta slogans och stämplar. Slå mynt av det är min uppmaning till förbundet, Sef och övriga klubbar. Ge oss superallsvenskan 2015.

Hareide hyllades

Länge har det debatterats varför ett lag inte kan vinna serien två år i rad. Nu är den diskussionen över. Nu får vi ställa oss frågan om ett lag kan vinna tre år i rad som IFK Göteborg gjorde på 1990-talet (de vann till och med fyra gånger på raken).

Efter gårdagens seger sjöng klacken om Åge Hareide och enligt de rutinerade journalisträvarna är det inte ofta en tränare hyllas på det sättet i Malmö.

Själv blev jag uppringd av norska medier som ville förstå Hareides betydelse och mitt svar är att sätta det i perspektiv. Backa bandet ett drygt år och MFF stod utan tränare, sportchefen hade avgått, vd:n sagt upp sig, lagkaptenen lämnat som bosman och målvakten flyttat till Turkiet.

Här måste jag också säga att styrelsen agerade oerhört klokt och årets säsong är det argument som behövs.

”Mästarna mästarna”

Om jag bara skulle få lyfta fram en spelare kräver jag ändå att få nämna två: Markus Rosenberg och Markus Halsti.

Medan Rosenberg nicklobbade in ett mål som gav rysningar vilade fin­ländaren sina ljumskar på läktaren, han gjorde det i långärmad tröja och dunväst trots att höstsolen värmde. 

Egenproducerade juniorligan Erdal Rakip, 18, Simon Kroon, 21 och Pawel Cibicki, 20 spelade från start, Gif Sundsvall-värvningen Emil Forsberg hängde tre och MFF-klacken satte nya ord till en Blåvittramsa: ”Mästarna mästarna, vi har elva poäng, ner till nästa gäng”.

Men nästa år, då jävlar.

ARTIKELN HANDLAR OM