Robert Laul: En svårbedömd seger

SPORTBLADET

ABU DHABI. En svårbedömd seger – hur intresserade var egentligen Elfenbenskusten? – men vad fan, wow!

Riktigt stort för de unga, svenska talangerna.

Robert Laul, sportreporter

Är jag för negativ?

Borde jag fläska på ordentligt?

Hylla det unga Sverige förbehållslöst som vinner med 2-0 mot ett Elfenbenskusten med världsklasspelare i varje lagdel i deras genrep inför Afrikanska mästerskapen?

Nja, jag kan inte riktigt värja mig mot känslan av att Yaya Touré & Co. gick på halvfart. De verkade dessutom både ointresserade och irriterade. Förbundskapten Hervé Renard bytte tre man i halvlek, och sedan ett par till i andra halvlek. Tvärtom har jag lite svårt att dra några ordentliga slutsatser trots att det är mitt jobb att leverera tvärsäkra sådana.

Växte offensivt

Sverige har fokuserat på försvarsspelet under veckans träningar och ur det perspektivet såg det förstås riktigt bra ut. Förbundskapten Erik Hamrén hade ställt elva välutbildade spelare på planen, och med mittbackarna Erik Johansson och Per Karlsson i spetsen följdes de defensiva instruktionerna till punkt och pricka.

Målvakten Robin Olsen behövde bara göra två ingripanden i första halvlek: En vaken utboxning på ivorianskt inlägg, och en given räddning på Yaya Touré-frispark. Robin höll till slut nollan i debuten, skönt för honom, gissar jag.

Offensivt växte Sverige rejält i andra halvlek. Ju oftare Oscar Lewicki sattes i spel, desto bättre anfall. Bolltrygg och klok även på den här nivån. När Sverige släppte på respekten för de namnkunniga motståndarna fick de till ett allt längre bollinnehav.

Bör fundera kring Elmander

I omställningsspelet var det vänstersidan i allmänhet och Nabil Bahoui i synnerhet som hotade. Emil Krafth och framför allt Johan Elmander hade det betydligt kämpigare på andra sidan. Båda byttes ut och kanske blir den här januariturnén det sista Johan Elmander gör i landslaget.

Isaac Kiese Thelin, ensam centralt, involverades sällan i spelet men det samma gällde Wilfried Bony i andra änden. Thelin visade med besked att han aldrig backar fajten, precis som i Champions League.

I stället två överraskande matchvinnare i mittfältaren Johan Mårtensson som kom in i truppen som reserv för Jakob Johansson, samt evigt löpande Elfsborgaren Marcus Rohdén. Båda har sett bra ut på träningarna, och Mårtensson är faktiskt den ende spelare som Erik Hamrén lyft fram med namn i veckan. Det får förbundskaptenen vara nöjd med.

Nöjd kan Hamrén också vara med Ludwig Augustinsson, Bahoui, Lewicki, Johansson, ja med hela lagets försvarsspel samt offensiva mod i andra halvlek.

Samtidigt bör han ta sig en ordentlig fundering kring veteranen Elmanders landslagsframtid.

Den är svårbedömd, den också.

ARTIKELN HANDLAR OM