Januariturnén gav en del hopp ändå

Laul: Finns många spännande namn som trycker på

SPORTBLADET

ABU DHABI. Efter en lång tids nedåtgående trend ramlade svenska A-landslaget ner i den djupaste av svackor under 2014.

Såg vi en vändning i Abu Dhabi, vintern 2015?

Att döma av matchen mot Finland, rakt ner i avgrunden i så fall.

Nej, så illa blir det faktiskt inte om man ska sammanfatta hela lägret även om jag förstår att många nog skakade på huvudena framför tv-apparaterna (ni som inte kollade på Idrottsgalan alltså):

Januariturnén 2015 slutade med 2-0 mot ett namnkunnigt men svårbedömt Elfenbenskusten samt 0-1 mot ett hårdare arbetande men mindre stjärnspäckat Finland.

I efterhand har flera spelare vittnat om att de upplevde Yaya Touré & Co. som "loja" och "inte gick för fullt" vilket var känslan på pressläktaren också.

Mot Finland fick Sverige större möjligheter att föra spelet, dessvärre med högst blandat resultat. Bäst gick det till vänster när Johan Elmander löpte inåt i planen och Ludwig Augustinsson kunde trampa runt och slog flera bra inlägg. Tyvärr var ensamme anfallaren Mikael Ishak inte tillräckligt het framför mål. Det var Ishak inte heller när Simon Gustafson fixade en straff, åtminstone inte när han skulle slå den.

Kommer se Gustafson på högre nivå

Däremot visade nämnde Gustafson hur mycket boll han har i sig, även om jag förstår att Erik Hamrén skakade på huvudet när han vid ett par tillfällen inte stängde ytor på mittfältet, och Finland kunde spela rakt igenom. Det är lärdomar 20-årige Simon gör med tiden, vi kommer att se mer av honom på högre nivå än den här.

I snitt brukar en till två spelare ta steget till det "riktiga" landslaget vars första samling är i mars inför EM-kvalet mot Moldavien. Den här gången talar vi om fler trots kvällens ytterst bleka insats mot Finland:

Nabil Bahoui och Isaac Kiese Thelin har varit med tidigare och lär få chansen igen.

Erik Johansson och Robin Olsen lär också finnas med med i mars.

Detsamma gäller en av högerbackarna Emil Krafth, Johan Larsson och Anton Tinnerholm. Min gissning är att Hamrén går på kraft.

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson har visat framfötterna på lägret och måste betraktas som högaktuell men får kanske fokusera på U21-landslaget fram till och med sommarens EM.

Spelare som Simon Gustafson, Marcus Rohdén och Oscar Lewicki har också imponerat och är framtidsnamn även om det nog dröjer ett tag till.

Hopp om framtiden

Truppen mot Moldavien i EM-kvalet lär alltså bestå av minst 5-6 spelare från Abu Dhabi-lägret, lite beroende på om Erik Hamrén tycker att Johan Elmanders erfarenhet och arbetskapacitet fortfarande behövs. Bolltekniskt är veteranen omkörd av yngre förmågor som Augustinsson, Lewicki och Gustafson, något som blivit tydligt under träningarna här men fotboll handlar om att löpa mycket och rätt också.

Jag tycker ändå att januariturnén gav en del hopp om framtiden. Erik Hamrén har en månad att fundera på om han ska våga satsa på en totalrenovering eller lita på mer det gamla.

Att A-landslaget efter det svaga 2014 står inför ett vägskäl känns uppenbart. Det tycks inte finnas så mycket mer utveckling i den trupp Hamrén har lutat sig emot senaste åren. Däremot finns det många spännande namn som trycker på underifrån.

Lyckat i efterhand

En del av dem visade upp sig från sin bästa sida under januariturnén i Abu Dhabi 2015 där inte mindre än elva spelare totalt gjorde landslagsdebut, och Sverige genom segern mot Elfenbenskusten samlade ihop viktiga poäng till Fifa-rankingen.

Finlandsmatchen räknas inte efter en uppgörelse mellan länderna. Att den första matchen gjorde det berodde på att Elfenbenskusten aldrig svarade på Sveriges förhandsförfrågan att stryka den. Något som blev lyckat i efterhand.

FAKTA

Karl-Johan Johnsson

Johan Larsson

Erik Johansson (45)

Sebastian Holmén (75)

Ludwig Augustinsson (45)

Marcus Rohdén

Oscar Lewicki

Simon Gustafson

Niklas Bärkroth (53)

Mikael Ishak (64)

Johan Elmander (45)

ERSÄTTARE

Anton Tinnerholm (45)

Emil Bergström (45)

Simon Lundevall (45)

Isaac Kiese Thelin (53)

Nabil Bahoui (64)

Johan Mårtensson (75)

ARTIKELN HANDLAR OM