Laul: Vilket lag kan stoppa MFF?

”MFF-fansen dansar på bordet – men det ska spelas om det också”

SPORTBLADET

Allsvenskan såsom vi lärt känna den, är död.

Länge leve nya allsvenskan.

När trupperna nu börjar sätta sig, och vi blickar mot säsongen 2015, handlar frågorna inte om vilka som gör upp om guldet.

Utan om vilket lag som kan stoppa Malmö FF från att ta det.

Robert Laul, sportreporter

När sportchefen Daniel Andersson landade ytterligare ett meriterat nyförvärv utan att behöva använda särskilt mycket av räntan på Champions League-miljonerna…ja då sjönk åter oddsen på ett tredje MFF-guld på raken.

Magnus Wolff Eikrem, 24 – Norges svar på Luka Modric – lär inte bara ta en plats på mästarnas mittfält, han bör ta stor plats i berättelsen om allsvenskan 2015 också.

Om han får ut sina kvaliteter.

Daniel Andersson och tränaren Åge Hareide har såvitt det går att bedöma här och nu skickligt täppt till de håll som helt naturligt uppstår efter en internationell framgång: ”Mätta” spelare som velat flytta utomlands (i vissa fall till andraligor, i andra fall till Kina) har ersatts av spelare som haft ett svenskt Champions League-lag högt upp på önskelistan – med hungrige ”Vargen” Eikrem i spetsen.

Det är denna förändringsprocess som SVT:s expert Thomas Wernerson har beskrivit som ”en rävsax” i ett redan klassiskt uttalande.

Men en hög spelaromsättning är inte något negativt per definition, inte om man likt Malmö klarar att ta ordentligt betalt för spelarna som lämnar.

Måste bygga ett lag

Kontinuitet är ett vapen för den svagare att besegra den starkare men så länge bra spelare ersätts med lika bra eller bättre, kan ett lag med stor omsättning också bli lika bra eller bättre.

Däremot har Andersson, Hareide och MFF ett lagbygge att göra. Det nya ska funka i praktiken. Rätt kvaliteter ska paras ihop och fungera tillsammans i den givna miljön. Skickliga spelare brukar matcha varandra men inte alltid, av det har vi många exempel i den moderna historien.

MFF har pressen på sig

Det är där utmanarnas största chans ligger, att MFF-bygget av olika anledningar kärvar, att värvar-Danne mot alla odds har scoutat snett.

Så har vi inte betraktat allsvenskan på 20 år. Nog för att det funnits en tydlig favorit inför tidigare säsonger men dels har den favoriten oftast floppat, dels har det funnits ett par tre fyra olika favoriter beroende på vilken tränare eller expert du har frågat.

I år? Den som inte tippar Malmö FF som etta lär betraktas som lätt eftersatt.

Ett lag har pressen på sig, övriga slår ur underläge.

Den serie som vi med glädje och stolthet har kallat all(a-slår-alla)svenskan är nu all(a-jagar-MFF)svenskan.

Det finns en kittling i det.

Till exempel att följa reaktionerna under Silly Season.

MFF-fansen dansar på bordet, toppkonkurrenternas supportrar kastar in handduk efter handduk.

Hallå, det ska liras om det också.

Bra för svensk fotboll

Jag hoppas att det är annat virke i spelare och ledare i Elfsborg, AIK och IFK Göteborg.

I ett större perspektiv kan det som sker nu vara riktigt bra för svensk fotboll. Mästarna tar in kvalitet utan att köpa sönder konkurrenter. På så sätt lyfter hela serien.

Domedagsprofeterna som gnyr och gnäller glömmer två saker: Det står även deras förening fritt att värva bra spelare. Och det går att vara Sveriges bästa publiklag i superettan.

Kom inte och säg att ni inte har fått chansen.

Ta upp handsken och gör något åt sakernas tillstånd i stället, så jävla stor är faktiskt inte skillnaden.

Ännu.

GUIDE: Så bra är mästarna och utmanarna just nu

ARTIKELN HANDLAR OM