Laul: Blir allsvenskan en hockeyserie så slutar jag

SPORTBLADET

Om allsvenskan ritas om till en hockeyserie slutar jag att bevaka den.

Det är inget hot utan löfte.

Diskussionen hur många lag allsvenskan ska bestå av har tröskats fram och tillbaka sedan 30 mars 2008: Det var då första omgången av den nya, utökade 16-lagsserien spelades.

Sedan dess har frågan om att minska serien igen ältats till leda och förbannelse.

Hur kan en sådan polsk riksdag uppstå?

Enkelt beskrivet var det en falang under dåvarande Sef-ordföranden Bosse Lundquist som drev igenom förändringen med knapp majoritet (om ens någon).

När Sef fick nytt styre i Bosse Johansson drevs frågan med kraft i motsatt riktning men utan framgång.

16-lagsserien bör leva vidare

Nu vill nuvarande ordföranden Lars-Christer Olsson sätta sin prägel på svensk elitfotboll, och utan att han säger det rakt ut verkar han luta åt att det går att få en större ekonomi med tolv lag som möts fler än två gånger.

Om en vecka ska klubbarna säga sitt, åt vilket håll ska man gå, vilka förslag ska utredas på djupet för definitivt beslut på Representantskapet i november.

Min inställning är tydlig, jag har redogjort för den vid många tillfällen: 16-lagsserien bör leva vidare i åtminstone tio år, sedan kan det vara tid för utredning.

Däremot får superettan gärna halveras, då alltför många klubbar saknar ekonomi för att befinna sig i ett förberedande elitfotbollsläge. Samtidigt gör man något åt division ett-serierna som ingen är det minsta nöjd med.

Förvirrat försök att efterlikna svensk ishockey

Men allsvenskan fungerar bra. Riktigt bra till och med. Senaste åren har Sverige varit kontinuerligt representerade i Champions League och Europa League. Publiktillströmningen är stabil och lär öka rejält i år. Fansen gillar sin liga, åtminstone de som bryr sig om den på allvar. Serien lever inte bara i större delen av Sverige, den lever oftast i båda tabelländarna också, även om 2014 var ett litet undantag där Malmö var dominanta och Brommapojkarna för svaga.

Men ett år utgör inte underlag för en så omfattande förändring som att minska till tolv allsvenska lag. Definitivt inte med ett tremötessystem à la Danmark eller att bryta ligan i augusti för att skapa nya serier under hösten.

Det mest idiotiska förslaget är ändå att kopiera den skotska modellen med tio lag som möts fyra gånger i något förvirrat försök att efterlikna svensk ishockey.

Jag är en man av mitt ord och kommer svensk fotboll fram till att det är vad svensk fotboll behöver, ja då har jag skrivit min sista text om allsvenskan. Det skulle rasera så mycket av det som är bra med allsvenskan, åtminstone som jag betraktar den.

Det är inget hot utan ett löfte.

Här är de fem förslagen.

ARTIKELN HANDLAR OM