Robert Laul: Glöm SM-guldet Malmö

SPORTBLADET

Av vissa matcher går det inte att dra några slutsatser alls.

Efter andra får du svar på allt.

2-2 mellan Åtvidaberg och Malmö FF säger det mesta.

Robert Laul.

Det var toppen mot botten på Kopparvallen i en match som kändes lite som ”sista chansen” för båda lagen.

Om Åtvidaberg ska vara kvar i allsvenskan behövs tre poäng på hemmaplan, oavsett vilket lag som kommer på besök. Så prekärt är läget med åtta poäng efter 17 omgångar.

Om Malmö FF ska försvara SM-guldet krävs tre poäng på bortaplan åtminstone mot bottenlagen. Så tajt är det med sex lag i toppen när flera av dem bara fortsätter att vinna likt Djurgården i dag.

Tåget kan ha gått

Tränaren Åge Hareide resonerade på samma sätt, i tv-intervjun strax före avspark var budskapet tydligt:

– Ska vi hänga med i guldstriden måste vi ha tre poäng här.

Sedan skulle det spelas fotboll också, och det blev en annorlunda match.

Kristian Bergström gjorde 1-0 till ”Åtvid”, Mauricio Albornoz 2-0 och då hade det bara gått en halvtimme.

Det var ett glasklart fall av underskattning vill jag påstå.

Magnus Wolff Eikrem och flera andra Malmö-spelare underpresterade grovt sett till vilken nivå de kan ligga på.

Åge Hareide vilade åter ett antal givna spelare men med den trupp han förfogar över ska han ha råd med det, kvaliteten är så bra att bristen på kontinuitet inte ska ta överhanden.

Eikrem har exempelvis så mycket fotboll i sig men det vore intressant att se hans löpmeter innan Hareide bytte ut honom i andra halvlek. Han demonstrerade tydligt sitt missnöje och borde kanske uppsöka en idrottspsykolog, det är uppenbart att norrmannen inte får ut allt sitt kunnande.

Missnöje i tv-intervju

Jag förstår den frustration Anton Tinnerholm gav utlopp för i halvtid:

– Vi måste ändra på allt. Attityden, vi ställer ut skorna och tror att det ska fungera. Vi har inget go. Det är katastrof, sa Tinnerholm.

 Med tanke på att det var den censurerade tv-versionen hade jag mer än gärna varit en fluga på väggen i MFF:s omklädningsrum. Jag hoppas och tror att Åge skällde så att väggarna skakade.

Malmö FF kom ut som ett annat lag i andra halvlek, åtminstone till en början men sedan dog det mesta igen. 

Nikola Djurdjic gjorde både 1-2 och 2-2, Vladimir Rodic och Kari Arnason svarade för starka insatser, resten vet jag inte om det går att godkänna, ja möjligen Tinnerholm också för den uppriktiga intervjun.

Johan Wiland är en duktig målvakt men har fortfarande en svaghet i luftspelet vilket kunde kostat MFF poängen.

Nej, jag tror helt enkelt att Malmö får ställa om siktet från allsvensk guldstrid till Europakval och att rädda en Europaplats nästa år. Det finns en stor, stor kvalitet i truppen, och jag har in i det längsta trott att det faktiskt ska räcka för tredje raka guldet men nu vacklar jag. I dag tror jag inte längre att MFF fixar det.

Vad gäller Åtvidaberg är jag däremot helt säker: Att tappa en 2-0-ledning som tabelljumbo duger inte. Det blir tyvärr superettan för Åtvidaberg 2016.