”Det var intensivt, det var hetsigt”

Två sviter sprack inför 14 711 åskådare

SPORTBLADET

NORRKÖPING. Serietrean mot seriesexan i den glödheta guldstriden, en skytteligaledare (Emir Kujovic) mot en annan (Henok Goitom), två uppumpade klackar på välfyllda läktare (för att inte säga överfulla läktare), ett IFK Norrköping som inte förlorat på över tre månader mot ett AIK som ännu inte vunnit på bortaplan.

90 minuter senare var båda sviterna spräckta.

Robert Laul.

Det saknades som ni hör inte anledningar att följa eftermiddagsmatchen på Nya Parken, och den blev inte mindre intressant för de 14 711 åskådarna när domare Mohammed Al-Hakim blåste igång spelet: Det var intensivt, det var hetsigt, det var viktigt.

Norrköping – som rimligen borde haft ett orubbligt självförtroende – la tidigt fokus på Al-Hakims domslut, och även om lagkaptenen Andreas Johanssons säkert hade rätt i sak när han ansåg sig fått en Mohamed Bangura-armbåge i skallen så handlar det om att släppa och gå vidare om domarteamet nu missade situationen (själv såg jag den inte heller från pressläktaren). Men Johansson uppträdde fortsatt irriterat, och det kändes som att det spred sig till lagkamraterna. På presskonferensen efteråt valde tränaren Janne Andersson att beklaga sig över en utebliven straff när Árnor Traustason revs omkull men petade vidare bollen till Emir Kujovic som avslutade över.

Ska han inte ge fördel då? undrade jag.

– I helvete heller, han ska blåsa straff, sa Janne Andersson.

Då bröt Andreas Alm in:

– Vi hade honom mot Elfsborg, då släppte han vidare en situation när Henok sköt över och förklarade efteråt att han vill ha det så, han är konsekvent i alla fall, sa Alm.

– Konsekvent dålig. Domaren säger ju själv att han inte lämnade någon fördel utan att han inte tyckte det var straff. Klart vi protesterar på det, fortsatte Janne Andersson.

Jag påstår absolut inte att AIK dominerade matchen, ”Peking” hade 60 procents bollinnehav men AIK vann avslutsstatistiken med 9-7 och uppträdde överlag mindre stressat och mer behärskat trots en mer pressad tabellposition och tajtare spelschema.

Uppoffrande arbete

Just Bangura stod för ett uppoffrande defensivt arbete, och i presspelet hade han hjälp av Goitom, Stefan Ishizaki och Johan Blomberg på samma tydliga sätt som mot Elfsborg i senaste omgången:

– Jag är sjukt nöjd med det. Jag är väldigt glad att (Alexander) Fransson och (Daniel) Sjölund inte får den fart de har fått i tidigare matcher. Jag är fantastiskt nöjd med forwards jobb att hantera uppspelsfasen, vi pratade om det i går, vi pratade om det i bussen och vi kollade på video innan vi gick ut till uppvärmningen in dag, säger Andreas Alm.

Anton Jönsson Salétros ersatte avstängde Dickson Etuhu på det centrala mittfältet utan att veteranen saknades, och även om Andreas Alm såg ut att efterlysa fler spelvändningar att döma av hans kroppspråk, var inläggsspelet oftast hotande eftersom AIK fyllde på med mycket folk in i straffområdet.

Mohamed Banguras mål efter halva första halvlek var resultatet av just en spelvändning ut på Ishizaki, och inlägget satt sedan i exakt den yta som Goitom och Bangura stormade in i. När Norrköpings backlinje hade uppmärksamheten riktad mot Goitom gick Bangura på boll och styrde den i mål med huvudet.

AIK:s andra mål var snarlikt: Nytt inlägg från vänster, den här gången Alex Pereira, och nu tappade Andreas Johansson & Co. bort Goitom i stället som enkelt kunde styra in 2-0 med en vänsterbredsida.

Tankarna någon annanstans

Skyttekungskampen avgjord så långt, särskilt som Emir Kujovic såg ut att ha tankarna någon annanstans. Samtidigt gav Noah Sonko Sundberg honom knappt något utrymme alls, mittbackstalangen gjorde en av de bästa insatser jag har sett honom göra.

Det är inte ofta AIK får försvarsspelet att fungera i 90 sammanhängande minuter men nu var det åtminstone nära: Linus Wahlqvist våldsamma reduceringsskott från 30 meter går knappast att lasta backlinjen för.

Vassast i hemmalaget var Niklas Bärkroth som redan i första halvlek snurrade upp Pereira så till den milda grad att AIK-backen föll omkull. När Norrköping tryckte på mot slutet hade yttern oftast en fot med i anfallen men AIK fick egentligen bara riktigt stora problem när Alhaji Kamara byttes in. Då var kvitteringen vid ett tillfälle bara en felträff bort.

– Det är alltid irriterande att förlora fotbollsmatcher, för oss var det ett tag sedan så man har glömt bort hur jävla illa man mår, sammanfattade Janne Andersson slutresultatet.

För tabellen innebär resultatet inga stora förändringar, båda lagen känns i allra högsta grad ”med” i racet men självklart var segern extremt viktig för AIK som även slipper fundera mer på om de kan vinna på bortaplan nu när de gjort det mot ett av seriens allra starkaste hemmalag.