Laul: Kan bli riktigt jobbigt för Bajen nu

SPORTBLADET

SUNDSVALL Hammarby kunde klivit upp på fast mark, lämnat Gif Sundsvall och kvalplatsen sju poäng bakom sig.

I stället väntar en höst som kan bli riktigt jobbig för Bajen.

”Giffarna” fick mycket gratis men med två stolpskott och tre gjorda mål vann de förstås både klart och rättvist.

Det pratades om lapp på luckan på Norrporten Arena inför ”sjupoängsmatchen” mellan Gif Sundsvall och Hammarby men utsålt var det knappast även om inte särskilt många stolar gapade tomma. Totalt var vi 7048 på plats, en fin siffra här uppe.

Bajen kom med ett bortafölje som fyllde i princip hela kortsidan, uppskattningsvis runt 800 grönklädda fans medan Patronerna hade samlat ihop cirka hälften så många för att hylla Robert Lundström med en banderoll, näste Gif Sundsvall-högerback att lämna Sverige för en flytt till Norge och Vålerengen (allsvenska högerbackar tycks populära nu, även Helsingborgs Emil Krafth ryktas ju vara aktuell för Bologna):

– Vi fick bra betalt för ”Robban”, han ville iväg, vi har en bra ersättare i Eric Larsson, tyvärr tappar vi en av allsvenskans bästa högerbackar, ”Robban” har utvecklats enormt, särskilt i år, säger tränaren Roger Franzén.

En klar seger

Samtidigt som Lundström lämnar har ”Giffarna” värvat en anfallare som skulle göra nytta betydligt högre upp i tabellen: Shpetim Hasani, 41 allsvenska poäng i karriären (43 efter ikväll), nu tillbaka i Sverige efter ett år i Gornic Lezcna i Polen.

”Sjupoängsmatch” skrev jag här ovan, jag vet inte om det finns något som heter så men en Bajen-seger hade inneburit att laget klivit upp på 21 poäng, sju poäng före just Gif Sundsvall på kvalplats.

Så blev det inte.

Inte alls.

I stället en klar 3-0-seger för ”Giffarna”, och Nanne Bergstrand fick åter svara på frågor om Hammarby är att betrakta som indragna i bottenstriden, ett ämne han brukar ogilla att prata om.

Men nu sa Nanne:

– Det är viktigt att vi ser till att ta poäng men det räcker inte att titta på tabellen, det får du inte fler poäng av. Vi måste tro på det vi sysslar med, det är som Shakespeare sa: ”Tvivel är en förrädare”. Där kan vi hamna nu om vi inte passar oss.

Kennedy en bra bit från form

Bajens största problem inledningsvis var att lagets centrala hjärta Johan Persson var avstängd, en spelare som sällan presterar under . När Philip Haglund skulle hålla i taktpinnen tappades betydligt fler bollar på offensiv planhalva även om Haglund vann tillbaka en del med sitt närkampsspel. Problemen blev inte mindre av att Erik Israelsson tvingades utgå med skada redan i första halvlek, och Nanne Bergstrands lösning var att flytta upp Jan Gunnar Solli centralt. 

Lägg därtill att startelvscomebackande Kennedy Bakircioglu är en bra bit från vårformen, samt att Nahir Besaras bolltrygga fötter saknas oerhört, och matchbilden kom att passa Gif Sundsvalls rappa och nykomponerade anfallspar Pa Dibba/Hasani perfekt.

– Vi har ju mött Hammarby ett par gånger senaste åren och känner till varandras styrkor och svagheter. De vill återerövra boll tidigt och står högt med sin backlinje, då försökte vi komma in bakom dem, sa Roger Franzén som också avslöjade att man inför matchen hade räknat med att Richard Magyar skulle starta, och Birkir Maer Saevarsson spela högerback.

Rent kvalitetsmässigt var det i stora delar en ganska svags fotbollsmatch, dock med tillräckligt många chanser för att det förr eller senare skulle bli mål.

Lagerbäck på plats

Gif-keepern Tommy Naurin stod i vägen för allt, totalt sex avslut i straffområdet mot sig, och Bajens färske målvakt Ögmundur Kristinsson hade stolpen på sin sida två gånger i första halvlek. Jag gillar islänningen som tids nog kan ge Hammarby en trygghet längst bak som de faktiskt inte haft på rätt många år.

Men när både Kennedy Bakircioglu och Imad Khalili gav bort bollen på egen planhalva med mål som resultat – däremellan en blixtrande snabb omställning med Hasani i huvudrollen som öppnade för Pa Dibba – ja då var Hammarby ett slaget lag.

Inhopparen Daniel Sliper avslutade målskyttet, Giffarnas duktige centrala mittfältare Rúnar Már Sigurjonsson inledde det, islänningen som redan i första halvlek varit nära att spräcka nollan med en bicycleta.

Lasse Lagerbäck var på plats, och jag frågade om han han hade sett en bicycleta från en isländsk spelare tidigare?

– Det har vi flera som gör på Island, sa Lasse Lava med ett snett leende.

Ja, det var många som lämnade Norrporten nöjda denna kväll, Gif Sundsvall tog ett viktigt kliv upp från kvalplatsen medan besvikelsen var ungefär så stor den kunde bli i andra lägret.

Nanne Bergstrand lär få jobba hårt för att hålla Shakespeares tvivel borta runt Hammarby inför nästa match, hemma mot guldkrigande Elfsborg.