Laul: Finsk version av Daniel Larsson

Ingen stor satsning av Blåvitt

Foto: TT
Riku Riski i Finlands landslag.
SPORTBLADET

Mr X tackade nej, i stället lånar IFK Göteborg in mr Risk(i), en spelare som inte kan användas vare sig i morgon eller i ett eventuellt Europa League-playoff.

Det är som det är med det.

Laget IFK Göteborg och fansen på Gamla Ullevi har hittills visat att de klarar sig utan såväl Lasse Vibe som eventuella ersättare.

Det är bara att fortsätta göra jobbet.

Jag vet inte om det är en medveten strategi av sportchefen Mats Gren och Blåvitt att skapa hajp kring nyförvärv som inte blir av men senaste veckornas transferkarusell påminner inte så lite om den i våras då mr X var en mittfältare som skulle in – Jean Il Makoun – men när affären sprack bestämde man sig för en mittback i stället – Tomas Rogne.

Det blev ett succédrag: IFK leder serien, och har skaffat sig ett bra läge att nå Europa League-playoff: Räcker med 1-0 mot Belenenses hemma.

Efter att Lasse Vibe såldes har namnen stått som spön i backen. Någon försvann i ett tidigt skede (Nikola Djurdjic), andra i ett senare (Daniel Larsson) och den så kallade mr X (Emir Kujovic) tackade nej i helgen vad jag förstår.

Långskott som Johan Elmander och Kermit Erasmus har funnits på Grens radar, och sammantaget är det en brokig skara olika spelartyper som jagats mer eller mindre intensivt.

Mål som Zlatan blivit avundsjuk på

En skadefri Elmander hade gjort nytta i vilket allsvenskt lag som helst, Djurdjic kapacitet kan vi studera på nära håll i Malmö FF men det enligt mig starkaste alternativet hade varit just Kujovic från IFK Norrköping men den affären var svår för att inte säga omöjlig: Jag trodde knappt mina öron när jag hörde att han var aktuell så sent som fram till förra helgen.

Nu blir det ingen stor satsning, det blir ett korttidslån med köpoption från Rosenborg, och jag anar hur IFK resonerar: Gick det inte att få ja från någon som var värd en stor investering här och nu, så fick man lösa det på kortsiktigt bästa sätt till att börja med, och sedan arbeta vidare med det långsiktiga inför nästa fönster och säsong.

Resultatet är att Vibes ersättare blir Riku Riski, 26 – en finsk version av Daniel Larsson fast lite mindre framgångsrik så här långt in på deras karriärer.

Jag gillade det jag såg av Riski i Örebro 2011, jag minns att jag twittrade om ett fynd som sköt mål som Zlatan blivit avundsjuk på.

Bra målfacit

Tyvärr blev det bara detta enda mål innan Riski återvände till polska ligan för att senare hamna i Norge, först Hönefoss, sedan Rosenborg där han gjort 30 mål på 3,5 säsong vilket inte alls är dåligt, tvärtom, det är egentligen bara senaste halvåret det gått riktigt trögt.

En allroundkunnig anfallare, mer rörlig än bolltrygg med utvecklingspotential och giltiga landslagsmeriter. Riku Riski blir den sjätte finländaren i IFK Göteborg genom tiderna, hittills har endast utmärkt sig på allvar, den väldige forwarden Jari Rantanen under Uefacupguldsäsongen 1986/87 där Rantanen blev den förste finländske fotbollsspelare i världshistorien om att skicka en bicycleta i mål.

Riski bör kunna fungera fint i Jörgen Lennartssons 4-4-2 bredvid Gustav Engvall men känns på förhand inte som en spelare som bär Blåvitts offensiv under hösten.

Å andra sidan har Engvall och Mikael Boman visat att de levererar tillsammans när laget IFK Göteborg fungerar.

Något som i allra högsta grad gäller inför i morgon mot Belenenses: Om Engvall/Boman fortsätter producera, och laget med John Alvbåge i aktern spikar igen, ja då är Blåvitt klara för Europa League-playoff.

Givet den förväntade storpubliken hemma på Gamla Ullevi håller jag IFK Göteborg som knapp favorit tack vare Haitam Aleesamios viktiga bortamål.

Avslöjar: Här är prislappen på finländaren