Välkomna hem, MFF

Laul: Det handlar inte längre om att göra det omöjliga – i kväll ska de visa att de hör hemma på CL-nivå

SPORTBLADET

Champions League-kvalet går in i ett avgörande skede, Malmö FF är på väg in i fas två.

Det handlar inte längre om att göra det omöjliga, utan om att visa att det är på den här nivån de hör hemma.

Ett lag som kan åka runt i Europa för att göra jobbet, hämta hem miljonerna och ­bygga en ännu starkare förening, som siktar mot ännu större mål.

Vi kom till Glasgow i går, och över Celtic Park hängde redan tunga, mörka moln. Malmös fans brukar få Swedbank stadion att storma, nu är de på väg till Skottland med tre chartrade supporterplan för att göra sig hörda bland drygt 50 000 hemmafans på denna sköna, gröna fotbollsarena som rymmer 60 000 åskådare.

Jag tvivlar inte på att de lyckas.

Kommer Malmö FF göra det?

Champions League-kvalet går in i ett avgörande skede, och för alla andra svenska klubblag hade det här varit den viktigaste matchen i deras moderna fotbollshistoria.

För Malmö är det något annat.

Det handlar inte längre om att överträffa sig själva eller att bevisa att det omöjliga är möjligt. 

Det är fas två nu, Malmö FF ska visa att de är en fotbollsförening som hör hemma på Champions League-nivå. Som bygger sig ­ännu starkare, och kan sikta ännu högre.

De är ett lag i harmoni igen

Något av det mest meningslösa som ingår i det journalistiska uppdraget på sådana här arbetsresor är den öppna kvart vi erbjuds att se av ”dagen-före-match”-träningen. 

Alla lag måste hålla öppet minst en kvart, och det är i första hand till för fotograferna, så att tidningar och tv ska få bildmaterial till reportage och inslag från lagets uppvärmning.

Den som vill få veta något matnyttigt om vad som händer på sista träningen får antingen spionera eller skaffa sig information genom andra källor.

Just den här gången fanns en slutsats att dra enbart av den öppna kvarten: Malmö är ett lag i harmoni igen.

Det har varit lite si och så med det tidigare har jag förstått, många nya spelare, många stora stjärnor med allsvenska mått mätt. Men den avslappnade lekfullhet som präglade träningskvarten på Celtic Park var ingen teater, jag har sett för många ”öppna kvartar” i mitt journalistliv för att känna det.

Malmö FF mår bättre än på länge.

Är ett annat lag än 2012

På presskonferensen bjöd Åge Hareide i­nte på något brandtal eller utspel i riktning m­otståndaren, han pratade med respekt om den inramning som väntar:

– Live-fotboll är den bästa underhållningen i hela världen. När är jag är på arenor utan ­publik tänker jag alltid på Celtic Park.

Signalen Åge skickade direkt till alla som lyssnade, och indirekt till sina spelare var tydlig: ”Jag njuter av varje sekund just nu – det ska ni också göra”. Han behövde inte uttala orden, det räckte att titta på honom.

Hareide sa:

– Jag känner ingen press på mina axlar, det var mer i fjol i så fall. Tittar du på spelarna är de mer avslappnade, nu har vi börjat få ihop det nya laget.

Bredvid satt Jo Inge Berget, målskytten som blivit en hårdslitande vänsterytter, numera med ett så välvuxet skägg att jag var tvungen att fråga honom om det.

– Det har vuxit sig långt, det är möjligt att det kan ge mig lite styrka, sa Jo Inge Berget med ett snett leende.

Celtic är förstås ett annat lag i dag än när de slog ut Hareides Helsingborg 2012 (”De hade fler stjärnspelare då”, påpekade Åge) och i Glasgow-tidningarna kunde vi i går läsa intervjuer med bolltrygge mittfältsankaret Nir ­Bitton som upplever en ny vår i Celtic denna höst. Celtic är ett organiserat och klokt 4-2-3-1-lag under norske tränaren Ronnie Deila.

Jo Inge Berget spelade i just Deilas Celtic så sent som i fjol, gjorde två mål här på Celtic Park mot Dundee United och är förstås en nyckelspelare för MFF på så sätt att han vet exakt vad som väntar. 

Men han är inte ensam om det i dagens ­Malmö FF vilket Åge Hareide påpekade och radade upp i tur och ordning Tinnerholm-­Wiland-Arnason-Yotun-Lewicki-Adu-Eikrem-Berget-Rosenberg-Rodic-Djurdjic som s­pelare med erfarenhet från internationella matcher på hög nivå.

Berget blir motorn

Malmös tveklöse ledare Markus Rosenberg är avstängd i dag, precis som den kloke Enoch Kofi Adu på mittfältet. Därmed blir just Jo I­nge Berget motorn på planen.

Ingen som har sett MFF:s senaste matcher har kunnat undgå att notera hans enorma arbetskapacitet, och det är just en sådan inställning som kan göra dubbelmötet så jämnt som jag tror att det kommer bli.

– Jag trivs med det, jag gillar att ta det jobbet även om det förstås är en skönare känsla att göra mål.

Om norrmannen får med sig lagkamraterna att löpa så mycket, så klokt och så fokuserat kan jag inte riktigt se vad C­eltics stora fördel skulle bestå i. 

Vad kan stoppa de då?

Malmö FF:s defensiv har sviktat både en och två gånger, backlinjen är inte helt s­amspelt, därför är det hårda försvarsarbete över hela planen särskilt viktigt.

Kan Jo Inge Berget & co springa hem ett bra resultat till Sverige, är det ännu svårare att se vad som ska kunna stoppa Malmö FF på Swedbank stadion om en vecka, med både Rosenberg och Adu tillbaka.