Malmö föll – och det jublas i hela Sverige

Nu är det upp till Blåvitt och Elfsborg – kan skaffa sig ett sjupoängsförsprång

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Malmö FF förlorade mot Häcken och det jublas i hela Sverige.

Ja förutom i Skåne då.

Men förlusten betyder inte mycket.

Inte förrän toppkonkurrenterna har gjort sitt.

Inför avsparken på Bravida Arena intervjuades Häckens klubbdirektör Dennis Andersson. Han citerade då Häckenlegendaren Johan Lind som en gång hade fått frågan vad som är viktigast i fotboll – talang eller vilja?

– Vilja. Talang kan jag inte uttala mig om, svarade Lind.

I Malmö FF finns väldigt mycket talang – eller kvalitet bör vi kanske kalla det – men på Bravida Arena saknades viljan.

Det är klart att de ville vinna, det är klart ett MFF inte vill släppa iväg avståndet till Blåvitt och Elfsborg till sju poäng men Malmö befinner sig mitt i ett Champions League-kval, hade en urladdning i onsdags och det väntar en ny på tisdag.

Tränaren Åge Hareide medgav efteråt att Häcken var bättre i närkamps- och duellspelet men ville ändå inte kalla det för en inställningsförlust.

– Jag tror väldigt mycket på mina spelare, och jag tror inte att de har dålig inställning, sa Hareide.

Blottade sig bakåt

Till förlusten bidrog också en taktisk förändring som Hareide själv hade ansvaret för. I 60:e minuten gjorde MFF ett dubbelbyte, ut gick för dagen misslyckade Vladimir Rodic och Tobias Sana, in kom Guillermo Molins och Magnus Wolff Eikrem. Hareide valde att släppa hela vänsterkanten till omplacerade högerbacken Anton Tinnerholm i en sorts högervriden 4-3-3-taktik.

Förändringen gjorde att MFF blev lite spetsigare offensivt men blottade sig samtidigt bakåt. Häckens Samuel Gustafson och Paulinho ordnade hörnan som ledde till målet just genom en attack på MFF:s vänstersida.

Martin Ericsson gjorde målet i hans allsvenska comeback efter skada, en Buster-historia beskrev Peter Gerhardsson det hela och tillade:

– För er som minns den tidningen.

Segern var inte alls orättvis, jag har inte sett Häcken spela så bra försvarsspel på 75 år. Mohamed Abubakari var en jätte framför backlinjen, och Nasiru Mohammed flöt fram över planen och gav längd åt anfallen. Domaren Glenn Nyberg valde att inte blåsa straff när just Mohammed föll över Kari Arnasons ben och jag har svårt att sympatisera med det domslutet.

”Glad om MFF påverkas”

Gefles tränare Roger Sandberg skrev till mig på Twitter för att påminna om att just Glenn Nyberg för två veckor sedan lurades att blåsa en Häcken-straff när Paulinho filmade. Kanske fanns den situationen i domare Glenns bakhuvud?

Malmö FF har inte lyckats besegra Häcken på åtta allsvenska försök, senast det hände var 2011 och efteråt försökte jag ta hjälp av tränarna för att förklara varför sådana där sviter uppstår.

– Jag är jätteglad om Malmö påverkas av det men jag tror inte att mina spelare gör det. Jag har faktiskt inget svar, någon får doktorera i det, sa Peter Gerhardsson.

Åge Hareide hade heller inget svar på gåtan men kanske handlar det om att det passar Häcken bättre att möta ett spelande lag som inte cyniskt väntar på motståndarens misstag, det blir mer en match där offensiv skicklighet belönas. Även om Malmö just den här gången spelade ovanligt mycket långt, kanske som en förberedelse för Celtic-matchen på tisdag.

”Stå upp din j-vla spettekaka”

Då är Rasmus Bengtsson, Nikola Djrdjic och Yoshimar Yotun tillbaka, och då vet vi också exakt hur tung MFF:s förlust verkligen var. Blåvitt och Elfsborg kan skaffa sig ett sjupoängsförsprång och känslan är, som jag har skrivit tidigare, att MFF främst får sikta in sig på att fixa en Europaplats.

– Med en seger hade vi kunnat sätta press på de andra. Men då måste vi prestera bättre, det är inte svårare än så, sa Åge Hareide.

Det var drygt 4000 åskådare på plats på Bravida Arena varav tusen MFF:are, och roligast denna eftermiddag var nog den Häcken-supporter som vrålade i riktning Vladimir Rodic när serben vred sig i plågor efter en smäll mot huvudet:

– Stå upp din j-vla spettekaka.

Högst oklart om Rodic förstod den förolämpningen.