Laul: MFF:s läge är ännu bättre än i fjol

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I fjol hade Malmö FF ett gyllene läge att nå Champions Leagues gruppspel inför sista kvalmatchen.

De lyckades.

I år?

I år är läget ännu bättre.

Jag vet inte om ni minns tongångarna­ efter första mötet med Red Bull Salzburg för ganska exakt ett år sedan.

MFF hade stora problem i Österrike­ men kom tack vare Emil Forsbergs ­sena reducering undan med ett bra ­resultat, 1–2.

Resultat är vad kvalspel på bortaplan handlar om, och resultatet var ett av de bästa utgångslägen ett svenskt klubblag någonsin haft för att nå Champions ­Leagues gruppspel.

Hemma på Swedbank Stadion ­behövdes bara ett skott, ett mål, för ­Malmö – och ingen lär ha glömt hur det gick till:

MFF gjorde tre stycken varav två är moderna klassiker: Magnus Erikssons volley bakom ryggen följdes upp av ­Markus Rosenbergs lekfulla dribbligsrajd i målområdet.

Avancemanget klart.

Det sägs att historien brukar upprepa sig, och så här långt har den gjort det med närmast kuslig exakthet: Malmö har ­redan skickat ut Salzburg med tre nya mål på Swedbank, och inför sista rundan mot Celtic har MFF åter fixat det nödvändiga bortaresultatet. Även i kväll räcker det med ett skott, ett mål på Swedbank Stadion så länge Johan Wiland håller nollan.

Visste inte vad som väntade

Jag såg första mötet på plats på Celtic Park i onsdags, och kunde som alla ­andra konstatera att Malmö kom in i matchen­ helt snett. Celtic har ett antal spelare – med ”tian” Stefan Johansen

i spetsen – som kan driva upp ett högre bolltempo än MFF är vana vid från allsvenskan. Det var som att Malmö inte ­visste vad som väntade.

Även yttre förutsättningar, avstängda spelare och en knepig Åge Hareide-­taktik (anfallarnas positioner) bidrog till haveriet första tio minuterna då Celtic gjorde två mål vilket kom att prägla fortsättningen.

Att Malmö tog sig tillbaka in i matchen och ordnade fram resultatet som gör att fansen och föreningen vågar tro på det i kväll igen var ett styrkebesked.

Kraftavslutaren Jo Inge Berget fixade två mål ur egentligen ingenting – ett plötsligt ­Magnus Wolff Eikrem-inlägg, en våldsam hörnsatsning av inhoppande mittbacken Felipe Carvalho – men det var de mentalt ­starkaste och bolltryggaste spelarna Nikola Djurdjic, ­Vladimir Rodic och Yoshimar Yotun ­(faktiskt) som bidrog mest till att Malmö kunde resa sig.

Inför kvällens möte är den stora ledaren Markus Rosenberg och mittfältslungan Enoch Kofi Adu tillbaka, samtidigt som Celtic är på väg att sälja sin sin ­bästa försvarsspelare Virgil van Dijk till ­Southampton för en bit över hundra miljoner kronor. Van Dijk är med i truppen och lär spela om han inte är rädd för att bli skadad eller har tankarna på helt ­annat håll.

Jämfört med första mötet är det MFF som kommer starkare till returen, och dessutom på hemmaplan med allt vad det innebär (även om just Celtic knappast är laget som darrar av en rejäl ljudkuliss).

Det kan tyckas knepigt van Dijk värderas så högt som tio miljoner pund, han är mittback och 24 år gammal och spelar alltså i ett Celtic som inte är vad Celtic varit. Men klubben har stor omsättning och kan därmed ta mer betalt, dessutom är det ofta högre prislappar när Premier League-klubbar är i farten.

Kan bli dyrast någonsin

Malmö FF:s omsättning har ökat senaste året, en spelare som Vladimir Rodic tror jag skulle kunna bli en av de dyraste exporterna någonsin från allsvenskan ­efter Zlatan som har ”rekordet” på 82,6 miljoner kronor. En bra Europa-höst för snart 22-årige Rodic och han säljs för över 50 miljoner i januari?

Försnacket till första mötet präglades av ömsesidig respekt och försiktiga uttalanden, senaste dagarna har varit raka motsatsen. Åge Hareide stormar vidare om hur skotsk media översatt Johan Wilands citat ”De är grisar allihopa” (i mening att spela fult och cyniskt) till att handla om djuret gris.

Även om norrmannen har rätt i sak undrar jag varför Hareide fortsätter att veva detta på presskonferens efter presskonferens.

Kanske för att väcka serbiske domaren Milorad Mažis uppmärksamhet men jag tycker inte att Celtic spelade mer fult och cyniskt än vad MFF gjorde i första mötet, det var ge och ta från båda håll.

Precis som det ska vara på den här ­nivån, när nya miljoner och ett Champions­ League-gruppspel åter ligger inom ­räckhåll.

”Har bara ben för 70 minuter”

Däremot tror jag att Åge Hareide har en poäng när han påstår att Celtic ­inte är fysiskt förberedda på samma sätt, deras säsong har precis startat.

– De har bara ben för 70 minuter, har Hareide upprepat som ett mantra när han fått chansen.

Ska Malmö FF verkligen få nytta av sista tjugo, gäller dock att de inte ger bort en annan period i matchen, likt inledningen på Celtic Park.

Vi kan väl förutsätta att MFF-fansen är en garanti för att just det inte händer på Swedbank Stadion.