Laul: Rätt tränare – men till fel lag?

”Min spontana känsla när det stod klart”

SPORTBLADET

Jakob Michelsen – eller ”Mini-Mourinho” som han kallas efter succén i Sönderjyske – blir allsvenskans yngsta tränare med sina 36 år när han nu tar över Hammarby.

Rubriken på det?

"Rätt tränare – till fel lag", kanske.

Det var i alla fall min spontana känsla när det stod klart att Hammarby och Jakob Michelsen inleder en relation som är tänkt att bli treårig.

Låt mig konkretisera känslan.

Michelsen har varit tränare sedan han var 14 år, gjort olika erfarenheter i Danmark och Tanzania (ungdomslag, damlag, landslag, bottenlag, topplag) men saknar ett hack i kolven: En storklubb.

För "Mini-Mourinho" är det alltså ett perfekt steg på karriärsstegen att komma till just Hammarby och utsättas för den ofta osunda och resultatmässigt kontraproduktiva pressen och trycket som direkt uppstår i en storklubb som berör och engagerar så många så mycket. Han kommer snart märka att Bajen är en förening som har lika mycket folk på träningarna som Michelsen är van vid från ligamatcherna på Sydbank Park i Haderslev.

För Hammarby vetifan om det är någon fördel.

”Danskjäveln aldrig pallade trycket”

Medan Michelsen kommer att lämna Sverige en ovärderlig erfarenhet rikare oavsett hur det går, kanske Hammarby står här om något år igen och konstaterar att ”danskjäveln aldrig pallade trycket”.

Framgång inom lagidrott nås när ledare, spelare och förutsättningar harmoniserar med varandra samtidigt. Därav min känsla ”rätt tränare – fel lag”.

Utöver det förstår jag att Hammarby fastnade för just Jakob Michelsen.

Resultat är oftast en svag mätare på en tränares kvalitet om inte resultaten sätts i ett sammanhang men i fallet Jakob Michelsen tog han lilla Sönderjyske till en andraplats i danska superligan i våras, och det är som att Gefle skulle komma tvåa i allsvenskan: Vi snackar om en klubb som då hade 20-30 miljoner i omsättning men allt föll på plats. Imponerande.

(I dag är Sönderjyske på gränsen till att missa Superligans slutspel, de ligger sexa, förr eller senare kommer den ekonomiska verkligheten i kapp men det är sen gammalt).

”Allsvenskans yngsta tränare”

Jakob Michelsen kan beskrivas som en flexibel 4-4-2-tränare, det kan lika gärna bli ett 4-1-4-1 med en städgubbe framför backlinjen om motståndet kräver det, eller ett 4-4-1-1 med en droppande anfallare om underlaget inbjuder till den sortens spel (Tele 2 Arena).

Det borde passa dagens Bajen-trupp bättre än Nanne Bergstrands framtidsfotboll gjorde, och när Michelsen tillträder i januari blir första uppgiften att locka över en bra mittback och en rejäl anfallare från danska ligan. Om "Mini-Mourinho" är så populär som det sägs blir det inget problem.

Jakob Michelsen är, om jag har räknat rätt, allsvenskans yngsta tränare just nu, ensam om att vara född på 1980-talet. Precis som många andra pratar han i intervjuer om att se till individens bästa, om att utveckla människan bakom spelaren vilket ligger rätt i tiden, något varenda tränare tjafsar om idag.

■ ■ ■

Visst, jag säger inte att det är fel, dagens individualistiska generation kanske behöver höra sådant men oj så befriande det vore om pendeln slår tillbaka en aning, att någon tränare vågar börja prata om laget före jaget, om lagbyggande, om laget. Inte enbart men också.

Hammarby har en fin ungdomsverksamhet under uppbyggnad, snart lär vi se resultatet av det men om Bajen vill etablera sig som ett allsvenskt topplag på sikt behöver de också en piggare sportchef än Mats Jingblad.