Alfelt: Henrik Larsson är en av de bästa vi har sommaren 2008

SPORTBLADET

MALMÖ. Naturligtvis är det ett glädjebesked för svensk fotboll att Henke Larsson fortsätter minst ett år till i allsvenskan.

Framförallt väcker det ju lite hopp om att det kan blir roligare än så.

Det är ju ett EM-år.

Jag vet att massor av läsare tycker det är löjligt när vi gång på gång resonerar om chanserna att få med Henke till ännu ett stort mästerskap. Låt de unga ta över, tycker man, och det tycker jag också.

Om de unga är bättre.

Men det är de ju inte.

Har talangen som krävs

Efter Zlatan Ibrahimovic är Henke Larsson fortfarande Sverige näst bäste fotbollsspelare. Tobias Linderoth är visst jättebra på det han gör, men inte mer unik än att Anders Svensson eller bespottade Daniel Andersson kan ersätta på ett mer än hyggligt vis.

Landslaget är mer i behov av konstruktiv talang än destruktivitet om man äntligen ska ta sig till de avgörande omgångarna i ett mästerskap igen.

Henke Larsson har all den talang och erfarenhet som behövs. Han har fysiken som krävs oavsett hur gammal hans födelseattest påstår att han är. På anfallssidan är Johan Elmander trots sin positiva utveckling inte i närheten av Henkes stjärnstatus ännu. Därför skulle det vara underbart om Henke presterar en kanonvår i HIF som gör att han får suget tillbaka och ställer upp igen. Att han har sagt aldrig mer hur många gånger som helst spelar ingen­ större roll. Han har ändrat sig förr och har man sett honom med ål i byxan och spelandes teater på tv vet man att Henke gör precis vad som helst. Bara han själv tycker att det är roligt.

Fortfarande mycket att ge

Förmodligen får vi den närmaste tiden se en hel del spekulationer om jättelön och Henkes kravbild på HIFs nye tränare och en hel radda andra speciallöften som ligger bakom hans ja.

Troligare än så är att det enkla svaret på frågan varför han fortsätter är att han tycker det är så himla kul att spela fotboll och att han känner att han fortfarande har mycket mer att ge.

För HIF är det en ren skänk efter all turbulens. Säg att det hade blivit ett nej, vad hade då Helsingborgs IF haft för status inför den nya säsongen? Det hade varit en krisklubb modell grövre.

Ingen tränare.

Ingen superstjärna.

Otåliga fans.

En ordförande två Uefacupförluster ifrån nya mordhot.

Henke Larssons ja löser det mesta. Bara det att han väljer att spela vidare gör att ganska få bryr sig om att Helsingborg räknar med att ha en tillfällig tränare fram till i sommar. Det allra viktigaste i Helsingborgs spel är ju Henkes passningsspel.

Kanske har utländska och rikare klubbar än HIF insett detta också, vilket skulle kunna vara en förklaring till varför HIF ännu inte fått en enda seriös förfrågan angående Razak Omotoyssi. Med Henke vid sin sida är han en storspelare. Utan – kanske inte.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson kommer givetvis att ha en otvungen och lättsam ständigt pågående dialog med Henke under våren. Jag vet att seriöse Henke inte gärna skulle vilja ta plats i en EM-trupp utan att ha deltagit i vårens träningslandskamper, men det tycker jag att han kan strunta i.

Att få vara med i ett slutspel får aldrig vara följden av att man ingått i en flerårslång charterresa.

Bästa spelarna ska spela.

Jag är övertygad om att Henke Larsson är en av de allra bästa vi har sommaren 2008.