Var ett expresståg – med Zlatans känsla

SPORTBLADET

EINDHOVEN. Det tar nio månader att föda ett liv.

För Ronaldo är nio månader slutet.

Hans tårar droppar från Milano till Ronaldozaal där jag råkar sitta när jag nås av det dystra skadebeskedet. En av de största lämnar fotbollsscenen för gott.

Jag hoppas man har vett att minnas honom för hans fotbollskonst i stället för de senaste årens tröttsamma tjat om övervikt.

Ronaldo Luís Nazário de Lima kom från Rio de Janeiroförorten Bento Ribeiro till PSV Eindhoven som 18-årig supertalang 1994. På två säsonger spelade han 46 matcher och gjorde 42 mål.

Han köptes till Barcelona och gjorde 34 mål på 37 matcher under en enda säsong. Han korades till världens bäste fotbollsspelare 1996, 1997 och 2002.

Inte bara bäst, snabbast och effektivast

I fotboll finns alltid superstjärnor. De kommer och försvinner och ersätts snabbt av nya. I den nya tiden då allt går så rasande fort att man inte längre ger sig tid att studera historien som lett fram till exempelvis dagens fotboll glöms man lätt. Ronaldo var inte bara bäst, snabbast och effektivast.

Han förnyade och förändrade fotbollen på ett sätt som ingen annan spelare gjort varken förr eller senare.

Han var inte först med Ronaldofinten, dragningen som ser ut som en tvåfotsdribbling fast gjord bara med en fot. Rivelino gjorde den många år tidigare, men ingen hade före Ronaldo utfört den i full fart framåt. Och när jag skriver full fart är det verkligen bokstavligt menat.

Åren då Ronaldo var som allra bäst var han ett expresståg med fötter känsliga som Zlatans.

Ingen har påverkat så många som Ronaldo

För mig är Pelé världens genom tiderna bäste fotbollsspelare tätt följd av Maradona, men ingen av dem har påverkat så många andra spelare som Ronaldo.

Pelé var den perfekte. Komplett så att han till och med gjorde en del matcher i brasilianska förstaligan som målvakt. Maradona var en trollkarl, ett enmanslag med en magisk vänsterfot.

Ingen kunde härma dessa två – men Ronaldo visade betydelsen av kraft och fart i den moderna fotbollen och sånt går att ta efter. Även om de allra flesta naturligtvis aldrig kan nå ända fram till originalets nivå.

I Eindhoven kommer Ronaldo för alltid att hyllas som en av de allra största av de många stora spelare som lirat i den rödvitrandiga dressen.

Ronaldozaal i Philips Stadion är pressrum.

Det finns en Ralf Edströmzaal också.