Helsingborg en guldkandidat

Tack vare Henke Larsson

SPORTBLADET

TRELLEBORG. Tom Prahl erbjöd sig att åka upp till Helsingborg och köra några försvarspass med HIF.

Inget dumt förslag.

Hade Helsingborg spelat försvarsspel också hade Bosse Nilssons tokoffensiva lag varit en solklar guldkandidat.

Fast det kan ju räcka ändå.

Man har ju Henke Larsson – och kanske Razak Omotoyossi även i höst. Eller lämnade beniniern svensk fotboll med en fuck off-handrörelse mot HIF-bänken och orden ”du kan skriva att detta var den sista matchen jag spelade för den här klubben”, till lokalpressens utsände?

Egoistisk jakt på proffsanbud

Spelar i så fall nog ingen större roll för HIF. Omotoyossi har inte varit speciellt bra i vårens allsvenska. Ett tag i Uefacupen såg han ut att ha tagit till sig lärdomarna han bjuds på av Henke, men sen har det blivit återfall till usel speluppfattning och egoism i jakten på de proffsanbudsskapande målen.

Får man ett psykbryt för att man som forward blir utbytt när egna laget leder med 3–1 i en match där man ska vara jävligt tacksamma för att man ens leder begriper man inte särskilt mycket om fotboll. Det går ju liksom ut på att vinna och inte vem som eventuellt petar in ännu ett mål.

Sten-Inge Fredin är kanske inte mannen jag litar mest på i världen – jag litar helt enkelt inte på något som någon fotbollsordförande, sportchef eller agent säger veckorna innan det så kallade transferfönstret slås upp – men jag tror på honom när han säger att Bosse Nilsson stannar som tränare säsongen ut.

Allt annat hade nämligen varit vansinne.

Henke bäst i Sverige

Det är kul att titta på Helsingborg. Henke såklart. Med Zlatan skadad är han Sveriges bäste fotbollsspelare och så ska han inte vara med i EM. Jag tycker det är tråkigt, resursslöseri och förödande för svensk landslagsfotboll. Vi har inte så många bra att vi kan undvara de allra bästa. Föryngringen ska komma när det dyker upp någon som är bättre och inte bara yngre.

Marcus Lantz har de senaste matcherna kommit upp i den form som borde gjort honom till ett alternativ till Tobias Linderoth. Placeringssäker och klok i mittfältet och bra passningsspelare. Isaac Chansa är så läcker när han med minimala rörelser skapar yta för sig själv att passa eller driva vidare med boll.

HIF gjorde så mycket bra mot Trelleborg och ändå ska Bosse Nilsson och hans spelare vara riktigt glada för de tre poängen. Helsingborg har skänkt bort många poäng på att inte utnyttja sina chanser effektivt i vår. Trelleborg har strulat nästan lika mycket.

Erik Sundin nickade snyggt i stolpens insida och returen dundrade Andreas Wihlborg i ribban från några meter. Sen frispelade Rasmus Bengtsson elegant Sundin som också drog bollen i ribban.

Snål poängskörd för Prahl

Mot Elfsborg gjorde TFF själv motståndarnas bägge mål och tvingade sedan EM-aktuelle Johan Wiland till flera svåra räddningar. Tom Prahl har byggt ett lag som med små resurser ofta spelar bra fotboll utan att få tillräckligt med poäng som tack.

Draget att flytta upp försvarets bäste spelare – Rasmus Bengtsson – till anfallet just när man möter allsvenskans mest svårmarkerade anfallspar kan diskuteras. Prahl ville utnyttja Bengtssons förmåga att hålla bollen kvar offensivt, vilket inte blivit fallet när store Michael Mensah fått spela.

Operationen lyckades men patienten dog. Anfallen blev längre men Yousef Fakhro hade ingen som helst koll på Henke Larsson, av alla, som ostört fick nicka in 1–0 till HIF redan i fjärde minuten.

Så en del försvarsspel finns det att träna på även i Trelleborg, men det är ju inte längre till Helsingborg än att Tom Prahl kan dubblera i höst ...