Han har inte roffat åt sig

SPORTBLADET

MALMÖ. Mycket möjligt att Magnus Hedman har rätt i att alla i landslaget inte jublar över Henkes comeback.

Gnälls det på hotellrummen i Stenungsund blir jag riktigt glad.

För om professionella fotbollsspelare inser att deras chans att få spela minskat är det ju beviset för att vi fått tillbaks en riktig stjärna till EM-truppen.

Henke Larsson har gjort sig förtjänt av en plats i landslaget, enligt Stefan Alfelt.

Jag anser att Henke Larsson har varit Sveriges bäste fotbollsspelare i år. Zlatan Ibrahimovic konkurrerar självklart, framförallt eftersom han frisk briljerar på en helt annan nivå än allsvenskan, men även om kvaliteten på svensk klubblagsfotboll inte kan mäta sig med de stora europeiska ligornas kan man som individuell spelare inte spela fotboll så mycket bättre än det Henke presterade mot exempelvis MFF.

Spelsinnet och förstatouchen är så mycket bättre än hos alla andra som han nu ska konkurrera med att jag förstår om de gnäller en del på sina rum. Förhoppningsvis gnäller de då egentligen mest över sin egen oförmåga att lyfta sig det där sista lilla snäppet som förvandlar dem från dugliga yrkesmän till briljanta stjärnor.

Ställde sig med reserverna

Henke Larsson har svarat för en klädsam återkomst i landslaget. Han började med att säga att han ville vara med och konkurrera om platsen som ersättare för Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander. Anfallsparet Henke ansåg vara det givna i EM. En lögndetektor skulle förmodligen ha vibrerat sönder om den varit kopplad till honom när han sa det. Henke Larsson är en tävlingsmänska och vinnare som aldrig skulle ställa upp utan viljan att vara bäst.

När landslaget samlades i går fortsatte han enligt rapporterna med att ödmjukt sälla sig till ”reserverna” på uppvärmningen. För att senare mingla med journalisterna i den mixade zonen i stället för att sitta på det för ”stjärnorna” reserverade upphöjda podiet.

Klädsamt och insiktsfullt.

Henke Larsson är väldigt medveten om att det kan anses provocerande att komma in och roffa åt sig godbiten slutspel när andra slitit oss dit via mindre glamourösa kvalmatcher. Vad man då inte ska glömma är att han inte har kommit in och roffat åt sig något överhuvudtaget.

Bästa laget ska spela

Det är förbundskaptenerna som bett honom att ställa upp därför att han är antingen rentav är som jag tycker den bäste eller definitivt en av de absolut bästa. Henke har fått frågan om han ville ställa upp, känt suget igen och svarat ja.

Det är Lars Lagerbäck och Roland Andersson som petar undan den eller de som gjort ”skitjobbet” i kvalet för att få den ultimata spetsen i slutspelet. Ungefär som simningens förbundskaptener ibland byter ett helt lagkappsgäng från kval till final.

I all elitidrott ska bästa laget för dagen spela, eller vad man gör, och då betyder det ibland att bästa laget för dagen inte alltid är det bästa möjliga. Bland annat på grund av att givna deltagare inte alltid är tillräckligt motiverade för att vara med just då.

Vem eller vilka kan då bli ”lidande” i EM av att Henke är med igen?

Marcus Berg såklart. Han hade förmodligen kommit med i truppen, men hade lika troligt inte fått spela en minut. Möjligt att han sagt jävla Henke någon gång för sig själv men han får se till att hans tid kommer. Det gör den om Bergs målsinne håller i sig.

Zlatan är given, så det är bara­ en plats som en trio anfallare konkurrerar med Henke om.

Rosenberg visar form

Johan Elmander har inte varit direkt formstark i vår. Marcus Allbäck är sen länge landslagets superinhoppare i mästerskap. Markus Rosenberg visar form och gör regelbundet mål i Bundesliga, som är starkare än många tror. Ändå har han kanske bara flyttats ned från fjärde till femte alternativet.

Att förbundskaptenerna skulle skifta till 4–3–1–2 med Henke i en fri roll mellan mittfält och anfall bakom Elmander/Ibrahimovic tror jag inte för en sekund på. Grundspelet är viktigast för Sverige och det skulle dessutom vara fel mot Henke vars funktionella spel är att i anfalls­position skapa chanser med snabba tankar och direktpassningar. Det är där han är unik och där han ska utnyttjas.