Gif agerade som de mötte Harlem Globetrotters

SPORTBLADET

HALMSTAD. Överdriver inte Kalmar FF nu?

Inte nog med att man öser in mål. Man gör ju dessutom bara snygga mål.

Årets Kalmar visar en kvalitet som bara de bästa årgångarna av IFK Göteborg och Malmö FF tidigare haft i allsvenskan.

Sundsvall är visserligen ett bottenlag som riskerar spel i Superettan nästa säsong, men i sina bästa stunder spelar man ändå hygglig fotboll med en del spets.

Mot Kalmar var Gif chanslöst från start. Patrik Ingelsten hann missa ett halvläge redan innan Jimmie Augustsson i andra minuten tog sig ner till och kallt spelade tillbaka från kortlinjen till frie Rasmus Elm som stötte in bollen med en bredsidesvolley.

Nästan löjligt överlägsna

Kalmars inledning mot Sundsvall var nästan löjligt överlägsen. Hemmaspelarna lekte runt med bollen som de ville och Sundsvallsspelarna jagade ungefär som det där losergänget som turnerar med Harlem Globetrotters och vars enda uppgift är att springa runt på planen så att stjärnorna ser ännu bättre ut än de är.

Skillnaden är att det här skulle vara en verklig kamp. Sundsvall skulle kämpa för att ta viktiga poäng i jakten på en kvalplats eller ännu hellre ett snäpp högre upp.

Viktor Elms kanonskott från drygt 30 meter sköt alla såna tankegångar i småbitar. Ett fantastiskt mål av den nyblivne landslagsmannen som kanske trots allt har en chans att få spela mot Albanien.

Väljer Lagerbäck och Andersson att ge 3–5–2 en chans till för offensivens skull i en bortamatch som måste vinnas kan Viktor trots sin orutin vara ett alternativ på kanten. Han har arbetskapaciteten, bollkänslan och spelsinnet medan frågetecknet rör sig om han är snabb nog i förhållande till ett internationellt motstånd på landslagsnivå.

Jag skrev i en krönika när det blev klart att Cesar Santin skulle gå till FCK att Kalmar inte sålde guldet och pekade på klubbens förmåga att ständigt ersätta flyktade stjärnor med nya stjärnskott. Och det är väl egentligen detta som fascinerar mest med Nanne Bergstrands Kalmar, att det finns en tankegång som likt schackspelare förutser möjliga scenarior långt i förväg och att man har känslan för hur man ska vända negativt till något positivt.

Snabba, effektiva Halmstad

Norrköping lyckas inte vända negativt till något positivt alls just nu. Bytet till 4–4–2 gav tätare sammanhållning mellan lagdelarna men målen man släppte till var ändå alldeles för enkla beroende på att backlinjen kom snett i stort sett i varenda situation.

Halmstads Marcus Olsson missade skott och skickade i stället in bollen så att det plötsligt blev friläge till 1–0 genom brassen Anselmo som är skicklig på att komma till rätt läge framför mål. Ett mål som inte ska få bli mål mot ett försvar på tårna som det heter.

Halmstads andra mål var riktigt snyggt.

Magnus Bahne kastade sig och bowlade ut bollen till Marcus Olsson som drog i gång en blixtsnabb kontring. En halvtaskig passning till Andreas Johansson som ändå fick tid att lyfta in till frie Michael Görlitz. Blixtrande snabbt och otroligt effektivt av HBK.