VAPNET: SUPERSWEDES

Stefan Alfelt: Vi måste börja tro på den offensiva kraften

Foto: Andreas Bardell
FORMSTARKA En sargad försvarslinje mot ett av världens bästa offensiva landslag - då ska Blågult lita på sin egen offensiva kraft, skriver Alfelt.
SPORTBLADET

MALMÖ. Jag har lite svårt att ta till mig katastroftankegångarna runt Olof Mellbergs ljumskskada.

Vi har en sargad försvarslinje men Portugal har ett sargat defensivt självförtroende efter tre danskmål på tio minuter hemma i Lissabon.

Jag funderar hellre på hur Lagerbäck ska utnyttja våra formstarka super-swedes – Zlatan och Henke.

Tanken med 3–5–2 var främst att få tyngd i anfallsspelet. Att Kim Källström skulle komma i en bättre position för att ge stöd och avlastning till de två topparna. Utan Mellberg som en av tre mittbackar faller taktiken mot ett så offensivt starkt lag som Portugal.

Alltså är vi tillbaka på ruta ett igen med frågeställningen hur och vem kan få fram vettiga bollar till Ibrahimovic och Larsson?

Ser man Zlatans klackmål tänker man lätt att det räcker att få iväg en boll inom räckhåll för hans stora fötter så kan vad som helst hända. Och så är det ju. Zlatan kan avgöra vilken match som helst. Samma sak med Henke som har gjort ett par fantastiska mål och framspelningar i Helsingborgs senaste matcher.

Chansspel – ingen taktik

Men en taktik som går ut på att chansspela och sen hålla tummarna är ingen taktik. Det handlar mer om prioritering.

Att, i stället för att måla Cristiano Ronaldo på väggen och gråta över Mellberg, Linderoth och Anders Svensson, se till möjligheterna som anfallsspelare i form ger.

I Portugal skylls inte förlusten mot Danmark på att försvarsspelet havererade när tio minuter återstod. Portugiserna tycker att man förlorade för att man inte gjorde mål på sina skapade chanser tidigare i matchen. Insläppta mål är skit som kan hända.

Jag har länge önskat mer av det tänkandet i svensk fotboll och välkomnade testet med 3–5–2 men i det här läget hade det snabbt blivit ett 5–3–2 med Henke och Zlatan isolerade långt ifrån resten av laget.

Hellre traditionellt försvarsspel

Jag ser mycket hellre att Sverige litar på den inkörda defensiva tryggheten i ett traditionellt försvarsspel men att man ändå vågar köra fram Källström en bit längre upp i planen.

Sverige har mycket offensiv kraft just nu. Johan Elmander är tillbaka. Markus Rosenberg och Marcus Berg visar i sina klubblag kvaliteter som målskyttar. Någon gång måste vi börja tro på den kraften.

I går såg jag till och med Daniel Andersson göra två mål och rädda Malmö FF från nedflyttningshotet i allsvenskan. Mot Portugal blir Daniel lika viktig som han är i MFF som balanserande defensiv innermittfältare.

Den rollen klarar han utmärkt i båda sammanhangen, men Malmö hade, trots en man mer på planen i 80 minuter, förtvivlat svårt att säkra den viktiga trepoängaren.

Nordin Gerzic borde ha kvitterat i sitt rena friläge. För övrigt tycker jag att Örebros målvakt John Alvbåge är mer landslagsmässig än uttagne Johan Wiland.

FAKTA

FÖRSVARSKRISEN

Plussnitt:

MAX VON SCHLEBRÜGGE 31, BRÖNDBY

Varnad när Bröndby besegrade Odense i helgen. Men Schlebrügge är en stor publikfavorit bland fansen, inte minst för sin målfarlighet.

DANIEL MAJSTOROVIC 31, AEK ATEN

Varnad när Bröndby besegrade Odense i helgen. Men Schlebrügge är en stor publikfavorit bland fansen, inte minst för sin målfarlighet.

ANDREAS GRANQVIST 23, GRONINGEN

Lyser av harmoni efter flytten till Groningen. Spelar 90 minuter i varje match för Hollands formstarkaste lag.

PETTER HANSSON 31, RENNES

Klart tveksam form efter en ny avstängning och en plats utanför planen i Frankrike. Utan Hansson vann Rennes med 3–0 mot Lyon.

BEHRANG SAFARI 23, BASEL

Offensivt skicklig men behöver nöta på defensiven. Spelade hela matchen när Basel kryssade mot Grasshoppers.

MIKAEL NILSSON 30, PANATHINAIKOS

Tung, tyngre, Nilsson. Iskall i Panathinaikos och fick inte ens plats på avbytarbänken i helgens match.

FREDRIK STOOR 24, FULHAM

Fick äntligen debutera i Premier League när han hoppade in sista åtta minuterna mot West Bromwich i lördags. Men Stoor är en av Sveriges kallaste försvarare efter all tid på avbytarbänken.

ANFALLSDRÖMMEN

Plussnitt: 3,5

MARCUS BERG 22, GRONINGEN

Fem mål på fem matcher och hyllad med stående ovationer. Marcus Berg är stekhet och gör lite som han vill i Holland just nu.

JOHAN ELMANDER 27, BOLTON

En bit kvar till full matchform efter den efterhängsna skadan som stoppade honom tidigare i kvalet. Utbytt i andra halvlek mot West Ham efter en godkänd insats.

MARKUS ROSENBERG 26, WERDER BREMEN

Inledde säsongen i hysterisk form. Har gått mållös ur Bremens två senaste ligamatcher. Men Rosenberg slutar ändå aldrig springa i luckorna.

ZLATAN IBRAHIMOVIC 27, INTER

Jobbar stenhårt över stora ytor och känns stundtals helt ostoppbar i Serie A. Klacken mot -Bologna är redan en klassiker.

HENRIK LARSSON 36, HELSINGBORG

Drömmålet mot Elfsborg var nästan Zlatan-klass. Evighetsmaskinen Henke presterar i varje match.

ARTIKELN HANDLAR OM