Än är det inte avgjort

Foto: ULF HÖJER/PAUL MADEJ/SCANPIX
SPORTBLADET

BORÅS. Elfsborg har presterat en guldsäsong.

Men får nöja sig med ett stort silver.

Eller?

Än är det faktiskt inte avgjort. Fredrik Berglund satte defibrillatorn till bröstet och tryckte av en stöt så att det ryckte till lite grand i guldstridens hjärta. Emir Bajrami satte in droppet med en stenhård bredsida. Och sen kopplade Lasse Nilsson med en flygande nick in syrgasen efter en makalöst snygg kontring.

Joakim Sjöhage och James Keene var nära att nicka in fler livsuppehållande åtgärder under den sista kvart då Elfsborg plötsligt såg ut som ett mästarlag.

Väckte lite liv i guldstriden

Elfsborg var trögstartat men väckte till slut lite liv i den guldstrid som vi alla trodde dog med Felix Magros idioti och Viktor Elms quadrupel mot Norrköping.

Elfsborgs chans är liten. Minimal. Så gott som noll.

Men den finns.

Som Magnus Haglund sa:

– Vi slår Gefle med 7–0 och Halmstad vinner över Kalmar med 2–0. Fullt rimligt.

Rimligt men inte troligt. Haglund själv sa att 7–0 inte var ett resultat man skulle satsa stora pengar på och det har han såklart rätt i, men i de sista omgångarna av en lång serie blir det ibland resultat vi aldrig skulle drömma om.

Minns Helsingborgs 9–0 i förra årets sista omgång på Halmstad. Elfsborgs 1–8-förlust borta mot Djurgården i sista matchen 2005. Gårdagens MFF-vinst med 6–3 borta mot Hammarby…

Brakseger för ett så duktigt lag som Elfsborg mot ett lag som just andats ut och slappnat av efter att ha säkrat fortsatt allsvenskt spel är åtminstone inte orimligt.

Att Halmstad kan slå vilket lag som helst med 2–0 en dag då Anselmo kommer rätt på det är också rimligt.

Om det är troligt är en helt annan fråga. Kalmar är fortfarande gigantisk favorit till att spela hem guldet på söndag. Tycker dessutom att det blir mycket roligare för killarna i den röda maskinen att få vinna en dag när de är på planen i stället för som det länge såg ut i går tack vare en oavgjord match de ser på tv.

Halmstad det bättre laget

Halmstad var länge bättre än Elfsborg. Anselmo, som kan se så valpig ut ute på planen, höll på att chippa in ett läckert mål när han blixtsnabbt utnyttjade en tvekan i Elfsborgsförsvaret. Inne i straffområdet förvandlas brassen på något märkligt sätt till en blixtrande killer. Anselmo är den typ av anfallare som mycket väl kan göra två eller till och med tre mål en lyckad dag även mot ett lag som i princip redan har avgjort serien.

Elfsborg har hållit nollan 19 gånger i årets allsvenska. På hemmaplan har man bara släppt in två mål. Kanske slutar man på exakt lika många poäng som Kalmar och ändå bara blir tvåa och då har Boråslaget svarat för en stark prestation.

Inget annat lag har straffats så hårt av skador som Elfsborg straffades när Anders Svensson och Stefan Ishizaki gick sönder. Strax efter de tunga skadorna vann Kalmar den kanske avgörande matchen på Fredriksskans med 2–1. En seger som Lasse Nilsson i går, som han själv sa med risk för att låta gnällig, fortfarande inte tyckte att serieledarna var värda.

Inte bättre förr

Oavsett om Elfsborg får till en mirakelavslutning, eller om Kalmar som jagats så gott som hela serien till slut också vinner, är det två allsvenska lag som hållit hög klass hela säsongen.

Kalmar vinner kanske på att man gjort väldigt många mål, vilket uppskattas av alla fotbollsälskare i dag. Men hade vi tänkt som förr hade det varit plus för Elfsborgs defensiva filosofi. Fram till 1941 räknades nämligen målkvot före målskillnad vid jämnt antal poäng.

Kalmars målkvot är just nu 2,26 (68/30), medan Elfsborgs är 2,76 (47/17). Det var nog inte bättre förr.