En felsatsning – men klanka inte på dem som satsade

SPORTBLADET

Minns du Denilson?

En fantastisk brasiliansk dribbler som plötsligt värderades till 3,2 miljarder kronor och sen håvade in 250 miljoner per år hos Real Betis i Spanien för sina trollkonster, men som ändå aldrig satte något riktigt avtryck i fotbollshistorien.

Kurre är inte på den nivån – men han är samma fenomen.

Kurre är alltså det svenska smeknamnet på Thiago Quirino da Silva. Det sas att europeiska storklubbar köade för honom när MFF fick vika­ ned sig men något år senare (2006) köpte Djurgården honom för drygt 13,5 miljoner kronor från Clube Atlético Mineiro (CAM).

Nu säljs han för 2,5 miljoner till japanska bottenlaget Consadole Sapporo och Djurgården som står där med en ekonomisk brakförlust har egentligen bara fått skit för sin offensiva mångmiljonsatsning. Stora värvningar är inte enbart ekonomiska risktaganden. Stora värvningar sticker ut och kittlar skadeglädjen. Den som satsar vet att han öppnar garden för sarkasmer och hånflabb. För konkurrenter och dess fans finns inget roligare att se än en upphaussad och dyrt inköpt så kallad stjärna som totalfloppar.

Glatt många – men ingen djurgårdare

Quirino har på vis glatt väldigt många i det här landet men inte djurgårdarna som hoppades ha hittat en pålitlig målspottare.

Ungefär som Denilson som 1999 blev världens dittills dyraste spelare när Real Betis köpte honom från Sao Paulo för drygt 300 miljoner kronor. På 186 matcher för Betis gjorde Denilson bara 13 mål och inte så värst mycket mer. Kurre har klart bättre målsnitt men har inte visat upp en enda spektakulär dribbling. Spelare köps av olika anledningar, en entertainer lockar åskådare utan att ha krav på sig om att vara effektiv medan en målskytt ska se till att laget vinner.

Quirino blev en felsatsning av Djurgården men det är fel att med facit i hand klanka på dem som satsade.

Oavsett hur bra en spelare än är kan man aldrig vara säker på att han levererar i alla klubbar. Fotboll är en komplex mix av kvaliteter som ska fungera ihop och utan helheten blir aldrig detaljerna bra.

Jag blir inte förvånad om Quirino öser in mål i den japanska ligan. Däremot skulle jag bli glad för hans skull. Att veta att man blivit en felsatsning är en grym insikt.