Smaklös bild – men den kan vara boxningens räddning

SPORTBLADET

MALMÖ. Det helt sjuka med David Hayes smaklösa halshuggningsbild är att den kan vara räddningen för tungviktsboxningen.

Så rubbad är i dag den professionella varianten av det som för en evighet sen kallades för självförsvarets ädla konst.

Ingen normalt funtad man eller kvinna kan tycka att det är läckert, coolt eller ens det minsta kittlande att photoshopa fram en bild med ett avhugget huvud på en motståndare man vill krossa i en boxningsring.

Men proffsboxningen har länge levt väldigt gott på galenskap av karismatiska män vars största talang

varit att både kunna slå andra män på käften och dessutom leverera idioti utanför ringen.

Problemet på sistone är att det sen Lewis och Tyson inte funnits en enda av de tyngsta som väckt känslor hos någon mänska i hela världen.

Klitjko! Vladimir eller Vitalij? Vem bryr sig utanför Ukraina eller bland de tyskar som efter ett decennium ”tvingats” acceptera de två fyrtornen som ”egna” världsstjärnor?

I stort sett ingen överhuvudtaget. Absolut ingen faktiskt. Så gott som alla boxningsintresserade i exempelvis USA vill inget hellre än att se dem knockade.

Den professionella boxningens nav – tungvikten i USA och Storbritannien – skriker efter ett affischnamn som sticker ut. Naturligtvis måste han vara bäst i ringen också och det är väl där jag har mest tvivel om David Haye som frälsaren.

Ärligt talat får Haye nog vara ganska nöjd om han lämnar ringen i junisommarens London med sitt eget huvud på plats. Även om han behåller sin cruiserviktsnabbhet lär det bli oerhört tufft för honom mot Vitalijs våldsamma raka högerslag.

Bad guys säljer

Det är tufft att gå upp en viktklass och ställas mot en med så många kilo mer och som har så naturliga knockoutslag. Som jag ser det är David Haye sommarens mest givna förlorare samtidigt som jag vet att alla cyniker i branschen stenhårt håller tummarna för att han ska vinna.

Ett avhugget huvud den här gången. Kanske en fejkad bild där han äter på motståndarens barn nästa gång — kom ihåg att Tyson en gång i tiden hotade äta en av sina blivande motståndares barn och fick rubriker över hela världen. All reklam är bra reklam har alltid varit proffsboxningens slogan.

Proffsboxningen suger näring ur sjukt tänkande. Att hela tiden skruva förväntningarna ett litet snäpp över gränsen för det anständiga. Ska boxningen kittla måste det handla om matcher mellan en god och en riktigt jävla vidrigt ond.

Det äckliga är att ingen inom boxningen har det minsta emot att det onda svinet vinner.

Tvärtom är det självklart precis det man vill.

Bad guys säljer.

Säljer så in i helvete.

En vattenkammad är blahablaha oavsett hur bra han än är på att skicka motståndare till drömmarnas värld.

Valuev kan döda sporten

Jag har passerat 50-årsgränsen och vet ärligt talat inte om jag någonsin upplevt tidevarvet då det existerade ett tänkande inom idrotten som inte satte ekonomin främst.

Själv har jag inte på många år sett professionell boxning som en idrott. Den har sen länge på gott och ont precis som de stora fotbollevenemangen blivit en del av underhållningsindustrin.

Skillnaden är att boxningen inte som fotbollen klarat att leverera nya spännande namn och att man jämfört med lagidrotterna är mycket mer beroende av individer som sticker ut.

Det är därför som lördagens mismatch i Zürich kan få ske.

The beast from east, Nikolaij Valuev, 213 cm lång och 165 kg tung, mot Evander Holyfield, före detta världsmästare på riktigt.

Just före detta – för väldigt länge sen före detta.

Evander Holyfield är 46 år gammal. Han förlorade för ett år sen sin senaste match i Moskva mot en totalt okänd. Han har inte gått en enda kvalificerad match sen i december 2002 när han förlorade mot Chris Byrd.

Valuev är inte bara stor, han är en bra modern boxare också. Om David Hayes galenskap kan rädda proffsboxningen kan Valuevs slagkraft döda sporten.

Den dagen då matchmakernas cynism resulterar i det totala bakslaget dör boxningen.

Holyfield kan bli det tragiska avgörande offret. Ex-champen har ingenting längre att göra i en ring mot en världsmästare.

Matchen i Zürich är inget jag vill se därför att det är en match utan möjliga vinnare.