Holyfield har inte råd att sluta boxas

SPORTBLADET

Det finns 109 anledningar till att jag känner ett starkt obehag inför kvällens tungviktsfajt mellan Nikolaij Valujev och Evander Holyfield.

De 109 rummen i Holyfields 5 000-kvadratmetersvilla på Evander Holyfield Highway i Atlantas mest exklusiva förortsområde.

Holyfield boxas för att ha råd att bo kvar. Det gör matchen bokstavligt talat livsfarlig för honom.

I somras var det snuddande nära att Washington Mutual Bank tvångsinlöst den enorma fastigheten därför att Holyfield inte klarade att betala ränta och amortering på ett lån på, med dagens dollarkurs, omkring 80 miljoner kronor.

Eftersom Holyfield under sin karriär boxat ihop närmare en miljard kronor borde det vara småpengar för The Real Deal.

Holyfield fick till exempel över 300 miljoner kronor bara för returmatchen mot Mike Tyson 1997, vilket får ses som ganska bra betalt för en avbiten örsnibb.

Pengarna har uppenbarligen runnit iväg i en förbluffande fart. Hans praktbyggnad, med 235 tunnland tillhörande mark som modulerats av en landskapsarkitekt, tog nio år att färdigställa. Bara de amerikanskt överdrivna elektriska juldekorationerna på huset förra året gjorde att decembers elnota då stannade på i runda tal 150 000 kronor.

Vägrar betala underhåll

Många bäckar små brukar man säga men här har det handlat om floder av Mississippistorlek som runnit bort från Holyfields konton. Om det är finansiell kris eller ren illvilja som gjort att han i flera månader först struntade i att betala 25 000 i månaden i underhåll till sin tioårige son och sen lät sina advokater meddela modern Toi Irvin att det inte blir mer pengar trots domstolsbeslut kan man dock bara spekulera i.

Till siffran 109 kan vi förresten lägga nio anledningar till som också får mig rädd för att Holyfield blind för farorna går in och riskerar livet i kväll.

Hans nio konstaterade barn som han antingen mer eller mindre motvilligt betalar underhåll för eller välvilligt försörjer hemifrån. Det existerar dessutom rykten om fler barn som han betalar dyrt för vid sidan om också.

För mig är bilden solklar.

Vi har en 46-åring som blivit tungviktsvärldsmästare fyra gånger om och som både trott sig vara oövervinnlig och rik nog för att spendera som en romersk kejsare på sitt monument till eftervärlden.

Nu har vi en desperat man som inte längre tänker med hjärnan.

En proffsboxare som boxas för att han måste ha in pengar snabbt drivs inte av den nödvändiga hungern som bara får handla om att besegra sin näste motståndare. Holyfield går in i ringen mot Valujev för att förtjäna ett nödvändigt levebröd och det är aldrig tillräckligt om man både ska prestera en hänsynslös offensiv och en kallt kalkylerad defensiv mot en motståndare som drivs av att vinna just den här matchen för sin fortsatta karriärs skull.

Holyfield vet att hans karriär är inne på övertid. Han vet förmodligen till och med att den är över. Men han har inte råd att sluta. Inget kan vara mer livsfarligt för en proffsboxare.

Har bantat 15 kilo

Valujev är en hygglig men absolut ingen stor boxare annat än till sin storlek. Till den här matchen är han dessutom rejält nedbantad och vägde in på 141 kilo. När jag såg honom knocka Attila Levin i Hamburg vägde han 15 kilo mer. Men Valujev har som alla tungviktare en förödande slagkraft som förstärks av hans tyngd.

Han har en naturlig kapacitet för att hålla korta motståndare som Holyfield ganska enkelt ifrån sig vilket gör att han kan mala sönder motståndare med sina jabbar och efterföljande raka högrar.

För tio år sen hade Holyfield ändå manövrerat ut Valujev, inget snack om den saken. I kväll däremot kan det bli en katastrof för boxningen. Holyfield är inte snabb, inte slagkraftig, inte ung – och framförallt inte hungrig.

Han är desperat.

Jag hoppas att det inte blir hans död.

ARTIKELN HANDLAR OM