Alfelt: In med Bajrami

Det är snudd på tjänstefel av Lagerbäck

SPORTBLADET

MALMÖ. Jag studerar landslagstruppen mot Finland om och om igen. Känns som att det är många nya och ändå ingen etablerad som jag saknar.

Självklart är det en hägring. Alla har ju varit med tidigare. Det intressanta blir hur förbundskaptenerna hanterar truppen när laget ska formas.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Bajrami.

Själv fattar jag inte att Sveriges just nu mest intressante lirare inte ens är med i truppen. Emir Bajrami har alla förutsättningar att bli en superstjärna. Han ska inte behöva bli utlandsproffs innan vi fattar det.

Truppen mot Finland känns ny och fräsch, men egentligen har faktiskt inget annat hänt än att Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson inte är med. Vi har ett etablerat och stagnerande gäng fotbollsarbetare som stängt ute yngre fräschare talanger länge nog nu.

Det är dags att chansa nu, satsa på en osäker framtid som kan bli flipp eller flopp. Ingen kan veta förrän man har testat.

4–1–3–2-laget jag skulle vilja se mot Finland är:

Andreas Isaksson–Sebastian Larsson, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt– Kim Källström– Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Viktor Elm– Marcus Berg, Johan Elmander.

Inhoppare: Ola Toivonen i stället för Wernbloom och Samuel Holmén på Viktor Elms plats.

Fler byten känner jag inte för i det här läget när ett nytt landslag måste spelas in.

VM-kvalet är kört, det får vi nog inse och då gäller det att göra det bästa av en usel situation och se till att ha ett landslag som kan duga direkt i nästa kval.

Chippen Wilhelmsson har alltid varit en av mina favoriter med sin teknik och sitt glada sinne, men nu ser jag inte längre att han tillhör svensk landslagsfotbolls framtid. Bajrami har alla kvaliteter som Chippen har och är dessutom snabbare i fötterna. Tänk efter och inse hur nära Emir egentligen var en supersuccé i U21-EM.

Hysén märklig uttagning

Vill inte säga att det är tjänstefel av Lagerbäck och Andersson att sidsteppa Bajrami, men snudd på är det absolut.

Kom plötsligt på att den ende som har försvunnit är Markus Rosenberg som är skadad just nu men han kan nog få ganska svårt att ta tillbaka en ordinarie plats i såväl landslaget som klubblaget Werder Bremen.

Tobias Hysén är med tack vare vårens flyt då allt satt. Just nu är väl Göteborgs skyttekung ingen given målspottare och det är den typen av uttagningar som jag har svårt att förstå. Till landslaget ska man komma för att man antingen är jäkligt bra för stunden eller att man har stor potential att bli ett lyft i framtiden.

Jag vet inte var Tobias Hysén just i dag passar in i den kravbilden.

Ingen Olof Mellberg i mitt lag.

Förstår om många säger mot, men ...

Granqvist en modern back

Mellberg har varit och är fortfarande en mittback av klass, men jag ser hellre att landslagsledningen nu satsar på Andreas Granqvist som är en betydligt modernare mittback.

En spelande mittback som kan ge sitt lag betydligt fler offensiva alternativ än Mellbergs långtjongande.

Den avgörande frågan är vad landslagsledningen vill använda träningslandskampen mot Finland till?

Vill man ta chansen som finns att börja byggandet av ett helt nytt landslag, eller testar man så där lite lagom mycket för att kanske få de bekväma svaren att gammal är äldst och fortfarande bäst?

”Det är skönare att lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”, skrev Verner von Heidenstam.

Kan bara hålla med.

Spänn bågen Lars och Roland!

Men glöm inte Bajrami nästa gång.

FAKTA

TRUPPEN MOT FINLAND

Målvakter: Eddie Gustafsson, Andreas Isaksson.

Försvarare: Andreas Granqvist, Petter Hansson, Mikael Lustig, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Mikael Nilsson, Behrang Safari, Oscar Wendt.

Mittfältare/anfallare: Daniel Andersson, Marcus Berg, Rasmus Elm, Viktor Elm, Johan Elmander, Samuel Holmén, Tobias Hysén, Kim Källström, Sebastian Larsson, Anders Svensson, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom, Christian Wilhelmsson.

ARTIKELN HANDLAR OM