Stefan Alfelt: Ingen av de ansvariga ser en kris, eller att säsongen är körd

SPORTBLADET

MALMÖ. Hyggligt Skånederby men inga mål och läget är oförändrat.

Helsingborg hakar på i guldstriden.

MFF lever vidare i ingenmanslandet med fortsatt märkligt likgiltigt ointresse.

HIF kom till Swedbank stadion svårt sargat med alla tongivande spelare på skadelistan

eller avstängda.

MFF saknade Daniel Andersson.

Fler MFF-spelare var ju borta, men Markus Halstis och Jasmin Sudics mittbacksspel var så pass stabilt att överskattade Gabriel inte saknades. Och Dusan Melichárek höll nollan i målet trots riktigt grova missbedömningar i höjdspelet, och släpper inte målvakten in något mål kan inte heller Johan Dahlin påstås vara saknad.

Helsingborg hade alltså inte Henrik Larsson, Marcus Lantz, Rasmus Jönsson och Ólafur Skúlason. Ändå hade HIF de bättre offensiva kombinationerna och de lite vassare attackerna utan att skapa direkt mer farliga målchanser. Henke, Rasmus Jönsson, Skúlason och Erik Sundin är förmodligen tillbaka till Helsingborgs nästa match – mot BP hemma på Olympia 13 september – och då är man definitivt med i guldstriden igen. HIF har fördelen att man har kvar att möta alla toppkonkurrenterna AIK, Häcken, Kalmar och Elfsborg, vilket innebär att man kan spela hem guldet nästan av egen kraft.

Mahlangu och Chansa nära succé

Mot Malmö var Andreas Landgren navet med sin aggressiva spelstil i mittfältet. René Makondele visade att han är bättre när han får spela på topp, men det får han inte längre när Henke och Rasmus Jönsson kommer tillbaka. May Mahlangu och Isaac Chansa hade intentioner och bollkänsla och spelförståelse. Båda kan göra succé i höstens avslutning.

Framförallt fungerade HIF:s unga försvar med moget agerande Joel Ekstrand, 20, och Marcus Nilsson, 21, som mittbackar framför 23-årige Pär Hansson som åtminstone har allsvenskans bästa målvaktsfötter.

Malmö gjorde ingen dålig match men spelade heller inte direkt bra fotboll eftersom det avgörande återigen saknades. Edward Ofere är en fotbollstyp som möjligtvis fungerar som inhoppare med tyngd för att förändra en matchbild. Som startman var han återigen för obekväm med bollen för att bli ett verkligt hot mot HIF:s backlinje.

Agon Mehmeti presterade ännu en gång ett alldeles för oprecist spel som startspelare utan att ens komma nära den effektivitet han visat som inhoppare. Risken är att talangen är på väg att fastna i en psykologisk fälla som kan bli förödande för hans framtid, men det måste vara tränarens sak att ta ur honom ifrån den.

Roland Nilsson är under en enorm press och hans svar på frågor om situationen antyder att han förbereder sig på att få lämna MFF, vilket ju är lika bra eftersom det är den troliga utvecklingen.

Märkligare är attityden hos de som är ansvariga på en högre nivå. Snudd på allt är åt skogen – resultaten, föreningens likviditet, publikbortfallet – men ingen ser en kris eller att säsongen är körd.

Avvaktar säsongens avslutning

Verkställande direktören Pelle Svensson, med tunga poster i näringslivet i bagaget, erkänner att underchefer som misslyckats så som MFF:s tränare gjort hade fått gå i hans tidigare företag men nu avvaktar han och alla andra säsongens avslutning för att sen utvärdera efteråt.

Varför kan vi bara spekulera i. Om det är för dyrt att kicka tränarna nu men billigare efter serien, eller om man verkligen tror på Nilssons idéer men mindre på truppen och storstädar till 100-årsjubileumet nästa år?

Såg ett tv-inslag där Gefles långsiktighet målades ut som den svenska framgångsvägen i all sin småskalighet, men om lilla Gefle gör en beundransvärd prestation för att bli ett mittenlag i allsvenskan är det knappast modellen för lag med betydligt högre mål.

Ett svenskt topplag kan aldrig ha en fungerande långsiktig lösning. Varje säsong lever sitt liv. Titta på Kalmar som byggt hemvävt kryddat med brasiliansk spets. Inte heller deras långsiktighet kommer att kunna stå emot utländska klubbars pengar.

Domaren Stefan Johannesson tappade en del i andra halvlek men jag gillade hans sätt att föra matchen och låta den få den nerv och tuffhet som ett hett derby är värt att få. En mindre känslig domare hade viftat direkt med gula kort och tidigt skapat hatstämning. Nu blev det tufft på planen och galenskapen hölls utanför stadion.

142 omhändertagna av polis redan före matchen.

Man vill bara gråta.