Jag sörjer inte att Portugal missar slutspelet

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Nicklas Bendtner sköt Danmark till Sydafrika – men VM-resan stannade upp på vägen.

Liedsons sena kvittering öppnar i stället för chans till en ny kvalrysare mellan Danmark och Sverige i Parken 10 oktober.

Danmark har fortfarande absolut bäst chans att bli gruppsegrare men bortamatchen på onsdag i Tirana är inte enkel. Nytt oavgjort resultat där och Sverige går upp på samma poäng, 18, med en seger mot Malta och därefter seger över Danmark i Parken.

Skulle dessutom målskyttet lossna så det blir en 5–0-seger eller bättre för Zlatan och gänget mot Malta medan inga mål görs i Albanien får Danmark heller ingen målskillnadsfördel inför de två sista omgångarna.

Ungern finns också med i bilden men vinner knappast två gånger över Portugal. Detta märkliga Portugal som skapar så mycket utan att utnyttja sina chanser och som har precis lika svårt som Sverige för att få ut maximalt av sin absolut största stjärna.

Cristiano Ronaldo är inte i landslaget vad han var i Manchester United. Mot Danmark bjöd han på någon enstaka snygg dribbling, ett antal hyfsade frisparksförsök, några på gränsen till pinsamma filmningsförsök – och inte så värst mycket mer.

Portugal var ändå det klart bättre fotbollslaget om man ser till offensiva kvaliteter. Chanser radades upp men den danske tredjemålvakten Stephan Andersen gjorde en makalös match och höll detta skadeskjutna danska B-landslag kvar i matchen till den 86 minuten.

I praktiken borta från VM

Efter Nicklas Bendtners oerhört vackra ledningsmål repade danskarna till och med mod nog för att gå in och dominera inledningskvarten av den andra halvleken då man skapade ett par riktigt bra lägen. Men sen tog Deco tag i dirigentrollen igen och Portugal hade boll mest hela tiden. Skapade halv- och helchanser, men trots kvitteringen är nog portugiserna i praktiken borta från VM.

Utan att ha någon annan sig själva att skylla på.

Jo, förresten. Schweiziske domaren Massimo Busacca hade inte någon av sina bättre dagar. Få hade kunnat protestera ifall Portugal fått två straffar för hands men med det spelövertag Portugal haft i de två kvalmatcherna mot Danmark är det pinsamt att man inte fått med sig mer än en futtig poäng oavsett domarnas insatser.

Outhärdligt arrogant

Kan inte säga att jag sörjer om Portugal missar VM-slutspelet. Det är något outhärdligt arrogant över laget. Deco undantagen – sympatisk och lika strålande i Parken som han var i sina bästa stunder för Barcelona – medan en spelare som Ronaldo bara kan älskas av portugiser eller hängivna fans till laget som han just då spelar för.

Danmark vinner förmodligen gruppen och gör det i så fall på ett sanslöst flyt i kvalet. Fyra poäng mot Portugal borde nog varit noll och bortasegern över Sverige var också väldigt tursam.

Ändå kan man såklart aldrig säga att det är oförtjänt att vinna poäng. Danskarna har visat en fantastisk moral att få ihop ett landslag när så många som elva spelare kan säga saknas. Morten Olsen får sina landslagsspelare att kämpa ihop som ett lag oavsett vilka namn som finns i laguppställningen.

Sånt kan räcka långt och har redan räckt längre än det borde ha gjort. Danmarks landslag har inget eget offensivt spel, det är långa bollar på chans som gäller. Individuellt sticker ingen ut, förutom Stephan Andersen och Bendtner när han gjorde sitt mål i går.

Danskarna kan inte överraska Lasse Lagerbäcks landslag med någonting men blir favorit tack vare hemmaplan och flytet man haft så här långt.

Ett flyt som rimligtvis borde ta slut någon gång.

FAKTA

Det här talar för...

Danmark

Tabelläget och flytet. Efter 0–0 mot Ungern i första matchen har allt gått danskarnas väg utan att man spelat särskilt bra. Vilket skapat en vinnarmentalitet i truppen.

Sverige

Lagerbäcks kvalflyt, Zlatan och det faktum att Sverige trots allt är ett bättre fotbollslag än både Danmark och Ungern. Segern mot Ungern kan lossa på psykologiska spärrar.

Ungern

Kan ordna andraplatsen av egen kraft. Möter Danmark i sista omgången i en match som då kan vara direkt

avgörande om gruppsegern ifall resultaten gått ungrarnas väg.

Det här talar mot...

Danmark

Att flyt och tur är en färskvara vars bäst före datum plötsligt går ut en dag. Mot Albanien ska danskarna föra spelet, vilket inte är så säkert att man har kapacitet för.

Sverige

Att Danmark förmodligen slår Albanien och att målskillnaden så här långt är för dålig. Å andra sidan är det kanske mer andraplatsen än gruppseger som är realistiskt att nå.

Ungern

Dubbelmöte med Portugal och så gruppledaren Danmark. Ungern har inte imponerat sett till hur och mot vem man tagit sina poäng och får svårt med full pott mot de bästa lagen.

ARTIKELN HANDLAR OM