Ett bedrövligt Hammarby – laget skapade ingenting

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
SJUNDE RAKA 1–3 mot Malmö innebar Hammarbys sjunde raka förlust. Nu blir det svårt att rädda det allsvenska kontraktet.
SPORTBLADET

MALMÖ. Thom Åhlund slog huvudet på spiken när han sa att killarna i hans lag kunde slå passningar på tio meter – även om det inte såg ut så på Swedbank stadion.

Precis det är alla bottenlags problem. De kan men de kan inte visa det.

Hammarby var bedrövligt mot Malmö vars 3–1 var i underkant. Pånyttfödda MFF med Edward Ofere och Daniel Larsson som numera sensationellt pålitliga målskyttar kunde gjort fem, sex, sju mål med lite mer effektivitet.

Men eftersom jag bara sett ett lika dåligt lag i år på Malmös nya stadion och det var Elfsborg ska jag kanske vara lite försiktig med omdömena. I och för sig tror jag fortfarande inte längre på Elfsborg som en guldkandidat – 1–0 mot BP räcker inte för att sudda ut katastrofen i Malmö – men man måste ju också se till det teoretiska.

Och då säger teorin att Elfsborg i kväll kan vara en poäng från serieledning lika väl som Hammarby i morgon fortfarande kan ligga på kvalplatsen.

Mer än så kan Hammarby inte hoppas på. Det är kval som möjligen kan rädda kvar Bajen i allsvenskan men då får nog inte Djurgården och Örgryte vinna i den här omgången.

Spelmässigt är både Djurgården och Örgryte just nu klart bättre än Hammarby som har sju raka förluster, men det är ju som Thom Åhlund konstaterade. Hans spelare kan spela fotboll, men just nu får de inte till ett fungerande spel tillsammans på grund av den himmelshöga mur som motgångarna murat upp framför deras ögon.

Hammarby säckade ihop

Tanken mot Malmö var att anfallsspelet skulle byggas på Nathan Paulses förmåga att ta emot bollar på topp för att bädda för Rafael att komma in bakom MFF-försvaret.

Det misslyckades kapitalt. Hammarby skapade absolut ingenting framåt förrän inhoppande Simon Helg jagade hela vägen fram till mål på vänsterkanten och snyggt placerade in 1–2 som faktiskt skapade några minuter av spänning mot slutet.

Inställningen var inget fel på hos Hammarby men Malmös 1–0 visade tydligt hur sårbart Bajen är för minsta psykiska motgång. Carlos Gaete Moggia hade minst två bra alternativ men valde ett tredje uselt på mittplan och bjöd MFF på kontringsläge. Guillermo Molins sprang loss på högerkanten och frispelade Daniel Larsson till tomt mål.

Hammarby säckade ihop och MFF växte.

Inga enkla lösningar

Molins imponerade än en gång stort och Larsson/Ofere är sensationella för tillfället. Ricardinho är seriens bäste vänsterback, men sportchefen Hasse Borg råkade försäga sig när han konstaterade att MFF inte får behålla brassen. Vilket inte är det minsta förvånande. Ricardinho har kvaliteter som håller i betydligt bättre ligor än allsvenskan.

Sen MFF bytte till 4–4–2 har laget blivit seriens kanske effektivaste med bra balans, säkert försvar och snabbt rakt anfallsspel. Dessförinnan var MFF också ett ineffektivt lag som kunde säckat ihop totalt med några fler motgångar.

Det kan vända för Hammarby också, men då krävs att många tar sig samman snabbt och verkligen vågar tro på att de som individer kan tillföra något till laget. För många var bara med i laguppställningen i Malmö.

Hur Bajen ska vända trenden är svårt att se. Det finns inga enkla lösningar som att dra sig tillbaka och skicka långt eftersom man varken har försvar eller topparna som behövs för det.

För Malmö hägrar plötsligt så smått en plats i Europa men fortfarande krävs att ganska många resultat går MFF:s väg för att man ska komma upp bland de fyra i topp.

Tycker förresten att MFF-klackens banderoll ”Inga bussar – shit happens” var ganska fyndig.