Här sänker han besten

Alfelt: Ingen har dansat som Haye sedan Ali

Foto: AP
Där satt den! David Haye klipper till. Valujev tar emot.
SPORTBLADET

NÜRNBERG. I bibeln besegrade David Goliat med en slunga.

David Haye besegrade jätten Valujev genom att slunga vänster och högerslag i ansiktet gång på gång i rond efter rond.

En seger för den lille – men framförallt en stor seger för boxningen.

Foto: Foto: Reuters
Bjässen Valujev väger 45 kilo mer än Haye.

Boxningsgalor i Tyskland är normalt lite av fin i kanten-tillställningar med elegant klädd publik som gör en helafton och käkar lyxbufféer under städade former.

I går kväll invaderade engelska fans Nürnberg arena och förvandlade VM-kvällen till ett vrålande inferno. Till och med under Valujevs effektfulla entré till dånande rockmusik av Sunrise Avenue med sin hit Not again dominerade buropen och visslingarna.

Engelsmännen vann publikmatchen på knockout. David Haye fulländade kvällens fest.

Haye har gjort allt för att hissa upp gårdagskvällens match till något den egentligen inte höll för. Han har konsekvent och ofta förolämpat såväl Valujev som Tyskland, men förmodligen har det bara varit spelad galenskap.

Träffade honom på mitt hotell kvällen före matchen och då var Haye en charmerande och rolig kille med nyanserade tankegångar om det som väntade.

– Problemet är inte Valujevs storlek, det är hans långa armar. Normalt kan jag hålla undan motståndarna med en rak vänster men nu måste jag hoppa in under hans armar för att komma åt och slå.

Sen bröt han ut i ett jätteleende och sa:

– Det ska gå. Jag mjukar upp honom i sju ronder och knockar honom i någon av ronderna åtta till tolv.

Jätten fick in en enda riktig träff

Haye genomförde taktiken perfekt. Dansade undan och hoppade in kombinationer med vänster-höger som prickade det stora huvud som Haye lovat att han inte skulle kunna missa. Haye landade flera gånger en svepande höger över Valujevs vänsterjabb och prickade hårt med vänsterslag hämtade från golvet.

Valujev hade inte fötterna till att tvinga in den snabbe engelsmannen i ett hörn där han skulle kunna skada honom med sina tunga slag. En tung vänster i bröstkorgen i andra ronden var egentligen den enda riktiga träff som jätten fick in under hela matchen.

Haye blev efter varje rond allt mer provocerande självsäker. Släppte ned händerna och bjöd på ansiktet som måltavla, hundra procent säker på att hinna undan Valujevs långa, men långsamma, slag.

Valujevs enda motvapen som psykning var att – likt de där groteska skurkarna som James Bond har förtvivlat svårt att eliminera fram till filmens slutscen – skaka på huvudet för att visa att Hayes många träffar var myggbett för honom.

Men de tog och de sög ur kraften ur den jättelika kroppen.

I tolfte ronden var David Haye snuddande nära att uppfylla exakt det han förutsade till mig kvällen innan. Ett par snabba slag fick Valujev att vackla men det sista avgörande knockoutslaget hann inte komma.

Haye bevisade med sin klara seger vad jag själv varit säker på länge. Den här långa freakshowen har pågått endast tack vare tungviktsboxningens misär.

Valujev avslöjad – han är bara stor

Tänk Lennox Lewis, Mike Tyson, Muhammad Ali, en Holyfield när han inte passerat sitt bäst före datum – och du kan inte tänka dig Valujev som en samtida världsmästare.

För Besten från öst återstår nu bara att acceptera ännu ett låtsasdrama och få till en så kallad återkomst genom att utmana någon av Klitjkobröderna. Den så länge hett efterlängtade matchen tappade i intresse när Valujev förlorade WBA-bältet men går fortfarande att jobba upp här i Tyskland.

Valujev kommer naturligtvis att förlora – herregud, han var ju chanslös mot en 45 kilo lättare kaxig engelsman – hur skulle han då kunna ha en chans mot en klassboxare nästan lika stor som han själv?

David Haye är också en klassboxare med mycket slagkraft i bägge knytnävarna, medan Nikolaj Valujev nu definitivt är avslöjad som bara stor.

Haye har provocerat tidigare med avhuggna Klitjkohuvuden på bild och han kommer förmodligen att få en match mot Wladimir om i så fall fyra VM-bälten. Wladimir Klitjko håller VM-titlarna för IBF, IBO och WBO. Brorsan Vitalij har WBC:s bälte.

Den matchen blir något helt annat för kaxige Haye, men kanske ändå inte helt omöjlig för honom att vinna.

Haye visade både klass och mod mot Valujev och förmodligen har ingen tungviktare dansat så läckert i ringen sen Alis tidiga glansår.

Hur en av domarna kunde ha matchen som oavgjord är fullständigt obegripligt. Jag har visserligen sett mycket konstigt genom åren men riktigt så korrumperad trodde jag ändå inte att sporten var.

FAKTA

Nikolaj Valujev

Längd: 213 centimeter.

Vikt: 143,3 kilo.

Matcher: 53

Segrar: 50

Knock Outs: 34

David Haye

Längd: 191 centimeter.

Vikt: 98,4 kilo.

Matcher: 24

Segrar: 23

Knock Outs: 21