Karlsson allt annat än spännande

Alfelt: HIF behöver förnyelse

Foto: Bildbyrån
Conny Karlsson på måndagens presskonferens.
SPORTBLADET

Conny Karlsson tar över Helsingborgs IF.

Okej!?

Hur spännande är det egentligen

i en klubb vars överlevnad handlar om förnyelse? Conny Karlsson är gedigen, men allt annat än spännande.

HIF-ledningen vet kanske – för att inte säga förmodligen – vad de får.

Ett gediget hantverk.

Man får en tränare med kunskap från en egen framgångsrik spelarkarriär och ett liv som tränare i mindre klubbar med hygglig framgång.

Vad HIF inte får är just förnyelse.

Man får inte en räddningsplanka efter chocken att få klara sig utan Henke Larssons direktspel som höjer övre medelmåttor till att bli snudd på stjärnor.

Conny Karlsson är gediget arbete.

Ett gediget arbete fostrat i 1990-talets framgångsrika IFK Göteborg.

Fotbollen har utvecklats och förändrats sen dess. Conny Karlsson modell 2009 är inte ett omedelbart eller ens förmodat underverk – och underverk är precis vad Helsingborg behöver.

Henke Larsson slutar. Den unga försvarslinjen är tveksam att hålla riktigt hög klass i en hel säsong. Mittfältsveteranen Marcus Lantz är jättebra i ett allsvenskt perspektiv men håller förmodligen heller inte utan skador en hel säsong nästa år.

Helsingborg utan Henke Larsson blir inte ett bättre fotbollslag eftersom all elegans HIF presterade under 2009 presterades utifrån Henke Larssons geni.

Conny Karlsson var heller garanterat inte Helsingborgs IF:s förstaval som ny tränare.

Kanske inte ens andra eller tredje.

Vad betyder det för en framtida tränargärning?

Förbundet obegripligt

Låt mig göra en snabb egen rankning av hur HIF:arna resonerade sen de fattade att Henke Larsson inte kunde gå direkt in och göra ett avstamp mot de större tränaruppdragen.

Först tänkte de såklart ändå Henke.

Okej, kanske omöjligt att bara låta superstjärnan ta över direkt eftersom internationella förbund obegripligt lägger sig i och slår fast hur man måste vara utbildad för att få träna ett elitlag i dag.

Om inte Henke med all sin erfarenhet från ett drygt decennium i absoluta världseliten är kvalificerad förstår jag inte vilka mirakelkurer man lär ut på tränarekurserna? Något som Henke aldrig har upplevt? Synnerligen revolutionerande i så fall.

Fick nej av Norling och någon till

Sen tänkte man ett häftigt namn som skulle kunna motivera sponsorers framtidstro men fick nej av Norling, Hans Eklund och kanske någon till.

Helsingborgs IF är helt enkelt inte ett attraktivt lag för tränare med ambition att ta sig uppåt in den trånga hierarkin.

Conny Karlsson inleder faktiskt sitt nya jobb med idel motgångar. Henke har slutat. Skúlason vill i väg. Helsingborgs problem nästa säsong kommer att handla om att sticka upp huvudet i rätt sammanhang.

Eftersom jag gillar honom kan jag inte säga annat än lycka till.