Spanien vinner – ur Dödens

Så har dödens grupp sett ut under de senaste mästerskapen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN STÖRRE VERSION!
SPORTBLADET

PRAG. Spanien, USA, Elfenbenskusten och Portugal.

Där har du min Dödens grupp i VM.

En grupp med VM:s stora förhandsfavorit och tre möjliga skrällgäng.

För första gången frånsett ett hjärnsläpp 1986 – återkommer till det – blir Brasilien inte mitt spontana förstahandsval om jag ska tippa blivande världsmästaren.

Har just nu svårt att se något annat lag än suveräna Spanien med sin skönt lekfulla fotboll som vinnare. Brasilien är självklart snudd på lika bra. Argentina borde vara det. England!?

Någon gång ska de lyckas igen, men det har man ju sagt inför vartenda mästerskap britterna varit med i sen 1966. Holland, Tyskland, Italien har absoluta klasspelare på varenda position och är alltid bra i mästerskap.

Första seedningsgruppen är alltså inget att säga om. Det är lagen som på förhand ska vara bäst, frånsett hemmanationen Sydafrika som har en del individuella spetsspelare, men som knappast har Afrikas bästa landslag.

Spaniens spel talar för sig själv

Så hur motiverar jag då mina dödslag?

Spanien: Resultaten och spelet talar för sig själv. Europamästare. Full pott, tio raka segrar, i VM-kvalet. La Furia Roja, den röda vreden, behöver inte sin ilska längre. Xavi, Iniesta, Torres, David Villa har roligt när de spelar. Det är väl bara Puyol som fortfarande uppträder med en bister min när han rensar i försvaret.

USA: Världens största fotbollsland sett till antalet licensierade spelare kommer någon gång att slå igenom rejält i ett VM. Det kan ske nästa sommar i Sydafrika. USA har inga superstjärnor, men har ett lagbygge som fungerar och den amerikanska vinnarmentaliteten är ett vapen man aldrig kan negligera.

Elfenbenskusten: Finns Didier Drogba i laguppställningen har man redan där ett lag som måste tas på allvar av alla. Elefanterna har starka offensiva krafter och ett antal spelare av absolut högsta klass, som exempelvis bröderna Kolo och Yaya Toure.

Portugal: Stjärnspäckat landslag som har svårt att få till de lagmässiga fullträffarna. Men med spelare som Cristiano Ronaldo, Pepe och Deco finns en kapacitet att kunna slå precis vilken motståndare som helst en bra dag. Portugal hade ett makalöst oflyt i ”vår” VM-kvalgrupp med två förluster mot Danmark i matcher där portugiserna var kraftigt överlägsna.

För Danmark blir nog vilken grupp som helst lite av en Dödens grupp, flytet från kvalet kan inte sitta i hur länge som helst, men det finns ändå hopp om att ta sig vidare från gruppspelet ifall lotterna poppar upp rätt.

Kunde lika gärna sagt djävulen

Den absoluta drömgruppen för danskarna vore att hamna tillsammans med Sydafrika, Nordkorea och Uruguay. Den gruppen hade ett Lagerbäcklandslag aldrig missat att gå vidare ifrån. Och då är vi tillbaka vid mitt hjärnsläpp till tips. Jag intervjuades av brasiliansk tv i Mexico City inför VM 1986 och fick frågan vem jag trodde skulle bli världsmästare.

Uruguay, sa jag.

Tv-reportern såg ut som om jag hade spottat honom i ansiktet och väste aggressivt fram ett uppfordrande varför.

Självklart var Uruguay inget vettigt förhandstips och jag hade inget bättre svar än att Enzo Francescoli just då var min favoritspelare. Jag hade sett honom bli nedsparkad 17 gånger redan i första halvlek i en match i Sydamerikanska mästerskapen och varje gång bara rest sig och spelat bättre och bättre för att sen totalt dominera både mittfält och match. Den brasilianske tv-reportern som likt många av sina landsmän tydligen innerligt hatade Uruguay skakade på huvudet. Jag kunde lika gärna sagt att djävulen var min favoritspelare.

Senare har jag flera gånger undrat över hur intervjun presenterades i den brasilianska televisionen – här har ni en galen svensk, typ. Men det är ju spekulationerna, de motstridiga åsikterna som gör mästerskapen så spännande redan ett halvår innan de ska spelas.

VM-slutspelet 2010 började i går när seedningsgrupperna offentliggjordes och nu växer det dag efter dag tills vi äntligen står där med sommarens fest.

Det är bara så förbannat trist att vi inte kan spekulera om hur Sverige skulle klara en Dödens grupp den här gången.

FAKTA

I MORGON KL 18 LOTTAS GRUPPERNA TILL FOTBOLLS-VM 2010