Landskrona gör ett klipp

Alfelt: Ikonens övergång exploderar rakt i ansiktet på HIF:s ledning

Foto: Bildbyrån
Henrik Larsson, ett klipp för Landskrona, enligt Sportbladets krönikör.
SPORTBLADET

MALMÖ. Henke Larsson tränare för Landskrona Bois.

Det är en bomb som exploderar rakt i plytet på HIF:s klubbledning och supportrar.

Ikonen som nära nog varit klubbens identitet ska träna fienden.

Han väljer inte den enkla vägen, Henke. Om Sportbladets uppgifter stämmer är det en sensationell utveckling på vad som skulle följa efter Henrik Larssons fantastiska spelarkarriär.

HIF skulle förmodligen kunnat få Henke som ny tränare till nästa säsong bara genom att fråga men valde i stället ett lågbudgeterat trygghetsalternativ där gedigne Conny Karlsson får ett hästjobb med att vara både vara manager och tränare.

Jag säger inte att Henke Larsson hade blivit dyrare sett till lönebeskedet men kanske hade han haft direkta krav på kraftiga förstärkningar i form av etablerade spelare av hög klass. I så fall tvingade klubbens ekonomiska verklighet drömmarna på flykten.

Henke Larsson som tränare för HIF hade varit en dröm för klubb och fans. Intresset hade projicerats på laget även om det blir ett lag som ser ut att kunna gå mot en ganska besvärlig säsong.

Det kan såklart vara helt andra orsaker också bakom ifall nu Henke hamnar i Landskrona. Kanske vill han starta på en något lägre nivå. Kanske spelar problematiken med tränarlicensen in.

Landskrona gör ett klipp

När Henke nämndes som eventuell ny förbundskapten efter Lars Lagerbäck sades att han hypotetiskt skulle kunna vara kvalificerad på tre år genom att klara av utbildningens tre obligatoriska steg: bas, avancerad och proffs.

Men Henke anmälde sig aldrig ens till baskursen och kan därför inte träna Landskrona mer än ett år ifall han för upp laget till allsvenskan direkt. Från 2011 kommer det nämligen att krävas pro-licens för alla allsvenska tränare och samma regel kommer troligtvis att gälla för superettan från 2014.

Landskrona Bois tar en chans men gör förmodligen ett klipp oavsett hur det går sett över hela säsongen. Föreningen som floppat så många år trots klar talang i truppen får Sveriges mest erfarne spelare som ledare. En spelare som tar respekten han skapat på planen med sig till träningsplanen och som är verkligt intresserad av att utveckla spel och spelare.

Intressemässigt lyfter Bois från laget så många gett upp om till ett av landets hetaste elitlag redan innan vinterns löpträningar har inletts.

Första hatmötet: 1915

Men som sagt, oproblematiskt är det inte att välja en huvudkonkurrent. Roland Nilsson startade i underläge i MFF på grund av sin bakgrund i IFK Göteborg och Helsingborgs IF och blir fortfarande påmind när resultaten uteblir.

Rivaliteten mellan Landskrona Bois och HIF är urgammal och kan faktiskt dateras redan till lagens första möte – Landskrona Bois första match överhuvudtaget – som spelades 13 maj 1915. HIF var då etablerat som ett av Sveriges absolut bästa fotbollslag och vann enkelt med 8–0.

Lillebror kontra storebrorsmentaliteten var grundad och lokaltidningen Helsingborgs Dagblads beskrivning av matchen väckte ont Landskronablod:

”Hade icke den pajas i Landskronalaget, som gick under benämning målvakt, gifvit en extra föreställning, som tydligt senterades, hade publiken troligen aflägsnat sig långt före matchens slut.”

Senterades betydde att publiken njöt av pajasens föreställning, vad den nu bestod i, men allt sen dess har Landskrona Bois sett HIF som den stora rivalen medan HIF:s fans med åren glidit över mer till att helst av allt besegra sin ”storebror” MFF.