Landskrona kan ha gjort årtiondets klipp

Sportblades Stefan Alfelt om tränarbomben: Henke får alla att lyssna

SPORTBLADET

Henrik Larsson avverkade elegant sin första presskonferens som ny tränare för Landskrona Bois med all den auktoritet som hans långa framgångsrika karriär byggt upp.

Jag tror att Landskrona mitt i den trögaste silly seasonen någonsin kan ha gjort årtiondets klipp.

Invändningarna mot Henke Larsson som tränare är att han är oprövad och inte har gått några kurser som fotbollförbundet under Uefas övermakt gör tvingande för att man ska få leda ett elitlag i fotboll.

– Jag hade bara 17 år i spelet och det räknades inte som någonting, konstaterade Henke med ett snett leende från podiet.

Herregud, det är inte hjärnkirurgi det handlar om.

Varför, förbundet?

Hur några kurser ska kunna ge mer kunnande om spelet än 17 års aktivt eget spel i absolut toppnivå kan jag inte se.

Än mindre kan jag begripa varför ett förbund ger sig rätt att utverka yrkesförbud till dem som inte gått just deras kurser när det handlar om arbetsgivare som är jämförbara med åtminstone halvstora företag. Vad jag förstår har väl Ingvar Kamprad rätt att utnämna en som inte ens gått ut grundskolan till sin efterträdare på IKEA om han så önskar.

Utbildning är givetvis alltid bra, men det viktigaste är individens möjligheter. Henke Larsson har alltid varit en tänkande fotbollsspelare som analyserat spelet under dess gång. Han har vägt ihop alla rörelser på planen, kalkylerat chanserna till möjliga händelser och sen blixtsnabbt tagit sig till den plats han sett sig själv göra störst nytta på.

Vilket inte alltid betytt en plats metern från mållinjen. Henkes storhet som spelare har varit att trots hans stora kapacitet som målskytt alltid varit en lagspelare i första hand.

Det är sådana erfarenheter och den typ av kunnande som han tar med sig till rollen som tränare.

Kommer att överraska många

Jag tillhör dem som faktiskt på allvar tror att Henke kunde ha blivit en alldeles utmärkt förbundskapten nu omedelbart.

Han är så stor i de andra spelarnas ögon att han automatiskt får alla att lyssna på vad han säger, vilket är ett första och ofta ganska stort problem för en ny tränare som ska försöka förmedla nya idéer.

Henkes tråkighet är, vid sidan av utbildningsbristen, något som vänds mot honom. Att han skulle vara för butter och introvert för att kunna entusiasmera en trupp.

De som säger så har förmodligen missat ett stort antal reklamfilmer där han drivit med bilden av sig själv och en tv-serie då han bland annat deklamerade Hamlet och drog en ål genom kalsongerna.

Henkes röst knarrar en aning och han har genom åren satt upp en tydlig gräns för var han integritet sätter stopp. Kan inte se något fel i det. Jag har varit med under alla hans 17 elitår och kan inte klaga speciellt på professionalismen jag mött utanför planen.

Jag tror att Henke kommer att överraska många som tränare. Han är besjälad av jobbet och kommer som alltid att satsa maximal kraft för att uppnå det han vill.

– Jag vill vinna. Tycker inte om att förlora, som han sa på presskonferensen om hur långt han siktar med Bois.

Nu följer alla Bois

Han vill ha en offensiv fotboll med ett lag som behärskar fler än ett enda spelsystem. Han kommer säkert att kräva ovanligt mycket av sina spelare för Superettans förhållande men för alla unga talanger som Landskrona har kommer det bli enormt utvecklande att ha en av svensk fotbolls allra största att lyssna till och stötta sig emot i sin utveckling.

Så sent som i går var Landskrona Bois ett lag på väg ned i en småstadens anonymitet.

Nu kommer hela Sverige att intensivt följa vad som händer.

Henkeeffekten är kraftig oavsett om han spelar eller inte.