Uppmärksamheten visar att Henke är guld värd för Bois

Foto: Bildbyrån
Henrik Larsson – svartvit.
SPORTBLADET

MALMÖ. Och i en annan del av Sverige presenterades en landslagstrupp.

Henke Larsson som ny tränare för Landskrona Bois var gårdagens stora grej i svensk fotboll.

Ett nytt tydligt bevis på att det är stjärnstatusen som styr dagens toppfotboll.

Det här är tredje krönikan jag skriver om samma ämne på ett enda dygn och

i all media jag kollade under eftermiddagen var det Henkes presskonferens som refererades före Erik Hamréns lite överraskande januaritrupp.

Stjärnorna – från de med megastatus och vidare ned på en fallande skala till de på lokal nivå – är det absolut viktigaste för fotbollen. Man kan prata om bredd och bra utbildade spelare men om ingen sticker ut och gör något extra skapas inget sug.

Eftersom Zlatan inte skulle presenteras blev ex-stjärnan Marcus Allbäck mest intressant av Hamréns valda.

Personkulten inom fotbollen skruvas upp alltmer för att nu vara på en nivå där man ibland kan fundera över om fotbollen i verkligheten inte blivit lite av en individuell sport.

Också världens allra största lag identifieras allt oftare med en eller ett par stjärnor.

Resultatbaserat kontrakt

När en av våra största spelare genom tiderna inleder en tränarkarriär är det därför helt naturligt att han drar allas blickar till sig. Från och med i går är fotbolls-Sverige intresserat av årets tia i Superettan utan att egentligen vara det. Alla kommer vi att följa Henke Larsson – Landskrona Bois nya identitet.

Ett PR-trick kallade Svt:s fotbollsexpert Thomas Wernerson eftersom Henke bara skrivit ettårskontrakt. Visst är det en perfekt PR-grej men så utstuderade är inte Boisledarna.

Henke är en resultatmedveten man. Han vet att han måste prestera resultat för att bli kvar i tränarbranschen. Kontraktet kan närmast ses som resultatbaserat.

Lovar offensiv fotboll

Om Henke inte klarar att skapa ett framgångsrikt lag av Landskrona vill han kunna lämna utan förhandlingar och tjafs. Sin personliga ekonomiska trygghet behöver han inte bättra på.

För Landskrona visade gårdagens uppmärksamhet att det är ren bingo att Henke tackade ja.

Klubben har en ansträngd ekonomi. Med Henke blir det troligen lättare både att rekrytera nya spelare och att dra fram ökade sponsorsintäkter även i dessa bistra tider.

Henke lovar offensiv, men inte huvudlös, fotboll. Självklart. Allt annat vore en negativ överraskning från den gamle skyttekungen.

Försäsongen – ett första test

Ett löfte som i sig inte räcker för att övertyga de mest hårdnackade Boisfansen om att det är rätt att ärkerivalen HIF:s störste ska leda deras lag. Den matchen kan Henke Larsson bara vinna genom att leda deras lag till segrar på planen.

Alla som varit aktiva länge utomlands sågar den svenska försäsongen med löpning i kyla och det har Henke också gjort tidigare.

Hur han löser försäsongen blir det första intressanta testet på om Henke är den innovativa förnyare som han ska kunna vara med sin erfarenhet och sitt fotbollsintellekt.

Sen är det faktiskt snart seriestart. Det går fort till april och hemmapremiären mot Degerfors.