”Mitt livs match”

Alfelt: Det blir en fantastisk drabbning – jag tror på Kessler

1 av 4
SPORTBLADET

HERNING. Mikkel Kessler stirrade tätt in i ögonen på WBC-världsmästaren Carl Froch och väste:

– Det är tid nu.

– Yeah, yeah. Det är tid. Och slutsnackat, svarade Froch.

Dags i kväll för vad som kallas den största boxningsmatchen någonsin i Danmark.

Intresset är enormt. Mikkel Kessler är Danmarks mest populära idrottsman i konkurrens av hans kompis Caroline Wozniacki. För Kessler är Super Six-matchen mot Froch sista chansen.

Han gick in i turneringen med världens sex bästa supermellanviktare som världens kanske bäste boxare kilo för kilo sen hans ende baneman Joe Calzaghe lagt av. Men det blev förlust redan i första matchen mot Andre Ward i USA.

– Därför är det här mitt livs viktigaste match, säger Kessler.

Vinner han i kväll kan han fortfarande ta hem Super Six och sätta avtryck i historien.

Förlorar han blir det förmodligen Mikkels sista match.

När Kessler och Froch poserade efter vägningen exploderade den gigantiska mässhallens foajé i ett unisont fyllevrål från ett gäng danskar i komplett vikingautstyrsel och tillresta flaggdressade britter. För tyska stallet Sauerland som arrangerar är detta en klar kulturkrock.

I Tyskland är boxningsgalor fin i kanten-arrangemang med uppklädd publik, middag och levande musik.

I Danmark är boxning fylla på en nivå som får midsommar att andas söndagsskola.

En unik boxare

Men när någon försökte hyssja fyllskallarna just när tv:s direktsändning från invägningen skulle starta vinkade i stället den tyske speakern uppmanande till mer oväsen.

Vart land, var tv-sändning, varje inkomstkälla har sitt liv. Är det något som proffsboxning alltid har varit bra på är det att känna vibbarna hur man ska agera för att maximera vinsten.

Mikkel Kessler är en unik boxare. Hans sätt att agera i ringen med snabba aktioner för att hamna i absolut rätt position så att hans utslungade nävar träffar med maximal kraft är ren konst.

Jag blev oerhört förvånad över hans förlust mot Ward. Jag såg på plats hans förlust mot Calzaghe mitt i natten i Cardiff och det är den absolut bästa boxningsmatch jag någonsin har sett. En orgie i slag, kondition och skicklighet.

Får aldrig bli mätt

Därför blev jag förvånad – och lite rädd är jag att Mikkel har blivit mätt. När han kvalificerade sig till Super Six kunde han direkt flyga till New York och hämta 70 miljoner kronor att sätta in på sitt konto i nya hemstaden Monte Carlo.

Mättnad är en proffsboxares värsta motståndare. Är man inte hungrig på nya titlar, nya segrar, berömmelse och rampljus är man slagen på förhand mot nästan vilken motståndare som helst.

Carl Froch är kanske inte heller hungrig – i så fall är det Super Six-turneringens miss att man garanterar inkomster och matcher under en längre tid. Men Froch har en stor motivation. Han är obesegrad och för en boxare finns knappast något större att bevara.

Danmarks största match någonsin är ett ganska stort påstående med tanke på vilka som har boxats här genom åren men kvällens fajt är förmodligen den mest uppmärksammade i konkurrens med Brian Nielsens mot Mike Tyson.

Jag tror att Kessler vinner, men måste erkänna att Carl Froch såg obehagligt kall ut när han blinkade självsäkert till sina spritförpackade fans.

FAKTA

CARL FROCH

Ålder: 31

Längd: 180. Vikt: 75,9.

Nationalitet: England.

Smeknamn: The Cobra.

Record: 26–0–0 (26 KO)

MIKKEL KESSLER

Ålder: 31

Längd: 183. Vikt: 75,8.

Nationalitet: Danmark.

Smeknamn: The Viking Warrior.

Record: 42–2–0 (32 KO)