Segern i natt – hans fall?

Alfelt: Världsmästare igen – men artisten Kessler finns kanske inte längre

Foto: AP
SPORTBLADET

HERNING. Mikkel Kessler är världsmästare igen.

Utan att vara den ”gamle” Kessler dominerade han med smarthet en grym VM-fajt mot hårdslående britten Carl Froch.

Varje rond var jämn men Carl Froch valde att inleda allt för avvaktande, förlitande sig på att han skulle få sitt knockoutläge mot den förre detta danske världsmästaren som inte är lika snabb i sina aktioner längre.

En taktik som kunde ha lyckats men Kessler var förberedd på den och såg till att Kobran fick ta emot slag som höll honom på avstånd och som skapade trötthet trots att de inte tog särskilt tungt.

Segern en nödvändighet

Kesslers slagserier var inte precisa och absolut inte lika blixtrande som när han exempelvis mötte Joe Calzaghe. Kesslers största match som kan ha blivit hans fall trots att han nu kommit tillbaka och är världsmästare i supermellanvikt för WBC.

Men slagen gav den effekt som dansken ville få ut. Froch tappade i precision men visade när han fick träff hur farlig han är.

– Det var en mycket hård match. Den smäll han fick in på mig i nionde ronden – fy för satan, sa Mikkel Kessler när han segerintervjuades i ringen av fotbollslegenden Peter Schmeichel.

Som alla knappa förlorare tyckte så klart Carl Froch att han hade vunnit matchen om den hade gått i hans hemstad och det är självklart inte omöjligt. Proffsboxning är ingen exakt vetenskap så länge som den ene boxaren inte ligger utslagen på golvet.

För Mikkel Kessler var segern en nödvändighet för att karriären ska kunna leva vidare och nu är han med i racet om att vinna Super Six, men sett till vad som hände i Hernings mässcenter inför 10 000 åskådare med en miljon liter öl i sig, håller jag nog mer en slant på Froch som slutsegrare.

– Stora gratulationer till Kessler för hans prestation men jag kommer tillbaka. Super Six är inte avgjort ännu, konstaterade ­Froch nog så riktigt.

Britten är farligare än Kessler som får offra mycket kraft på en offensiv defensiv för att vinna sina matcher nu. Medan Froch har de blixtrande slag som gör att han kan vinna matcher precis när som helst under en match. Motståndarna kan inte vara ouppmärksamma ens en bråkdel av en sekund för då blir de straffade snabbt och obönhörligt.

Slutar efter turneringen

Det var Kesslers prestation – att han klarade att hålla uppe tempo och koncentration tillräckligt för att ha ett knappt övertag i de absolut flesta av ronderna.

– Vi är två gentlemen och de danska fansen är absolut fantastiska, berömde Froch efteråt och plockade popularitetspoäng när han berättade att hans flickvän väntar barn och att den lyckan är större än besvikelsen över en förlorad boxningsmatch.

Kanske kan segern gett Kessler hungern tillbaka tillräckligt mycket för att han ska kunna skärpa till sin boxning igen till nivån den hade fram till och med den på sitt sätt förödande förlusten mot Calzaghe.

Om inte får Mikkel Kessler kämpa sig igenom resten av Super Six-turneringen och en kämpe är inte det man vill minnas honom som. Men boxningsartisten Mikkel Kessler finns kanske inte längre, trots att han som alltid inför den här matchen hävdade att han var i sitt livs form.

Alla mästare når sin kulmen och sen dalar de. Med Super Six och WBC-bältet är det dock ingen risk att vi får se Kessler gå flera matcher för många.

Oavsett hur det går kommer han förmodligen att sluta efter turneringen och då slutar han antingen på sin absoluta topp eller åtminstone nästan på topp.