Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Alfelt: 1994 – en underbar sommar och ett VM som tillhörde Sverige

Sportbladets VM-DVD från -94 säljs under tisdag och onsdag i din butik

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Tjuvkika på Sportbladet och FIFA:s VM-dvd från 1994

Se Brolins drömmål här

Strax efter två en varm sommarnatt avslutade ett gäng glada semester­firare sin krogkväll i Mellbystrand med att ställa sig utanför en stuga och med höjd flagga sjunga nationalsången.

Stugägaren var inte hemma för att ta emot hyllningen.

Tommy Svensson var i USA för att gräva guld med det svenska fotbollslandslaget.

Sommaren 1994 blev kanske den mest underbart galna svenska sommaren under hela 1900-talet. Sommaren då fotbollspassionen grabbade tag i hela vårt avlånga land och fick oss att älska en dikt av Karin Boye.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.?

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.”

Förbundskaptenen Tommy Svensson läste diktens inledning två gånger för sina landslagsstjärnor som stirrade klentroget på honom men de förstod – och hela det svenska folket förstod – ordens innebörd. Man fick inte känna en mättnad för att delmål hade uppnåtts utan i stället njuta av att man var på väg att uppnå ett mål som kanske till och med kändes osannolikt att nå.

Det svenska fotbollslandslaget blev kanske för enda gången i historien realistiskt inställt på att man faktiskt kunde vinna fotbolls-VM och bli världens bästa landslag i den största av alla sporter.

Fjärde semifinalen

Sverige skulle möta Saudiarabien i åttondelsfinal. Boyes dikt tog bort alla mättnadskänslor och väckte ny hunger hos stjärnorna Tomas Brolin, Martin Dahlin, Jonas Thern, Stefan Schwarz, Kennet Andersson, Thomas Ravelli, Patrik Andersson, Jocke Björklund, Klas Ingesson och Roger Ljung plus de som kom och gick i laget.

Sverige nådde semifinal men förlorade med 0–1 i en trist tillställning mot blivande världsmästaren Brasilien som Svenssons landslag klarat oavgjort mot med 1–1 i gruppspelet.

Det var Sveriges fjärde semifinal genom tiderna i VM, vilket betydde att Sverige är det land som spelat flest semifinaler utan att vinna VM. Vilket man såklart kan se på två sätt, beroende på om man vill tänka positivt eller negativt.

Men VM 1994 var positivt för svensk fotboll även om det inte ledde hela vägen fram. Tomas Brolin kom med i världslaget vilket är en oerhörd uppskattning av hans individuella prestationer.

Sverige var fantastiskt bra i VM 1994 och kunde mycket väl ha blivit bäst i världen men som så ofta är det de etablerat största som drar längsta strået när det väl gäller.

Tidernas tråkigaste brassar

Brasilien var en värdig mästare men vi har väl aldrig sett ett tråkigare Brasilien.

Inte ens den skönt provokative superstjärnan Romario förmådde att lyfta glansen runt detta gråa stjärnlag där defensive mittfältsklippan Dunga var sett till hela turneringen den som mest bidrog till titeln.

Sverige kunde mycket väl ha vunnit VM. Man kan aldrig komma ifrån det faktum att skillnaden trots att Brasilien skapade väldigt många fler chanser än Sverige orkade med i semifinalen så var möjligheten att komma igen aldrig riktigt borta förrän slutsignalen hade blåsts.

Som svenskar har vi på senare tid normalt tvingats att uppleva fotbolls-VM som betraktare av ett gäng stjärnspäckade länders uppgörelse om VM-titeln sedan vi själva slagits ut någonstans i första matchen efter gruppspelet.

1994 var helt annorlunda. I Sverige var det Sveriges VM och ingen annans.

Brasilien charmade oss inte överhuvudtaget. Italien gled fram som man brukar göra i stora internationella mästerskap – på att göra det man behövde utan att imponera. Vidare som trea i en grupp där alla fyra lagen slutade på målskillnaden noll vittnade inte om större klass och utan Roberto Baggios mål hade det inte blivit final.

En final som blev VM-historiens tråkigaste med ett straffslut där superstjärnan Baggio trots sin briljans i turneringen blev den store förloraren när han brände sin straff genom att skjuta högt över målet i den avgörande straffsparksläggningen.

Baggio knäcktes fullständigt och valde att inte vara med på de silverfirande italienarnas avslutningsmiddag medan vi hemma i Sverige fortfarande hyllade våra bronshjältar som vore de världs­mästare.

Sveriges bronsmatch är en klassiker trots att vi alltid dessförinnan undrat över vad meningen är med att två förlorare gör upp om ett sorts pris ingen bryr sig om.

Aldrig har vi brytt oss så

När Henke Larsson fintade ned sin bulgariske motståndare på knä och rullade in bollen i mål i bronsmatchen så brydde vi oss som vi aldrig hade gjort tidigare om fotboll.

Sverige var vinnare men fotbollen led under det här slutspelet.

Storfavoriten Brasilien glänste inte.

Italien var som Italien är när man kanske är som bäst men samtidigt som tråkigast. Tyskland trodde ingen speciellt på och för en gångs skull fastnade tyskarna i profetierna.

Roligast under de varma veckorna i USA var super­divorna Hristo Stoitjkov från Bulgarien och Rumäniens Gheorghe Hagi som båda bjöd på otroliga läcker­heter med sina känsliga vänsterfötter.

1994 var överlag de svårstyrda stjärnornas VM.

Hagi, Stoitjkov, Romario, Baggio samt även Thomas Ravelli och namnen Brolin. Hela VM-slutspelet präglades av udda spelarpersonligheters extraordinära prestationer i matcher som annars inte bjöd på särskilt stor fotboll.

Från ifrågasatt till älskad

Man kan hävda att Sverige hade flyt med lottning och utveckling i matcherna men det var ändå svenskarna som själva skapade sin resa på vägen mot det som för en liten fotbollsnation blev en enorm succé.

Thomas Ravelli växte från ifrågasatt stormålvakt till älskad stormålvakt med sin straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien och sin efterföljande galendans in i tv-kameran.

VM är globalt. Stort över hela världen. Men 1994 var VM vårt VM trots att vi inte räckte ända fram.

Vi njöt av resan. Den viktiga.

2006

   VM i Tyskland kommer inte att kommas ihåg för att det spelades en bländande fotboll. Men det finns en enskild händelse som kommer att leva kvar. I finalen mellan Frankrike och Italien skallade Zinedine Zidane Marco Materazzi i bröstet och blev utvisad. Det blev den franske mittfältsgigantens sista internationella framträdande. Italien vann guld och Sverige åkte ut i åttondelen mot Tyskland efter två tidiga Lukas Podolski-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

2002

   VM spelades för första gången i två länder - Japan och Sydkorea. Sverige vann ”dödens grupp” efter att Anders Svensson skruvat in en frispark mot Argentina och laget sen lyckats klara 1–1. I kvartsfinalen mot Senegal förlorade Sverige efter att Henri Camara chockat svenskarna med sitt golden goal-mål. Ronaldo blev hjälte i finalen med sina två mål mot Tyskland.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1994

   Sverige grävde guld i USA i 1994 års VM. Kennet Andersson och Martin Dahlin gjorde flest mål av alla anfallspar i hela mästerskapet, Thomas Ravelli blev straffhjälte och Tomas Brolin blev uttagen i världslaget. Sverige blev utslaget av de blivande världsmästarna Brasilien, men kunde i bronsmatchen slå Bulgarien med 4–0.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1986

   VM i Mexiko 1986 dominerades av en spelare - Diego Armando Maradona. Han styrde Argentinas offensiva spel och avgjorde nästan på egen hand, kvarts- och semifinalen med två mål i båda matcherna. I matchen mot England gjorde han först det omtalade ”Guds hand” då han slog in bollen med handen och sen ett otroligt mål där han dribblade av halva Englands lag.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1978

   För andra VM:et i rad förlorade Holland en final mot en värdnation. Förra gången var det mot Västtyskland. 1978 blev Argentina för svårt. Holland saknade storstjärnan Johan Cruyff som bara medverkade i kvalet till VM. Mario Kempes blev stor hjälte när han gav Argentina ledningen och sen avgjorde finalen med sitt 2–1-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1974

   Värdnationen Västtyskland lyckades ta sig till final mot Holland i sitt hemma-VM. Där ställdes två av världens bästa spelare genom tiderna mot varandra - Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. I finalen drog Beckenbauers Västtyskland det längsta strået och kunde vinna med 2–1. Ronnie Hellström blev inröstad i VM-laget trots att Sverige åkte ut i den andra gruppspelsomgången.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1970

   Mexiko-VM blev Pelés sista internationella mästerskap. Det firade han genom att spela hem ett tredje guld till sitt land. Brasilien vann samtliga av sina kval- och VM-matcher. VM:et i Mexiko präglades av gladfotboll och offensivt spel. Semifinalen mellan Västtyskland och Italien som slutade 4–3 till Italien ses av många som en av VM-historiens bästa matcher någonsin.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1958

   Är man svensk är 58-VM något att minnas. Dels spelades mästerskapet i Sverige, dels gjorde det svenska laget sitt bästa resultat någonsin och kom två efter suveränen Brasilien. Men det här VM:et är inte bara stort för svenskar, för Pelé presenterade sig, 17 år gammal, på allvar och förde sitt land till VM-guld. Just Fontaine gjorde otroliga 13 mål men blev ändå inte uttagen i VM-laget.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet