En flytt kan vara det bästa för landslaget

Alfelt: Svensson kan bli en bättre spelare i New York

SPORTBLADET

MALMÖ. Go, Anders – go!

Anders Svensson till New York Red Bulls kan faktiskt vara det bästa som kan hända Erik Hamréns landslag.

I Anders ålder handlar allt om motivation och glädje och det är väldigt enkelt att vara en glad miljonär i the Big Apple.

Foto: bildbyrån
Anders Svensson – bättre i New York?

Anders Svensson vill tydligen inte förlänga med Elfsborg de få år han har kvar som elitfotbollsspelare på den allra högsta nivån.

Det vill han såklart inte därför att han vill ha förhandlingsfrihet att gå vart han vill för att kamma in de sista rejäla pengarna han kan få för sin sen länge obestridliga talang.

Vill inte betala en krona

Red Bulls vill inte betala en krona i övergångssumma. Det vill aldrig amerikanska klubbar – och därför är det självklart taktiskt rätt av Anders Svensson att inte skriva på nytt kontrakt med Elfsborg.

Och nu vet jag att många av er som ­orkat läsa så här långt rasar. Svenska spelare som lämnar svenska klubbar ­utan att säkra rejäla övergångssummor sviker sina rötter. Så låter det alltid trots att det egentligen aldrig handlar om annat än rena affärsuppgörelser.

En spelare som presterat så mycket som Anders Svensson har gjort under så många år ska inte behöva drabbas av svikaresnacket. Det vore ovärdigt alla.

Skillnaden mellan att en veteran som Anders Svensson och en ung attraktiv ­talang inte förlänger kontraktet med sin svenska klubb är väldigt stor.

Talangen som är uppbyggd av sina svenska klubbar och sticker efter några futtiga allsvenska matcher som Bosman sviker därför att han inte har betalat tillbaka med sin talang och använder ett kryphål för att inte ge sin klubb ekonomisk ersättning.

Anders Svensson har betalt tillbaka med drygt 200 allsvenska matcher och 50-talet mål för Elfsborg plus 108 landskamper för Sverige. Vill Anders ta några sista år i en oerhört spännande miljö är han definitivt värd det.

Han har dessutom redan gett Elfsborg en hygglig slant när han såldes till Southampton, även om ryktet säger att Anders tjänade ovanligt bra procentuellt sett i affären.

Kan bli bättre för landslaget

Att åka över till USA och spela åren fram till sista stora möjligheten, EM 2012, behöver inte innebära en nedtrappning.

Jag trodde det om Chippen Wilhelmsson när han drog till ökenmiljonerna men den Chippen vi sett efter det är snarast bättre för landslaget än när han spelade i vad vi normalt kallar ”riktiga” proffsklubbar.

Egentligen är det bara ytterligare ett ­bevis för vad trivsel och trygghet betyder för prestationen. Om Anders Svensson får avsluta sin karriär i det USA som oavsett vad man tycker om dess världspolitik aldrig kan anses annat än som oerhört spännande kan det faktiskt göra honom till en bättre fotbollsspelare.

Jag har inte sett en amerikansk ligamatch sen New York Cosmos köpte in Pelé och Beckenbauer men jag kan mycket väl tänka mig att ligan håller bättre klass än vår urvattnade allsvenska.

Filosofierna krockar

Amerikanska klubbar är inte mycket för att betala övergångssummor till andra klubbar. I USA är kontraktet en business mellan ägare och artisterna som ska locka folk till läktarna.

Klubbarna ser aldrig förädling av spelare som en möjlig inkomstkälla för att erbjuda större klubbar bra spelare. Man vill själva ha de bästa tänkbara spelarna och skriver kontrakt för att behålla dem så länge som man har råd.

Omvänt skickar man iväg de man inte vill ha kvar över en natt men sammantaget är det spelarnas marknad over there. Prestation och stjärnstatus betalar sig alltid för individen.

Det är där USA:s filosofi krockar med Europas och då måste stjärnor typ ­Anders Svensson se till att vara fria för att kunna gå. Jag kan inte se ­något fel i det om Anders resonerar så.

ARTIKELN HANDLAR OM