Alfelt: Det är en obegriplig skandal – ingen vinner...

SPORTBLADET

Vame Kartveli står som förlorare i en professionell boxningsmatch han hävdar att han inte boxades i.

En jätteskandal i så fall – men samtidigt en helt obegriplig skandal.

Ingen kan nämligen tjäna på upplägget.

Att boxare ställer upp i matcher under namn andra än sitt eget har inte varit ovanligt i den professionella cirkusen.

Jag har själv suttit och snackat med en amerikan i Tyskland som berättade att han hade drygt hundra proffsmatcher i sitt rätta namn och närmare tvåhundra under ett antal alias.

För honom fanns något att tjäna. Han var en rätt usel boxare och eftersom han fick rejält med stryk blev han ofta avstängd men valde för sin försörjning att gå runt avstängningsproblematiken och få matcher och några futtiga tusenlappar under andra namn.

Det han spelade med var sin egen hälsa och inget annat eftersom han snabbt förpassats från de som räknades i sporten.

Hans karriär hade snabbt förvandlats från dröm till en realism som sa att hans enda försörjningsmöjlighet var den inhandlade förlorarens.

Det finns en logik i den tragiken, men om någon låter en annan person agera Vame Kartveli i en match finns ingen logik överhuvudtaget.

Inte svårt att reda ut begreppen

Förutsättningen för att lyckas dupera omvärlden med ett falskt namn är ju självfallet att man själv är med på bluffen.

Om någon tar ens namn och använder det för att vinna något för eget syfte i boxning bör det rimligen vara ganska enkelt för den drabbade att reda ut begreppen.

Bilder från matchen säger ganska tydligt om det var Vame Kartveli eller inte som boxades.

Läkare har undersökt de bägge boxarna. De bör rimligtvis känna igen vem de undersökt. Domarna är förhoppningsvis heller inte helt utan minnesbilder.

Så frågan är – varför?

Man köper hellre motståndarna

En seger över Vame Kartveli ger ingen automatisk språngbräda till VM-fajter oavsett att det är en fin skalp sett till tidigare meriter. Rankingsystemet fungerar inte så, verkligheten fungerar inte så och framförallt köper man motståndaren hellre än hittar på en motståndare om man vill fuska.

Om någon vill Kartveli illa och försöker sabba hans karriär med utbytet är det ett desperat och ogenomtänkt försök.

Har han utsatts för bluffen har han knappast några problem att rentvå sig medan hans ”ersättare” och de ansvariga bakom bluffen förmodligen har gjort sitt i boxningsbranschen.

ARTIKELN HANDLAR OM