Lägg ner gnället

Alfelt: Inte mycket som var bra – men det var precis den start man behövde

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Seger med tio mål i premiären och allt jag hör efteråt är gnäll, gnäll, gnäll.

Lägg ner!

Foto: SCANPIX

Sverige gav sig precis den start man behöver i handbolls-VM. Enkel seger, inga nya skador och 15 spelare som fick spela. En skrattmatch utan att imponera. På lördag börjar allvaret.

Självklart är det enkelt att hitta brister i Sveriges spel. Det gick långsamt. Bara ett inspel till linjen gav mål. Kontringarna stannade upp vid mittplan ungefär och blev för omständliga. För många blev individuella i sitt spel. Uteförsvaret gav inte målvakterna det stöd de ska ha.

Ser man på det så var inte mycket bra.

Men det var VM:s näst sämsta lag man mötte och alla som steg in på planen visste att matchen bara var en fråga om hur stor den svenska segern skulle bli. Det visste svenskarna och det visste chilenarna.

Provocerande utspel

Att gå in och maxa upp spelet till full speed är inte så himla lätt med de förutsättningarna. Speciellt inte som motståndaren var helt utan struktur. Ett lag utan lagspel med individuella spelare såväl offensivt som defensivt.

När motståndarna inte reagerar som ”de ska” störs inövade ritningar och tvingar fram individualism även hos det så kallat riktigt spelande laget.

Hörde Claes Hellgren säga att Sverige skulle ha lättare att spela mot Kroatien, vilket såklart var ett provocerande utspel eftersom Kroatien är hundra gånger svårare att spela mot än Chile, men Claes resonerade på samma vis som jag gör här ovan.

Mycket måste bli bättre

Om Sverige hade gjort 20 mål fler än Chile, hade vi varit nöjda då? Om så, varför i så fall? Det hade inte sagt ett dugg mer om Sveriges verkliga kapacitet. Segern vanns, det var det viktigaste, men mycket kan bli bättre och måste bli bättre till lördag då vi möter Slovakien, en riktig motståndare.

Vad som måste bli bättre är framförallt försvarsspelet och effektiviteten i kontringsspelet. Ska Sverige gå långt måste man få de så kallat lätta målen.

Krävs mer av kanterna

Det offensiva linjespelet har inte varit bra i träningsmatcherna inför VM och det är en allvarlig brist som måste arbetas bort snabbt. Problemet är att vi inte längre har någon som håller världsklass på sex meter.

Därför krävs det mer av kanterna där det finns kapacitet. Fredrik Petersen tror jag stenhårt på. En effektiv artist som kan få sitt stora genombrott i detta VM. En del av det han gjorde mot Chile var snudd på fantastiskt.

På andra sidan hoppas jag att Niclas Ekberg hittar tillbaka till sin tidigare nästan hundraprocentiga effektivitet. Nu bränner han lägen han aldrig missade för något år sen. En självförtroendefråga.

Tidig ödesmatch

Oscar Carlén sköt som han ska mot Chile medan Kim Andersson inte presterade på topp.

Kim Ekdahl du Rietz blev bäste målskytt med sina sex mål men bara två av dem gjordes på skott från distans, de andra fyra var genombrott.

Mot Chiles utgrupperade försvar var det enklare att springa runt och gå igenom men det är skyttet som Kim i första hand ska bidra med för att ge Sverige alternativ i anfallsspelet.

Mot Slovakien blir det en helt annan match. En tidig ödesmatch. Om pusselbitar faller på plats kan det bli exakt den självförtroendeskjuts som landslaget behöver. En match där två poäng ska vinnas med ett spel som övertygar men för att det ska bli så krävs att alla svenska spelare lyfter sig flera snäpp och presterar sitt absoluta max.

Emil Feuchtmann och Patricio Martinez var två chilenare som var precis så där roliga att se som bollartister utan taktiska bojor ofta är. Kul men inte vinnande.

ARTIKELN HANDLAR OM