Alfelt: Sverige kan vinna mot alla – och plötsligt har vi ett möjligt guldlag

SPORTBLADET

MALMÖ. I kväll blir Sverige klart för semifinal i handbolls-VM.

Eller så dödar Kroatiens superstjärnor vår nyvaknade dröm.

Vinna eller försvinna. Allt står på spel i kväll i Malmö arena. Precis allt.

Vi skriver handbollsmästerskap lika mycket med räknemaskiner som ordbehandlare. Förutsättningarna ändras efter varje match. Nytt poängräknande, nya spekulationer, nytt gissande.

I kväll gäller detta:

Vi förutsätter att Danmark vinner över Argentina. Något annat finns inte. Danskarna är grymt effektiva framåt med ett tempo argentinarna inte ska ha en chans att hänga med i.

Vinner Sverige över Kroatien är semifinalen då klar eftersom vi får sex poäng och Kroatien som mest kan komma uppi fem. Att Polen också kan få sex spelaringen roll eftersom de är efter oss på grund av svensk seger i inbördes möte.

Blir det oavgjort eller om Kroatien vinner blir det mycket jobbigare. Då måste vi hoppas att Polen slår Kroatien och, om det blir förlust i kväll, att vi slår redan semiklara Danmark i sista matchen.

Inget av de sista alternativen känns speciellt troliga. Det ”enklaste” är helt enkelt att vinna över Kroatien i kväll. Så enkelt det nu kan bli att slå det lag som alla såg som andrahandsfavorit efter Frankrike före VM.

Även om Kroatien inte visat sitt allra bästa är man ändå laget som gjort tredje flest mål – efter Danmark och Frankrike – samtidigt som man har släppt in minst i VM hittills.

Före VM och framför allt efter superfloppen mot Argentina hade jag inte trott ett smack på svensk chans att besegra Kroatien trots hemmaplan.

Balic kan leka med motståndarna

I går fick Kim Ekdahl Du Rietz, Johan Sjöstrand, Magnus Jernemyr, Tobias Karlsson, Niclas Ekberg, Oscar Carlén och Jonas Källman mig på helt andra tankar.

Detta svenska handbollslandslag 2011 kan vinna över alla. Över vilket lag som helst i världen. Plötsligt har vi faktiskt till och med ett möjligt guldlag.

Men som sagt – det kan också vara över i kväll.

Kroatiens världsartist Ivano Balic kan mycket väl leka bort vårt stenhårda försvar om han har en dag när alla hans finter och eleganta pass hittar rätt.

Jernemyr och Tobias Karlsson slet fruktansvärt mot Serbien för att ständigt vara rätt i vägen med lagom fula tag för att inte åka ut på löpande band. De klarade balansgången i går på ett fantastiskt sätt. Serbernas klassiska Balkanhandboll med övergångar, upphopp och skott kom helt av sig.

– Nästan synd. Det är ju så vacker handboll de spelar, men vårt jobb är att förstöra, konstaterade Jernemyr.

Balic och enorme linjespringaren Igor Vori är en helt annan utmaning. Jernemyr eller Karlsson måste gå ut hårt mot Balic medan den andre snabbt ska säkra upp mot jätten på linjen. Det kommer att handla om brottning, boxning och fasthållning för att hindra kast med liten boll. Fajten som avgör kvällens match.

Fajten som avgör VM för Sverige.

Framåt har vi en helt annan kapacitet nu än när VM inleddes. Jag har gnällt lite på Niclas Ekbergs onödiga missar, mot Serbien var han iskallt effektiv i alla lägen.

En framtida storstjärna

Oscar Carlén bombade in skotten när de behövdes som bäst. Kim Andersson gör vad han ska. Jonas Källman fick inte kontringslägena men har i VM framför allt vuxit till en oerhört viktig del av försvarsspelet på ett sätt han inte varit tidigare.

Kvällens stora grej var ändå att vi fick se en svensk världsstjärna födas.

Kim Ekdahl Du Rietz.

Så totalt respektlös som bara en supertalang utan framtida begränsningar kan vara. Hans vilja och mot sig själv helt hänsynslösa satsningar för att gå på mål avgjorde mot serberna.

Såg i Johan Flincks intervju med Kim att han tyckte att Danmark var en lagom flytt därför att han såg det som för svårt att spela i Tyskland. Skitsnack. Ekdahl Du Rietz ska flytta till någon av handbollens absolut största klubbar i antingen Tyskland eller Spanien. Där och ingen annanstans ska han formas till en svensk storstjärna.

I kväll måste det göra ont om Sverige ska ta den fantastiska chans som man skaffat sig i VM.

Kroatiens utgrupperade försvar besegras bara med individuella attacker som snudd på bokstavligen kräver att man springer genom muskler och ben på motståndarna.

Det blir tufft. Det blir jobbigt. Det kommer att smärta.

Men vi har ett landslag fyllt med killar som älskar den typen av fajter nu.

ARTIKELN HANDLAR OM