Alfelt: Sverige blir inte favorit – men de älskar att överraska

Foto: Jimmy Wixtröm
svensk SEGERSAMBA De blågula hade all anledning att fira efter seger mot Kroatien. Semifinal- platsen är nu säkrad – frågan är vilka som kommer att stå för motståndet...
SPORTBLADET

MALMÖ. Vi har hoppats. Vi har drömt. Vi har längtat.

I tio långa år har vi vandrat i en handbollsöken.

Äntligen är vi nästan framme vid oasen. Två segrar från VM-guld.

Som förbundskapten Ola Lindgren konstaterade efter drömsegern över Kroatien:

– Är vi framme i semifinal kan man inte prata om en tredjeplats. Då går man fullt ut. Då är det guld som gäller.

Sverige blir inte favorit i någon av de tre matcher som är kvar men det spelar ingen roll. Staffan Olssons och Ola Lindgrens landslag älskar att överraska.

Kroatien är ett av världens absolut bästa handbollslandslag men det var Sveriges match från avkast till slutsignal.

Magnus Jernemyr, Tobias Karlsson, Oscar Carlén och Mattias Gustafsson bankade Kroatiens superstjärna Ivano Balic sönder och samman.

Sverige gjorde Balic sur och dålig

Det låter inte snyggt men sån är handbollen. Tufft på och över gränsen. Balic får alltid massor av stryk men vinner ofta över ”våldet” med sin smartness och känsla.

Mot Sverige fick han inte bara smällarna. Hans spel ströps också. Skotten kom inte fram. Passningarna tvingades fel och Balic blev allt surare och sämre.

När han lämnade planen rasande efter att en medspelare tappat hans passning var Kroatien ett förlorande lag. Balic slet av sig sin lindning runt högerhanden, satte sig, reste sig och skällde ut sina medspelare innan han satte sig igen och sen inte steg in på planen igen på drygt tio minuter.

Svensk dubbelutvisning och en offensiv foul höll på att sabba skrällen men då visade Niclas Ekberg, Carlén och geniet Dalibor Doder varför vi ska våga att hoppas och tro på under av detta landslag.

Ekberg, som jag gnällt på en del för att han missat onödigt i VM, har haft hundraprocentig utdelning två matcher i rad nu.

Dalibor Doder är som han är. Upp och ner, även om han själv vill att vi ser till mer i hans spel än hans mål och inspel, är det hans briljanta stunder i det offensiva spelet som motiverar landslagsplatsen. När Dado spelar som i går är det show av en artist i absolut världsklass.

Mardrömmen hann flimra till

Danmark säkrade vår semifinalplats men tappade ett tag till tvåmålsledning, 25–23, och argentinskt anfall. Under några hemska minuter flimrade mardrömmen till i skallen.

Argentina!

Om Argentina slagit Danmark hade vår semifinalplats kunnat ryka på grund av förlust i inbördes möte med – Argentina!

Det hade varit ett alldeles för grymt straff för den historiska svenska skitmatchernas skitmatch, men danskarna tog sig samman och lekte hem sin semifinalplats.

Så nu handlar det återigen om lite spekulerande. Resultatet mot Danmark handlar bara om vem som ska bli etta eller tvåa i gruppen. Ettan möter tvåan i grupp A och omvänt.

Så vilken motståndare av Frankrike, Spanien eller Island är bäst att få i semifinalen klockan 18 på fredag i Malmö arena?

Frankrike är säkert fortfarande världens bästa handbollslag. Då kan det vara en fördel att utmana dem i en semifinal hellre än i en final där självsäkra fransmän går in med all sin auktoritet och erfarenhet av de riktigt stora matcherna.

Ett skånederby i finalen?

Spanien har alltid varit fyllt av fantastiska handbollsspelare men har inte vunnit något efter första VM-guldet 2005. Nu ser vi ett hungrigt spanskt landslag på väg upp, vilket inte en drömmotståndare för någon.

Island känner vi utan och innan och nu som alltid är det ett lag fyllt av skickliga yrkesmän men framförallt ett lag med betoning på just lag. Islänningarna har en kampmoral utöver de flestas.

Vem vill jag då helst se som semimotståndare?

Mitt val är Spanien, som jag tror kan passa oss bäst såväl spel- som kvalitetsmässigt.

Efter det ser jag väldigt gärna en final mot Danmark i ett riktigt hett ”Skånederby”.

ARTIKELN HANDLAR OM