Alfelt: Träningsmatch mot Danmark - det tackar vi för

SPORTBLADET

MALMÖ. Vi har väntat på festen.

Sverige mot Danmark i VM inför fullsatta läktare i Malmö arena.

Vi får en träningsmatch.

Det tackar vi för.

Visst hade det varit läckert med en nervig rysare mot de rödvita grannarna men jag väntar gärna med den till finalen i stället.

I kväll handlar det i tur och ordning om:

1) Inga fler skador. Jag lider enormt med Kim Andersson som utan att ha dominerat varit en viktig kugge i landslagets uppbyggnadsspel med sin rutin och passningssäkerhet.

2) Få igång Mattias Andersson igen. Vi behöver två bra målvakter inför semifinal och final eller match om bronset. I längden går det inte att lita till att Johan Sjöstrand ska hålla superklass i varenda match.

3) Vila slitna spelare. Jonas Källman har spelat väldigt mycket. Sätt honom på läktaren. Oscar Carlén har inte spelat lika mycket men utan Kim Andersson måste han ändå sparas och kanske bara spela max halva matchen.

4) Träna in ett alternativt spel med en man utvisad. I VM har Sverige varit väldigt bra i spel fem mot sex men det har byggt mycket på Carléns och Kim Anderssons roller. Nu är en av byggstenarna borta.

5) Hitta linjen. Det enda som inte varit bra i Sveriges spel har varit inspelen till mittsexan på linjen. Något bättre i de senaste matcherna då Robert

Arrhenius fått göra en del mål men det kan bli mycket bättre.

6) Låt Fredrik Petersén bli självisk igen. Vet inte vad som hände med den kylige bollartisten efter ett par matcher men plötsligt slutade han att avsluta lägena själv och då motiverar han inte längre en plats. Petersén kan bli en lika grymt effektiv avslutare som Niclas Ekberg är för tillfället.

Ointressant resultat

Resultatet i matchen behöver vi inte bry oss om. Inte ett dugg. Jag köper inte ens snack om att det alltid är bra för självförtroendet att vinna.

Vi svenskar är förbaskat usla på att vara hyggliga mot oss själva och inte alltid försöka göra vårt bästa även när det verkligen inte behövs.

Danmarks förbundskapten Ulrik Wilbek har redan sagt att han betraktar matchen som en träningsmatch och att resultatet är helt ointressant eftersom man ändå inte kan påverka vilken motståndare man får i semifinal. Frankrike spelar ju en halvtimme senare än Sverige–Danmark.

Efter att ha sett Spanien besegra Island och Frankrike vinna över Norge i går tror jag inte att det spelar någon större roll vilket lag vi får i semifinalen.

Fungerar bäst nederlagstippat

Som jag skrev i går blir Sverige nederlagstippat mot vilket som av dem och då fungerar Staffan Olssons och Ola Lindgrens landslag väl som bäst.

Både Spanien och Frankrike övertygade i sina gårdagsmatcher samtidigt som båda också visade en del brister.

Frankrike hade ofta svårt att hålla tätt i sitt mittförsvar, vilket återigen visar vikten av att få i gång det svenska linjespelet.

Spanien inledde fantastiskt men blev statiskt och hade problem när Island bytte försvarsspel.

Fast totalt sett visade båda storlagen att de är väldigt bra med en enorm potential när de är som allra bäst.

Frankrike gjorde till exempel tre mål på 24 sekunder mot Norge men det berodde såklart till ganska stor del också på norrmännens klantighet.

Fortsättningen glädjande

Att Staffan Olsson vill fortsätta som svensk förbundskapten är naturligtvis ett glädjebesked. Staffan och Ola Lindgren har byggt det här landslaget målmedvetet och på lång sikt. Först har ett spel nötts in, vilket tar tid och under tiden kan resultera i smällar som förra årets fiasko-EM.

Inför VM har mer tid lagts på individuell coachning för att få varje spelare att prestera maximalt utifrån sin förmåga.

Det är så handbollslag byggs och med den enorma erfarenhet som Staffan och Ola har är de ett perfekt par att leda Sverige vidare i den absoluta världstopp vi nu är tillbaka i.

ARTIKELN HANDLAR OM